13.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
Finlandiya ve İsveç’e ziyaretlerine başlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin endişeleri de dahil olmak üzere, tüm müttefiklerin güvenlik endişelerini ele almaları gerektiğini kaydetti.
Gezisinin Finlandiya bölümünde, Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile bir araya gelen ve ortak basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine başvurma kararlarını “tarihi” olarak nitelerken, “Uzun zamandır en yakın ortaklarımız oldunuz. Yetenekli ordulara sahip güçlü demokrasileriniz var ve NATO üyeliğiniz ortak güvenliğimizi artıracak. Güçlerimiz uzun yıllar birlikte eğitim ve tatbikat yaptı. Fin askerleri Batı Balkanlar’dan Irak’a kadar NATO misyon ve operasyonlarına katkıda bulunuyor” dedi. Bu iki ülkenin NATO üyeliğinin, İttifak’ın İskandinav bölgesini daha da güçlendireceğini yineleyen Stoltenberg, müttefiklerin, bu iki ülkenin NATO yolunda atacağı sonraki adımları değerlendirdiğini ifade etti.
‘Temas halindeyiz’
“Terör örgütü PKK ile ilgili Türkiye’nin endişeleri de dahil olmak üzere tüm müttefiklerin güvenlik endişelerini ele almalıyız” diyen Stoltenberg, Niinisto’ya hitaben, “Bu yüzden önümüzdeki yolda sizinle, Sauli ve meslektaşlarınızla, İsveç’le ve müttefik Türkiye ile yakın temas halindeyim. Türkiye’nin meşru endişelerini gidermek ve İttifakımıza katılımınızda ilerlemek için personelim ayrıca her üç ülkeden yetkililerle yakın diyalog içinde” diye konuştu.
Finlandiya Cumhurbaşkanı’nın da, Türkiye ile müzakerelerde ilerleme olup olmadığı yönündeki bir soruya, “Diyalog kanallarımızın açık olması, görüşmelere devam etmemiz, ilerleme olarak düşünülebilir” diye yanıtladığı belirtiliyor. Stoltenberg’in, Finlandiya’nın ardından İsveç’e geçerek Başbakan Magdalena Andersson ile görüşmesi bekleniyor.
Linde’den ‘ima’lı açıklama
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye’nin, ülkesinin NATO üyeliğine izin vermesi halinde Ankara’ya silah satışına onay verilebileceği mesajını verdi. Euronews Türkçe’nin aktardığına göre, “STV” kanalına konuşan Linde “Türkiye’ye yönelik silah ambargosunun kalkıp kalkmayacağına” ilişkin bir soruya, bunun için ilk önce Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğini kabul etmesi gerektiğini ima etti. Linde, “Biz dünyanın en katı silah ihracatı kurallarına sahip ülkesiyiz. Yasada bir çok uyulması gereken kriterin dışında İsveç’in dış, savunma ve güvenlik politikasının da göz önüne alınmasıyla ilgili konular var. NATO üyesi olursak bunlar da değişecek” ifadesini kullandı. Linde, ülkesinin Türkiye de dahil olmak üzere, NATO’nun tam güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunacağını ifade etti. İsveç hükümetinin PKK’yı terör örgütü olarak tanımladığını da kaydeden Linde, ülkesinin son 30 yıldır terörle mücadelede en katı kurallara sahip ülkelerden biri olduğunu iddia etti, Türkiye’nin terör örgütü olarak değerlendirdiği gruplara silah göndermediklerini kaydetti.