DünyaEurofighter CEO’su: Almanya engelliyor

Eurofighter CEO’su: Almanya engelliyor

29.07.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eurofighter uçaklarının üreticisi şirketin CEO’su Giancarlo Mezzanatto, Türkiye’nin Eurofighter’a ilgisi olduğunu, ancak satışın Almanya tarafından engellendiğini öne sürdü.

Eurofighter CEO’su: Almanya engelliyor

Türkiye’nin de ilgi duyduğu Eurofighter uçaklarının üreticisi şirketin CEO’su Giancarlo Mezzanatto, İngiltere’de düzenlenen Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı’nda (FIA) gazetecilere yaptığı açıklamada, şu ana kadar 63 sipariş aldıklarını, 150-200 adetlik hedefi de koruduklarını söyledi. Mezzanatto, Türkiye’nin Eurofighter’a ilgisi olduğunu, ancak satışın Almanya tarafından engellendiğini de öne sürdü.

Haberin Devamı

Kuruluşunda İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya’nın yer aldığı çok uluslu konsorsiyum, son olarak Eylül 2023’te Madrid’e 25, Berlin’e 20 ve Roma’ya 24 uçak satışı yapmıştı. O tarihten bu yana potansiyel alıcılardan biri de Türkiye’ydi.

ALMANYA ENGELLİYOR

Euronews’un haberine göre Mezzanatto, Ankara’nın 40 ila 50 arasında uçak almak istediğini ancak bu girişimlerin Almanya tarafından engellendiğini savundu.

PERDE ARKASI: DOĞU AKDENİZ

İtalyan CEO, açıklamasında, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama çalışmaları kapsamında yürüttüğü sondaj faaliyetlerinden ötürü böyle bir engellemenin yapılmış olabileceğini de iddia etti.

ERDOĞAN: OLUMLU İLERLİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington’da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Eurofighter konusunda Almanya ve İngiltere ile görüşmelerin olumlu ilerlediğini duyurmuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan, Almanya’dan Eurofighter alımı hakkında Şansölye Olaf Scholz’un olumsuz bir yaklaşımda bulunmadığını belirterek, görüşmelerin sürdüğünü söylemişti.