11.01.2023 - 11:09 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Türkiye'ye satılacak F-16'dan Doğu Akdeniz'de devam eden sondajlara Yunan basınının ilk sayfaları yine Türk-Yunan ilişkilerine ayrılmış durumda. Kathimerini gazetesi, Libya Yüksek Mahkemesi'nin Türkiye ile Ekim 2022'de imzalanan hidrokarbon araştırma anlaşmasını askıya aldığını yazdı. Trablus yönetiminin mahkeme kararına itiraz etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Anlaşma, Libya'nın kuzey kıyılarında Türkiye'ye petrol ve gaz çıkarma yetkisi veriyordu.
CNN Yunanistan, 'Trablus-Ankara hidrokarbon anlaşmasına hukuki fren' başlığını attı, in.gr internet sitesi 'Mahkeme, Türkiye-Libya hidrokarbon anlaşmasını donduruyor' dedi.
Türkiye ve Libya arasındaki söz konusu anlaşmayı kabul etmeyen Yunanistan ayrıca, Trablus yönetiminin Atina Büyükelçiliği ile sözlü iletişime geçti. Yunan medyası, Atina yönetiminin Trablus'a Türkiye ile imzalanan anlaşmayı reddettiğini bir kez daha sözlü olarak aktardığını bildiriyor.
Libya büyükelçiliğine ayrıca, Girit'in güneybatısı ve Mora Yarımadası'nın güneyinde araştırma yapan SANCO SWIFT gemisinin Yunanistan'ın yetki alanında bulunduğu iletildi.
Libya, Atina yönetiminin Girit Adası'nın güneyinde deniz yetki alanını genişletmesine ve son yayınladığı NAVTEX'e karşı çıkıyor.
ABD'nin Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarını vermesi gerektiğini dile getiren Yunanistan Eğitim Bakan Yardımcısı Angelos Syrigos, hem Washington hem de Atina'dan yükselen tepkiler üzerine sözlerine açıklık getirmeyi denedi.
Ankara'nın eninde sonunda jet satın alacağını savunan Syrigos, halihazırda Türkiye'ye F-16 satışına şiddetle karşı çıkan ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez'e atıfta bulundu.
Yunan siyasetçi, Bob Menendez'in belirlediği şartlar altında Türkiye'nin savaş uçağı sahibi olmasının Atinan'nın çıkarına olduğunu ileri sürdü. Menendez, Ankara'ya F-16 verilmesini jetlerin Yunan hava sahasını ihlal etmemesi gibi şartlara bağlamak istiyor. Ancak Joe Biden yönetimi Türkiye'ye F-16 satışına açık şekilde destek veriyor.
Ta Nea gazetesi, 'Syrigos, F-16 tepkilerine karşılık veriyor: Ankara uzun vadede silah alacak' başlığıyla politikacının açıklamalarını haberleştirdi. Gazete, Eğitim Bakan Yardımcısının bir 'curcuna'ya yol açtığını kaydetti.
Syrigos'un Türkiye'nin gelecekte F-16 edinmesinin Yunanistan'ın çıkarına olduğunu söylemesi, hem Yunan muhalefet partileri hem de ABD'deki Yunan lobisini ayağa kaldırdı. Muhalefetteki SYRIZA, Angelos Syrigos için 'Başbakan Miçotakis'in yaban tavşanı' benzetmesini yaptı.
ABD'deki Yunan Amerikan Liderlik Konseyi (HALC) yöneticisi Eddie Zemenidis ise, söz konusu açıklamalar için "Bu tür şeyleri yalnızca Türkiye'nin ajanları söyler, saçmalık. Neyse ki, Washington'da onu kimse tanımıyor" dedi.
Ayrıca Kathimerini gazetesine bir röportaj veren Eddie Zemenidis, 'Türkiye'nin F-16 şantajına 'hayır' ifadesini kullandı, Ankara'nın ABD savaş uçağı yerine Rus jetlerine yönelmesi gibi bir ikilemin bulunmadığını ileri sürdü. Söz konusu teoriyle Türkiye'nin dile getirdiği 'F-16'ları verin yoksa Rus savaş uçakları alacağız' görüşünün meşrulaştırıldığını savunan Zemenidis, Kathimerini muhabiri Lena Argiri'nin "Tam olarak ne teklif ediyorsunuz? ABD Türkiye'yi Rusya'nın ellerine terk etmeli mi, HALC'ın pozisyonu nedir?" sorusuna skandal bir yanıt verdi:
"Elbette hayır, yüzleştiğimiz seçim bu değil. Analistlerin Türkiye'de Avrasyacıların Atlantikçilere karşı üstün geldiği yönünde bir fikir birliği var. Halihazırda Türkiye yüzünü tamamen Rusya'ya dönmese de Batı ile ilişkileri ortak çıkar ve değerlere dayanmıyor. Eğer Türkiye Amerikan silah endüstrisiyle ilişkilerini yeniden ayrıcalıklı hale getirmek istiyorsa, güvenilir bir NATO müttefiki olmalı, demokratik ve insan haklarına saygı duymalı ve ABD silahlarını Batılı müttefiklerine karşı çevirmemeli."