12.01.2024 - 15:06 | Son Güncellenme:
Euronews
Mısır'ın başkenti Kahire yakınlarındaki Sakkara nekropolünde Mısırlı ve Japon arkeologlar, "çığır açıcı" bir keşfe imza atarak 4 bin 500 yıl önce kayaya oyulmuş bir mezarı gün yüzüne çıkardı. Japon arkeoloji ekibinin başkanı Nozomu Kawai, Milattan Önce (MÖ) 2649 ile 2150 yılları arasına tarihlenen ve farklı tarihsel dönemleri kapsayan çok sayıda gömüt ve eser içeren mezarın "bu bölgenin tarihine ilişkin paha biçilmez bilgiler sağladığını" söyledi. Mısır'da en eski piramit ise tam 4700 yıl önce inşa edildi.
İki ülke arkeologları gömüler ve mimari unsurlar gibi çok sayıda hazineyi ortaya çıkardı. Özellikle, canlı renklere sahip bir maskeyle birlikte gömülmüş bir insana ait kalıntıların yanı sıra II. Hanedanlığ'a (MÖ 2890 - 2686) tarihlenen küçük bir çocuğa ait gömü alanı da keşfedildi. Mezarın içinde, 18. Hanedanlığ'a (M.Ö. 1550-1295) ait bir tabut, kaymaktaşından yapılmış ve oldukça iyi korunmuş bir kap da bulunan eserler arasında yer aldı.
Ayrıca, ölümle bağlantılı ritüeller ve cenaze uygulamalarıyla ilişkilendirilen eski Mısır tanrıçası İsis'i ve Ptolemaios dönemlerinde sessizlik ve sırlar tanrısı olarak bilinen çocuk tanrı Harpokrates'i tasvir eden iki pişmiş toprak heykel de ortaya çıkarılan eserler arasında yer aldı. Diğer buluntular arasında, "Heroides" adında bir kişiye ait oyulmuş bir taş levha, çeşitli muskalar ve kırık çanak çömlek parçaları yer aldı. İlk ve Orta Krallıklar döneminde başkent olan Memphis'in geniş bir nekropolü olan Sakkara, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.