DünyaDünyanın gözü Türkiye'de: Son 100 yılın en önemli seçimi!

Dünyanın gözü Türkiye'de: Son 100 yılın en önemli seçimi!

14.05.2023 - 14:42 | Son Güncellenme:

Dünya basını Türkiye'de yapılan 14 Mayıs seçimlerini ilgiyle takip ediyor. ABD, Avrupa ve Arap medyası gelişmeleri canlı olarak okuyucularına ilk sayfadan sunuyor.

Dünyanın gözü Türkiyede: Son 100 yılın en önemli seçimi

2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy kullanma işlemi bu sabah 08.00 itibarıyla başladı. Yaklaşık 64 milyon seçmenin oy kullandığı seçimleri dünya da ilgiyle takip ediyor. Bu bağlamda dünya basınında birçok medya kuruluşu gelişmeleri anbean okuyucularına aktarıyor.

Haberin Devamı

CANLI BLOG OLARAK YAYINLIYORLAR

Orta Doğu'nun en önemli medya kuruluşlarından Al Jazeera, canlı blog olarak seçimlerdeki gelişmeleri aktarıyor. Hem Erdoğan hem de Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına yer verilen blogda seçmenlerin de yorumları kendine yer buldu.

Middle East Eye tarafından yapılan haberde ise seçimlere yoğun bir katılım olduğu belirtildi. Muhabirler tarafından verilen bilgilere göre oy kullanmak için bekleyen seçmenlerin uzun kuyruklar oluşturduğu aktarıldı.

Dünyanın gözü Türkiyede: Son 100 yılın en önemli seçimi

'SON 100 YILIN EN ÖNEMLİ SEÇİMİ'

İngiliz Guardian gazetesi de seçimlere olan ilginin yüksek olduğunu belirttiği haberinde Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'nun yüzde 50+1'i almak için kıyasıya yarıştığını söyledi. Guardian'a göre söz konusu seçimler 'Türkiye'nin son 100 yıldaki en önemli seçimleri.'

Dünyanın gözü Türkiyede: Son 100 yılın en önemli seçimi

Fransa basınının da gündem seçimler. Le Monde gazetesi Türkiye seçimleri ile ilgili bilgi vererek, "Cumhurbaşkanı, beş yıllık bir dönem için oy çokluğuyla seçilir. Seçimin ilk turunda hiçbir aday yüzde 50'yi geçemezse ikinci tur 28 Mayıs'ta yapılacak" ifadelerini kullandı. İsveç'in önde gelen medya kuruluşlarından Dagens Nyheter ise katılım oranının rekor seviyede olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

Dünyanın gözü Türkiyede: Son 100 yılın en önemli seçimi

WASHINGTON POST'DAN DİKKAT ÇEKEN İFADELER

ABD medyasında da benzer ifadeler hakim. Wasghinton Post, Kılıçdaroğlu ve Erdoğan arasındaki yarışın bütün dünya tarafından izlendiğini belirtti. Kılıçdaroğlu'nun sosyal medyada oldukça aktif olduğunu belirten Washington Post, Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesine de haberinde yer verdi.

CNN ise seçimlerde mücadelenin kıyasıya süreceğini belirtti ve oy kullanma işleminin başladığını aktardı. Söz konusu haberde birçok seçmenin yorumu da kendine yer buldu.

Öte yandan Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'ndan birinin yüzde 50+1 alamaması durumunda seçimin 2. tura kalacağı ve vatandaşların 28 Mayıs tarihinde tekrar sandık başına gideceği hatırlatıldı.

Dünyanın gözü Türkiyede: Son 100 yılın en önemli seçimi

YUNANİSTAN

Yunan basını da seçimleri yakından takip ediyor. Etnos gazetesi de diğer medya kuruluşları gibi söz konusu seçimlerin son yıllardaki 'en önemlilerinden' olduğuna vurgu yaptı. Haberin devamında ise 5 milyon genç seçmenin ilk kez oy kullanacağına vurgu yapıldı.

Ta Nea ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Akşener'in oy kullandığını belirttiği haberinde yine genç seçmene vurgu yaptı. 5 milyon gencin seçimin kaderini belirleyeceği belirtildi.

Haberin Devamı

Dünyanın gözü Türkiyede: Son 100 yılın en önemli seçimi