20.07.2022 - 06:54 | Son Güncellenme:
Derleyen: Fazilet Şenol / Millliyet.com.tr - Mo Farah 2008 Pekin ve 2012 Londra Oyunları’nda Büyük Britanya'yı temsil etti. İki uzun mesafe kategorisinde de altın madalyanın sahibi olmayı başaran sporcu, hayat hikayesiyle de defalarca kez medyada yer aldı. Anlatılanlara göre 39 yaşındaki İngiliz atlet, 8 yaşında babası ile Somali'den İngiltere'ye mülteci olarak gelmişti. Babası çok ilgisiz olduğu için onu teyzesi ve amcası büyütmüştü. Ancak geçtiğimiz hafta yayınlanan BBC belgeseli 'The Real Mo Farah'a konuşan atlete göre hayat hikâyesi bu yazılanlardan oldukça farklı. İngiliz atlet henüz 4 yaşındayken babası Somali'deki iç savaş sırasında hayatını kaybetti. Gerçek adı Hüseyin olan ve ikiz kardeşi Hasan ile babalarının ölümü sonrası annelerinden ayrılarak Cibuti'deki akrabalarının yanına gönderilen İngiliz atlet, 8 yaşına geldiğinde daha önce hiç görmediği bir kadın geldi ve ona artık Avrupa'daki akrabalarının yanında yaşayacağını söyledi. Küçük çocuk Avrupa'ya gideceği ve uçağa bineceği için çok heyecanlandı ancak başına geleceklerden tamamen habersizdi.
İngiltere’de ‘sir’ ünvanı kazanan, İngilizlerin ulusal kahramanlarından birisi haline gelen Mo Farah BBC'ye yaptığı açıklamada, gerçek adının Hüseyin Abdi Kahin olduğunu, Muhammed Farah isminin ise Cibuti'den uçakla getirenler tarafından kendisine verildiğini söyledi. Hüseyin’e aslında başka bir çocuktan çalınan yeni bir kimlik verilmişti ve adı ‘Mo Farah’ olarak değiştirilmişti. Yeni adını taşıyan sahte bir pasaportla yasadışı yollardan İngiltere'ye getirilen Farah, burada kendini bekleyen acı sürprizle yüz yüze geldi. Kendisini İngiltere’ye getiren kadını daha önce hiç görmemişti. Olimpiyat şampiyonu Somali asıllı İngiliz atlet Sir Mo (Muhammed) Farah belgeselde, İngiltere'ye çocukken kaçakçılar tarafından getirildiğini, gerçek adının bu olmadığını ve başka bir kişinin adıyla ülkeye sokulduğunu şöyle anlattı:
"Akrabalarımın tüm iletişim bilgileri elimdeki kâğıttaydı. Eve vardığımızda hanımefendi onu elimden aldı ve gözümün önünde yırtıp çöp kutusuna attı. O anda başımın belada olduğunu biliyordum. 'Aileni görmek istiyorsan hiçbir şey söyleme' şeklinde tehdit edildim. O süreçte kendimi banyoya kilitleyip ağlardım."
TÜRKİYE’DE ÇIKTI
Bu zorlu hayattan yalnızca koşabildiği için kurtulan Mo Farah’ın kimin kimliğini taşıdığı ise merak konusu oldu. Gerçek Mo Farah’ın bugüne kadar kim olduğu ve nerede yaşadığı büyük bir sırdı. İngiliz gazetesi The Sun, gerçek Muhammed Farah'ın tıpkı İngiliz adaşı gibi Somali'nin Mogadişu kentinde yoksulluk içinde doğduğunu ve iki yıl önce iyi bir yaşam hayaliyle Türkiye'ye gittiğini öne sürdü.
Asıl Mo Farah şu anda Türkiye'de yaşıyor. Ünlü olimpiyat şampiyonu adaşıyla tanışmayı hayal eden Farah, Türkiye'de öğrenci olduğunu ancak İngiltere'ye gidip adaşıyla tanışmanın harika olacağını belirtti. Genç adam 39 yaşındaki olimpiyat şampiyonu adaşının BBC belgeselinde gerçeği açıklamasından bu yana gelen mesaj ve aramalardan bunalma noktasına geldiğini söyledi.
Çevresindekiler İstanbul'da üniversite öğrencisi olan 'gerçek' Mo'yu 'çok hoş, çok kibar bir adam' olarak tanımlıyor ve "Her zaman konuşacak ve gününü size anlatacak zamanı var" diyor. Öğrenci arkadaşlarından biri de Mo'nun yurdunda popüler olduğunu ve her zaman yüzünde bir gülümseme olduğunu hatırladığını ifade etti. İngiliz basınına konuşan kaynaklar, 'gerçek' Mo'nun 'durumu hakkında hiçbir nefret duymadığını ancak ailesinin onun için çok üzüldüğünü söyledi.
'ADINI KULLANDIM, TEŞEKKÜR EDERİM'
İngiliz Olimpiyatçı Mo Farah'ın belgeselinde 'gerçek' Mo' ile telefonla bağlantı kuruldu. Bu telefon görüşmesinde Sir Mo, 'gerçek' Mo'ya, "Teşekkür etmek istiyorum. Adını kullandım. Buraya çocukken geldim ve her şey çok zordu" dedi. Gerçek Mo ise, "Sorun değil, sen hâlâ benim kardeşimsin" diyerek cevap verdi. Bu konuşmanın sonunda Sir Mo omuzlarından bir yükün kalktığını söyledi. Sir Mo şimdilik adına sadık kalmayı planlıyor ve İçişleri Bakanlığı ile bu konuyu görüşmek istiyor. Yapımcılar, Cibuti'deki ailesinden herhangi biriyle veya Mo ile uçakta buluşan adamla iletişim kuramadı.