Dünya Gazze’de Hamas’a tepki artıyor...

Gazze’de Hamas’a tepki artıyor...

05.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Gazze’de Filistinlilerin son dönemde tepkisi Hamas yönetimi üzerinde yoğunlaştı. Bölgeden gelen haberler, savaş uzadıkça, Filistinlilerin Hamas’ı suçlayan ifadelerinin arttığını gösteriyor.

Gazze’de Hamas’a tepki artıyor...

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları sürerken, bölgede yaşayan Filistinlilerin önemli bir kısmının Hamas’a tepkisinin görünür biçimde arttığı belirtiliyor. Bölgeden gelen haberler, savaş uzadıkça Filistinlilerin özellikle son dönemde Hamas’ı suçlayan ifadeler kullanmaya başladığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Söz konusu tepkilerin, Filistin’de sosyal medya aracılığıyla yayılan videolarda kendisini gösterdiği dikkat çekiyor. Viral olan bir videoda, akademik doktor olduğu belirtilen Filistinli, patlama meydana gelen bir alandan konuşarak “Ben sizden biriyim, ama siz korkaksınız. Bunun olmasını engelleyebilirdik” ifadelerini kullanıyor. BBC’nin bölgeden yaptığı haberde, gerek sokakta gerekse de sosyal medyada tepkinin arttığı, Gazzelilerin Hamas yönetimi hakkında sert sözler kullandıkları belirtiliyor.

Sorumlu tutuyorlar

Hamas’ın İsrail kasabalarından kaçırdığı rehineleri Gazzeli sivillerin evleri içinde saklaması ve bu bölgelerden İsrail’e yönelik füze atışları yapması da, tepkinin artmasına neden olan başka bir unsur olarak göze çarpıyor.

Haberin Devamı

“New York Times”ın yayımladığı ve Filistinli yazarlarca kaleme alınan analizde de, bu duruma dikkat çekilmişti. Gazzelilerin önemli bir kısmının savaşın başlamasından ötürü örgütü sorumlu tuttuğu ve Hamas’ın Gazzelilerdan çok kendi üyelerini düşündüğü aktarılmıştı. Birçok Filistinli, 7 Ekim saldırısının ‘İsrail yönetimine bir lütuf olduğu’ görüşünde.

Hamas yöneticileri de, Gazze’deki desteği kaybettiklerini itiraf ediyor. Ancak bölgede uzun yıllardır seçim ve anket yapılmaması, bu desteğin hangi seviyeye düştüğü konusunda fikir sahibi olunmasını engelliyor. Gazze’de Hamas’a yönelik savaş öncesinde de rahatsızlık olduğu, ancak bunun misilleme korkuları nedeniyle gizli kaldığı ifade ediliyor.

Öte yandan Gazze’deki savaş başladığından beri büyük acılar çeken Gazzelilerin neredeyse tamamının en az bir kez yerinden edildiği ortaya çıktı. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlamasından bu yana Gazze Şeridi nüfusunun yaklaşık yüzde 90’ının en az bir kez yerinden edildiğini duyurdu.

Biden-Netanyahu görüştü

İsrail yönetimi ateşkes önerisine yönelik Hamas’tan gelen cevabın incelendiğini duyururken İsrail Başbakanı Netanyahu ile ABD Başkanı Biden da bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İsrail’den yapılan açıklamada, Netanyahu’nun Biden’a ateşkes anlaşması müzakerelerine heyet gönderme kararıyla ilgili bilgi verdiği belirtildi. Netanyahu’nun görüşmede “İsrail’in savaşı ancak tüm hedeflerine ulaştıktan sonra sona erdirme taahhüdünü yinelediği” ifade edildi.

Haberin Devamı

Gazze’de Hamas’a tepki artıyor...

Hizbullah ile çatışmalar sürüyor

İsrail’in, Lübnan’ın güneyindeki Sur kentine düzenlediği saldırıda üst düzey Hizbullah komutanı Muhammed Nimah Nasır’ın ölümüne neden olmasının ardından Hizbullah tarafından İsrail’e roketli saldırılar gerçekleştirildi. Hizbullah, Nasır’ın ölümüne karşılık İsrail’e yönelik saldırıları arttıracaklarını duyurdu. Hizbullah’ın fırlattığı roketlerin düştüğü yerlerde yangınlar çıktığı belirtiliyor.