GündemSon dakika: Kahramanmaraş'ta 5 büyüklüğünde deprem

Son dakika: Kahramanmaraş'ta 5 büyüklüğünde deprem

07.09.2024 - 10:39 | Son Güncellenme:

AFAD'dan yapılan açıklamada Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği bildirildi.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamada, saat 9.31'deki depremin derinliğinin 7 kilometre olduğu aktarıldı.

Haberin Devamı

Sarsıntı, Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep olmak üzere birçok kentte hissedildi.

 AFAD: SAHA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

AFAD'dan yapılan bilgilendirme paylaşımında, "Kahramanmaraş ilimizin Pazarcık ilçesinde saat 09.31’de meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız." ifadeleri kullanıldı.

BAKAN YERLİKAYA: GELİŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan da depreme ilişkin açıklama geldi. Bakan Yerlikaya, "Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 5 büyüklüğünde meydana gelen depremde AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına devam etmektedir. An itibari ile olumsuz bir durum yoktur. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun." dedi.

DEPREM ANI KAMERADA

 

VALİ: OLUMSUZ BİR DURUM YOK

CNN Türk yayınına bağlanan Kahramanmaraş Valisi Mükrrem Ünlüer, "Biz intikal etmiş olumsuz bir durum yok. Ekiplerimizin çalışması sürüyor." dedi.

"BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUM"

CNN Türk yayınında konuşan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Kahramanmaraş'ta 5 büyüklüğü üzerinde bir deprem beklemiyorum ama bu kesin değil. Büyük deprem olduğu zaman artçılar olur ama belli bir süre büyük deprem olmaz. Büyük bir depremi normal şartlarda beklemiyorum." dedi.

Şükrü Ersoy'un açıklamaları şöyle: 6 Şubat depremi Pazarcık'ta başladı. Bu depremin artçı olduğunu düşünüyorum. Hasarlı binalara zarar verebilecek deprem. Bu deprem 30 tane 4 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin enerjisine sahip. Hasarlı binalara girilmemeli. 1-2 yıl bu artçı depremler devam edecek diye uyarmıştık. 5 büyüklüğündeki bu depremin merkezi Pazarcık olduğu için artçı olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

6 Şubat depreminin olduğunu sayarsak ciddi bir deprem bu bölgede meydana gelmez ama 5 büyüklüğünde depremler gerçekleşebilir. Bu depremler bir süre yaşanacak. Bölgede değil ama komşu alanlarda (Elbistan'ın batı civarında) bu depremler yine olabilir. Deprem olan yerlerin komşu alanları Adana'ya kadar olan faylarda depremler olabilir. Yine Malatya civarında 5'i geçen depremler zaten oluyor. Bir de Hatay'ın güneyinde Suriye'de kalan depremlere dikkat etmek gerekir çünkü her zaman büyük bir deprem oluşma durumu var. Normal şartlar altında 5'in üzerinde deprem beklemiyorum ama yüzde yüz garanti verilebilecek bir durum değil. Büyük bir deprem olduğu zaman bir süre artçılar yaşanır ama uzun bir süre büyük deprem olmaz. 5'ten sonra burada küçük depremlerin yaşanma durumu var ama büyük bir deprem beklemiyorum. Beklenen İstanbul depremiyle alakası olamaz. Ama çok çok dikkatli olmalıyız. Oranın fayı farklı. Bugün olmazsa gelecekte Marmara'da bir deprem meydana gelecek.

Haberin Devamı

3 FAYA İŞARET ETTİ

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu sabah Maraş- Pazarcık merkezli 5.0 büyüklüğünde meydana gelen deprem, 6 Şubat depreminin artçısı kabul edilebilir. Depremin dış merkez yerine baktığımız zaman, 6 Şubat 2023 Pazarcık depreminde ilk kırılmanın yaşandığı Narlı güneyine karşılık geliyor. Burası aynı zamanda Ölüdeniz Fayı'na ait Sakçagöz Fayı'nın kuzey ucu. Ölüdeniz Fayı'nın Türkiye sınırları içindeki kolları güneye doğru Sakçagöz Fayı, Yesemek Fayı ve Hacıpaşa Fayı şeklinde devam ediyor. Daha güneyde Suriye, Lübnan, İsrail gibi ülkelerden geçerek 1000 kilometre uzunluğa kadar ulaşıyor" dedi.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Türkiye diri faylarının paleosismolojik özelliklerinin araştırılması projesi kapsamında geçen ağustos ayında bu depremin olduğu yere çok yakın olan Narlı Fayı üzerinde hendek çalışması gerçekleştirmiştik. Gözlemlerimiz, 6 Şubat depreminde kuzey kesimi kırılan Narlı Fayı'nın güney bölümünün kırılmadığı yönündeydi. Bu görüşümüzü kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu depremde fayın güney bölümünde kırılmanın gerçekleştiğini görmüş olduk. Bundan sonra kırılmaların Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa faylarına doğru göç etmesi beklenir. Bu konuda daha sağlıklı veri elde etmek için önümüzdeki hafta Hacıpaşa ve Yesemek faylarını arazide inceleyeceğiz" diye konuştu.