Dünya Erdoğan: Adeta bir soykırım

Erdoğan: Adeta bir soykırım

11.07.2009 - 01:47 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çin’in Şincan Uygur Özerk bölgesinin başkenti Urumçi’de yaşanan olayları “adeta soykırım” olarak nitelendirdi.

Erdoğan: Adeta bir soykırım

Daha sonra Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen “Çin’in içişlerine karışmıyoruz” açıklaması kafaları karıştırdı. İtalya dönüşünde Başbakan Erdoğan’a bu açıklamanın hatırlatılması üzerine “Dışişleri’ndeki arkadaşlar benim ifademin dışında bir ifadeyi kullanamaz ve kullanmamışlardır. Burada bir yanlışlık olabilir” diye konuştu. G-8 Zirvesi’nin son gününde, saat 10.30’da yapılan Gıda Güvenliği toplantısına katılan Erdoğan, daha sonra Türk gazetecilerin isteği üzerine basın toplantısı yaptı. Türkiye’den ayrılmadan önce Çin Uygur Özerk Bölgesi’ndeki olaylarla ilgili bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, Türkiye’de olayı ‘vahşet’ olarak değerlendirdiğini ve bu açıklamasının arkasında olduğunu söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:
“Yüzlerce insanın öldürüldüğü ve bini aşkın insanın yaralı olduğu bir olayı, adeta bir soykırımı herhalde başka bir kelime ifade etmez. Bunu hem bir soydaş olarak hem aynı değerleri paylaşan insanlar olarak söylemek durumundayız. Bir taraftan evrensel değerleri konuşacağız, insan haklarını konuşacağız, öbür taraftan bunlara seyirci kalacağız; bu olacak iş değil.”
Başbakan’ın bu açıklamalarını Anadolu Ajansı saat 15.45’te servise koyarken, Dışişleri Bakanlığı’ndan saat 16.45’te Erdoğan’ın değerlendirmesinden farklı bir açıklama geldi. Açıklamada, Türkiye’nin Çin’in içişlerine karışmak gibi bir niyetinin olmadığını, ancak sağduyulu ve hukuki önlemlerle Şincan’daki durumun normale dönmesinin beklendiği kaydedildi.
İtalya dönüşü Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “İtalya’daki açıklamanızda Çin’deki olayları soykırım olarak nitelendirdiniz. Sizin açıklamanızdan kısa bir süre sonra Dışişleri Bakanlığı ‘Türkiye’nin Çin’in içişlerine karışmak gibi bir niyeti yoktur’ açıklamasını yaptı. Bu iki açıklamayı birlikte değerlendirdiğimiz zaman soykırım açıklamasının biraz sert olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

‘İnanarak kullanıyorum’

“Kullandığım ifadeyi bilerek, inanarak kullanıyorum. Dışişleri’ndeki arkadaşlar benim ifademin dışında bir ifadeyi kullanamaz ve kullanmamışlardır. Burada bir yanlışlık olabilir. Şu anda Çin’deki bu olay adeta soykırımdır. Bunu daha farklı şekilde yorumlamanın bir anlamı yok. Biz  Çin’in toprak bütünlüğünden yana olduğumuzu hep söylemişizdir. Ama oradaki soydaşlarımızın da hukukunun korunmasını her zaman bizler talep etmişizdir.”