DünyaEndişeli bekleyiş

Endişeli bekleyiş

04.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Tüm dünya İsrail’in İran’a nasıl bir karşılık vereceğini ve bunun bir bölgesel savaşa neden olup olmayacağını izliyor. İsrail’in güçlü karşılık vermesi beklenirken, gelen haberler İran nükleer tesislerinin seçenekler arasında olmadığını gösteriyor.

Endişeli bekleyiş

İran tarafından İsrail’e yönelik gerçekleştirilen saldırı sonrası Tel Aviv’in atacağı adım merakla beklenirken, bölgeden gelen haberler ve ABD’nin mesajları, kısa süre içerisinde güçlü bir karşılık verileceği yönünde. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’den hemen bir karşı saldırı beklenmediğini ifade ederken, İsrail’in misillemesi konusunda izin verilip verilmediğine ilişkin soruya karşılık, Tel Aviv’e herhangi bir konuda ‘izin verme’ durumunda olmadıklarını ifade etti. Biden, sadece ‘öneri sunduklarını’ belirtmekle yetindi. ABD Başkanı daha önce İsrail’in vereceği yanıtın ‘orantılı olması’ yönünde görüş bildirmişti. Biden İran’ın nükleer tesislerine yapılacak olası bir saldırıyı desteklemediğini de ifade etmişti.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, “Ortadoğu’da nükleer tesislere yapılacak olası bir saldırının son derece tehlikeli olacağını, hesaplanamaz boyutta sonuçlara ve yalnızca bölgedeki savaşın tırmanmasına yol açacağını, böyle bir olayın vuku bulmaması için AB’nin kesin talebi olduğunu” vurguladı.

Bununla birlikte İsrail medyası İsrail güvenlik kabinesinin ABD ile koordine edildikten sonra İran’a ‘güçlü karşılık’ verme kararı aldığını duyurdu. Haberde İsrail’in İran’daki stratejik bölgeleri hedef almayı planladığı öne sürüldü. “Financial Times” gazetesinde yer alan haberde, İsrail’in, İran’a misilleme olarak bu ülkedeki nükleer tesislere yönelik saldırıları potansiyel bir seçenek olarak değerlendirmediği belirtildi. “Politico” internet sitesiyse Beyaz Saray’daki kaynaklara dayandırdığı haberinde, İsrail’in ABD’yle İran Devrim Muhafızları’nın Suriye ya da Yemen’deki güçlerini vurma olasılığını görüştüğünü yazdı.

Haberin Devamı

Harekat genişliyor

İsrail’in İran’a yönelik vereceği karşılık beklenirken, İsrail ordusunun Lübnan içindeki operasyonları ise devam ediyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Lübnan’ın güneyinde 25 köy için daha tahliye emri çıkararak ülkeye yönelik kara harekâtını genişlettiğini duyurdu.

Son olarak İsrail ordusu, hava kuvvetlerinin Beyrut’taki Hizbullah’ın istihbarat karargahını vurduğunu duyurdu. İsrail savaş uçakları Bint Cubeyl belediye binasını da hedef alırken, burada Hizbullah’a ait silahların depolandığı ve binada bulanan 15 Hizbullah mensubunun saldırıda öldürüldüğü iddia edildi. Beyrut’un güneyindeki Dahiye banliyölerinde de çok sayıda saldırı düzenlendiği bildirildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Perşembe günü Beyrut’un merkezinde bir apartmana düzenlediği hava saldırısında ise 9 kişinin öldüğünü ve 14 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail burada Hizbullah’ın sağlık merkezini hedef almıştı.

Öte yandan Lübnan’ın güneyindeki bir tahliye çalışması sırasında İsrail’in saldırısı sonrası iki Lübnan ordusu askerinin öldüğü açıklandı. Lübnan ordusunun İsrail ateşine karşılık verdiği açıklanırken, bu bir ilk oldu.

Haberin Devamı

Rus üssü yanındaki silah deposunu vurdular

İsrail güçleri Suriye’deki en büyük Rus askeri tesisi Hmeymim Hava Üssü’nün yakınında bir silah deposuna saldırı düzenledi. Suriye’nin liman kenti Lazkiye yakınlarındaki Ceble’de bir silah deposu hedef alınırken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan açıklamada, insansız hava araçları ve savaş uçakları kullanılarak gerçekleştirilen saldırıda silah deposunun ağır hasar aldığı, güçlü patlamaların meydana geldiği belirtildi. Açıklamada, Suriye hava savunma sistemlerinin ve yakınlarda konuşlu Rus askeri güçlerinin yaklaşık 50 dakika içinde saldırıya karşılık verdiği aktarıldı. İsrail ordusu ise, “İran ve Lübnan’daki Hizbullah’a yapılan ve genellikle Suriye üzerinde gönderilen tüm silah sevkiyatlarını engelleyeceğini” bildirdi.

Endişeli bekleyiş

Sinvar’ın sağ kolu öldü

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Perşembe günü yayınladığı bir açıklamada, yaklaşık üç ay önce Gazze Şeridi’ne düzenlenen bir hava saldırısında Hamas’ın yeni siyasi lideri Yahya Sinvar’ın sağ kolunun ve diğer iki Hamas komutanının öldürüldüğünü duyurdu. Saldırı, Gazze’nin kuzeyindeki bir tünele düzenlenirken, Sinvar’ın sağ kolu olduğu iddia edilen Rawhi Mushtaha ile Sameh Siraj ve Sameh Oudeh adlı Hamas komutanlarının öldürüldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Endişeli bekleyiş

Füzeler İsrail üssüne hasar vermiş

İsrail’in Demir Kubbe hava savunma sistemleri İran’dan gelen füzeleri büyük oranda düşürürken, bazı füzelerin isabet etmesi dikkat çekti. Nevatim Hava Üssü’ne ait uydu fotoğraflarında, üssün bir hangarında hasar oluştuğu açık biçimde görülüyor. İsrail ordusu tarafından yayınlanması için üzerindeki sansür kaldırılan uydu fotoğrafları dikkat çekerken, ordu üste herhangi ciddi hasar olmadığını ve can kaybı yaşanmadığını duyurdu. İran’ın çok sayıda füzeyi aynı anda göndermesi sebebiyle Demir Kubbe’nin bazı füzeleri kaçırdığı ifade ediliyor.