Dünya‘Evde Klingon dili konuşuyorum!’

‘Evde Klingon dili konuşuyorum!’

09.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Almanya’da alay konusu olan CSU partisi, ‘Yabancılar evde Almanca konuşsun’ önerisini geri çekti. Şansölye Angela Merkel’in partisinin Genel Sekreteri Tauber bile “Ben de evde Latince, Klingon dili ve Hessiyen diyalekti konuşuyorum” diye dalga geçti

‘Evde Klingon dili konuşuyorum’

Almanya’da Şansölye Angela Merkel’in lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) Bavyera eyaletindeki kardeş partisi olan Hıristiyan Sosyal Birliği’nin (CSU), kongre taslağında yer alan “Yabancılar evlerinde kendi aileleriyle Almanca konuşmalı” teklifi alay konusu oldu. Partinin Genel Sekreteri Andreas Scheuer, tepkilerin abartıldığını belirterek ifadenin kongrede tartışılacağını söylese de hükümetten bile itiraz geldi. Tepkiler üzerine CSU, ifadeyi “ülkede oturum alacak yabancıların günlük hayatlarında Almanca konuşmaları teşvik edilir” şeklinde değiştirdi.
Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, CSU’nun teklifini “absürd” diye niteleyerek “Evde Almanca konuşulduğunu kim denetleyecek” dedi. Alman Dışişleri Bakanlığı da esprili bir tweet atarak, “Olayı açıklığa kavuşturalım: Biz daha diplomatik konuşuruz” ifadesini kullandı. İyi Almanca bilmenin entegrasyonun bir parçası olduğunu vurgulayan Merkel de “Ancak örnek olarak, çocukların iki dilli yetişmesi ve bir yabancı dili daha az öğrenmek zorunda kalması da yanlış değil. Bunu avantajlı buluyorum” dedi.

‘Mutfaklara da kamera koyalım’
Merkel’in partisi CDU Genel Sekreteri Peter Tauber ise Twitter’da “Benim evde Latince, Klingon dili ya da Hessiyan (Almancada bir diyalekt) konuşuyor olmam siyasetçileri ilgilendirmez” diyerek dalga geçti. Bavyera hükümetinin CSU’lu entegrasyon sözcüsü Martin Neumeyer Süddeutsche Zeitung’a yaptığı açıklamada, “Bu bir saçmalık! Oldu olacak mutfaklara da kamera koyalım” dedi. Sosyal Demokrat Parti Genel Sekreteri Yasmin Fahimi de, “CSU Absürdistan’a girdi” ifadesinde bulundu. Twitter’da da Arapça ‘hadi’ ya da ‘defol’ anlamına gelen “YallaCSU” etikeli ile yüzlerce kişi tepki gösterdi. Bir Twitter kullanıcısı Bavyera lehçesine atıfta bulunarak “O zaman CSU’nun da kendi arasında ‘yüksek Almanca’ konuşması zorunlu olsun” diye yazdı. Standart Almanca olarak da anılan ‘Hochdeutsch’ (yüksek Almanca), ülkede eğitimli olmakla özdeşleşirken, keskin Bavyera lehçesi ise zaman zaman büyük şehirli Almanlar için alay konusu oluyor.