19.01.2023 - 12:59 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Türkiye ve ABD arasında başkent Washington'da gerçekleşen son yılların en üst düzey görüşmesi, uluslararası medya ve Yunan basınında geniş şekilde yer buldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Antony Blinken'la Washington'da buluştu.
Basına kapalı görüşmenin ardından konuşan Çavuşoğlu, "Türkiye’nin F-16 talebi ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin bağlantılı olmadığını, ABD Kongresi'nin bunları bağlantılı gibi göstermemesi gerektiğini söylüyoruz" dedi.
ABD Kongresi'nin F-16 muhalefetinin Joe Biden yönetiminin kararlı duruşuyla aşılabileceğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye'ye yeniden odaklanmak üzere ABD ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını ancak Washington'ın Ankara'ya verdiği bazı sözleri tutmadığını hatırlattı.
Antony Blinken ise, Türkiye'nin tahıl koridoru konusunda olağanüstü çabasını takdir ettiklerini söyledi, iki yakın müttefik ülkenin aralarındaki sorunlara rağmen birlikte çalışmasının altını çizdi.
Blinken-Çavuşoğlu randevusunun ardından ortak açıklama da yayınlandı.
Türkiye, 2021'in sonbaharında ABD'den 40 yeni F-16 savaş uçağı satın almak için başvurdu. Ankara ayrıca, mevcut F-16'ları Viper seviyesine çıkaracak 80 adet modernizasyon kiti de satın almak istiyor.
Joe Biden yönetimi 20 milyar dolarlık satışa yeşil ışık yakarken, geçen hafta talebin onaylanması için Kongre'ye gönderdi. Türkiye karşıtlığıyla bilinen Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez ise, F-16'ları veto edeceğini aylardır tekrarlıyor.
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Çavuşoğlu-Blinken buluşmasını 'NATO üyeleri Türkiye ve ABD ilişkileri düzeltmeyi deniyor ancak anlaşmazlıklar sürüyor' başlığıyla dünyaya servis etti. Ajans, Antony Blinken'ın özellikle Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımını engellemesinden söz etmediğini aktardı.
Ortak açıklamada halihazırdaki sorunların çözüldüğüne dair bir iz bulunmadığını dile getiren AP, Doğu ve Batı arasındaki kavşağın üstündeki konumuyla Türkiye'nin Washington için halen stratejik önemini koruduğu yorumunu yaptı.
AP, Ankara'nın Rusya'dan satın aldığı S-400 füzeleri ile Washington'ın Suriye'nin kuzeyindeki terör yapılanması YPG'ye verdiği desteğin Türkiye ve ABD arasındaki en büyük sorunlar olduğunu yazdı.
İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girişinin Türkiye tarafından bloke edilmesinin Ankara ve Washington arasındaki sürtüşmeyi artırdığını savunan AP, Suriye ve Türkiye arasında açılan yeni sayfanın da ABD'de bir diğer kırılmaya yol açtığını bildirdi.
Associated Press'in haberi Los Angeles Times ve Seattle Times gibi Amerikan yayın organları ile İngiliz The Telegraph gazetesi tarafından kullanıldı.
Fransız haber ajansı AFP ise, 'Türkiye, NATO ve Kongre atışmaları ortasında ABD'den F-16 istiyor' başlığıyla sunduğu haberde savaş uçaklarının teslim edilmesine kilit bir senatörün kesin olarak bir şekilde karşı çıktığını belirtti. AFP'nin sözünü ettiği isim, Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Menendez.
Buna karşılık, AFP, Washington'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girişine karşı itirazını kaldırmaya ikna etmenin yolları aradığını bildirdi. Şimdiye kadar Türkiye dışında İskandinav ülkelerinin ittifaka katılımının tüm NATO üyeleri tarafından yeşil ışık yakıldığını hatırlattı.
AFP ayrıca, Türkiye'ye F-16 satışının Ankara'nın Doğu Akdeniz'deki rakibi Yunanistan'a F-35 jetleri verilmesiyle eş zamanlı ilerlediğini de kaydetti.
Amerikan yayın kuruluşu Bloomberg ise, 'Türkiye, ABD'nin direnci sürmesine karşın F-16'ların satış onayını öngörüyor' başlığını kullandı. Bloomberg, haberini üst düzey bir Türk yetkilinin yaptığı açıklamalara dayandırdı.
Buluşmanın gündeminde F-16, NATO ve Suriye'nin bulunduğunu dile getiren Al Jazeera ise, haberin spotunda Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Biden yönetiminin iktidara geldiği Ocak 2021'den bu yana Washington'a ilk resmi ziyaretini yaptığı aktarıldı. Al Jazeera'ya göre, ABD'li yetkililer Ankara'nın Suriye ile ilişkileri onarması ve Suriye'nin kuzeyine yeni bir sınır ötesi operasyon düzenleme ihtimaline karşı gitgide büyüyen bir endişeye sahip. Haberde ayrıca, Türkiye'nin halihazırda İskandinav ülkeleri Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliği önünde ana bariyer olduğu yorumu da yapıldı.
Euronews, 'Washington'daki buluşmada savaş uçakları ve NATO'nun genişlemesi konuşuldu' başlığını tercih etti.
Alman Deutsche Welle 'Türkiye, NATO arbedesinin ortasında Amerikan savaş uçaklarının sevkiyatı için bastırıyor' başlığıyla görüşmeyi sayfasına taşıdı.
Görüşmeyi çok sayıda haberle aktaran Yunan Kathimerini gazetesi, 'Kanallar açık ancak anlaşmazlıklar devam ediyor', 'Çavuşoğlu'ndan ABD'ye karşı iddialar: F-16'lar için bize istediklerini yaptıramayacaklar' ve 'ABD'den denge diplomasisi-Blinken F-16 ve F-35'ler için pazarlığa başlıyor' gibi başlıklar seçti. Gazeteye göre, Çavuşoğlu-Blinken buluşmasıyla ABD'nin Türkiye'ye F-16, Yunanistan'a ise F-35 jetleri vermesi için geri sayım başladı.
CNN Yunanistan, 'Blinken ve Çavuşoğlu'nun ortak açıklaması: Doğu Akdeniz ve F-16'lara göndermeler' ve 'Dışişleri Bakanlığı: Halihazırdaki yaptırımlar Türkiye'ye F-16 satışını yasaklamıyor' dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın söz konusu açıklaması, Skai televizyonu ile Ta Nea ve Ethnos gibi gazeteler tarafından da haberleştirildi.
To Vima gazetesi 'Türkiye'ye F-16 satışı için hassas temas' derken, Ta Nea 'Ankara'dan yüksek beklentiler, Kongre'den katı duruş' başlığını kullandı. Ethnos gazetesi ise, 'Türkiye'nin istediği F-16'lar için 'beyaz duman' yok: Blinken-Çavuşoğlu buluşmasının perde arkası' manşetini attı.