DünyaDünya Türkiye ve Mısır'ı konuşuyor! 'Anlaştılar'

Dünya Türkiye ve Mısır'ı konuşuyor! 'Anlaştılar'

05.09.2024 - 09:47 | Son Güncellenme:

Uluslararası medya Ankara'da imzalanan 17 anlaşmanın yanı sıra ikili ilişkilerde yeni bir dönemin başladığını bildirdi, Arap medyası ise Ankara-Kahire hattındaki anlaşmanın Suriye, Libya, Sudan ve Afrika Boynuzu'nu etkileyeceğini yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çarşamba günü Mısırlı mevkidaşı Abdulfettah Sisi ile Ankara'da yaptığı görüşme ve imzalanan anlaşmalar, ABD'den Çin'e, Fransa'dan Orta Doğu'ya dünyada yankı buldu.

Haberin Devamı

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), 'Türkiye ve Mısır ilişkileri onarırken işbirliği taahhüdünde bulunuyor' başlığıyla geçtiği haberde iki ülke arasında 17 yeni anlaşma imzalandığını aktardı. Ankara ve Kahire arasında 10 yıllık uzaklaşma döneminde bile ticaretin hiçbir zaman durmadığını kaydeden AFP, Türkiye'nin Mısır'ın beşinci büyük ticaret ortağı olduğunu, Kahire'nin ise Ankara'nın Afrika'daki en büyük ticaret partneri olduğunu yazdı. Ajans, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Mısırla ilişkilerimizi enerji alanında geliştirmek istiyoruz, özellikle de doğalgaz ve nükleer enerji" dediğini de ekledi.

İlişkilerdeki buzlar çözülürken Sisi'nin Türkiye'ye ilk ziyaretini yaptığının altını çizen Associated Press (AP) haber ajansı, liderlerin Gazze Şeridi'ndeki savaşa dair ortak bir zeminde buluştuğunu bildirdi. Halihazırda Mısır'ın Hamas ile İsrail arasındaki müzakerelerde arabulucu olduğunu hatırlatan AP, Ankara'dan verilen mesajlarda Gazze'de acil ateşkes talebi ve insani yardımın kesintisiz akışının öne çıktığını kaydetti.

Haberin Devamı

Çin haber ajansı Xinhua, 'Sisi, diplomatik buzların çözülmesinden sonra Türkiye'ye nadir bir ziyaret yapıyor' başlığını attı, ajansa konuşan uzmanlar Ankara-Kahire hattında ilişkilerin gelişmesinin Libya ve Sudan gibi kriz noktalarında da istikrar ve barışın teşvik edilmesine yardımcı olacağını söyledi.

Dünya Türkiye ve Mısırı konuşuyor Anlaştılar

'Sisi Türkiye ziyaretinin ilişkilerde yeni bir aşamaya neden olduğunu söylüyor' başlığını seçen Al Jazeera, Ankara'daki buluşmada ticaretten savunmaya, sağlıktan enerji ve çevre konularına her alanda ilişkilerin geliştirilmesinin teyit edildiğini aktardı. Ankara'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Resul Serdar Türkiye-Mısır ilişkilerinde yeni dönem vurgusu yaptı, jeopolitik zorunluluklar ve ortak güvenlik sorunlarının iki ülkeyi yeniden bir araya gelmeye zorladığı yorumunu yaptı.

France 24, 'Türkiye ve Mısır Gazze için ortak duruş oluşturuyor, ticaret ve enerjide işbirliği sözü veriyor' başlıklı haberinde liderlerin ikili ilişkilerden Gazze ve Somali'ye birçok konuyu ele aldıklarını sayfasına taşıdı.

Haberin Devamı

Birleşik Arap Emirlikleri'nden El Arabiya, 'Erdoğan, Türkiye'nin Mısır'la doğalgaz ve nükleer enerji için daha derin ilişkiler kurmasını istediğini söylüyor' başlığını tercih etti, yine Birleşik Arap Emirlikleri'nden The National News 'Türkiye ve Mısır, Sisi'nin ilk Ankara ziyaretinde yeni ortaklıklar arıyor' başlığını attı.

Washington merkezli Al Monitor 'Erdoğan Ankara'ya ilk ziyaretinde Sisi'ye ev sahipliği yaparken, Türkiye ve Mısır 17 anlaşma imzalıyor' ifadesini başlığa çekti.

Middle East Eye 'Türkiye ziyareti sırasında imzalanan yatırım anlaşmalarının değeri 200 milyon dolar' başlığını seçti, enerji, çevre, şehir planlama ve sağlık alanlarının yanı sıra iki sanayi bölgesi için de imzaların atıldığını bildirdi.

Dünya Türkiye ve Mısırı konuşuyor Anlaştılar

Mısır medyası ise beklendiği gibi ziyareti 'tarihi' olarak niteliyor. Resmi İngilizce yayın organı El Ahram, ilk sayfasında 'Mısır ve Türkiye bölgesel krizlere politik çözümler bulmak için yakın işbirliğinde' başlıklı bir habere yer verdi. Ankara'daki basın toplantısını aktaran gazete, 'Gazze için anlaşma' ara başlığı altında liderlerin bölgesel krizlere siyasi çözümler aramak üzere anlaşmaya vardığının altını çizdi. El Ahram'a göre Erdoğan ve Sisi'nin ele aldığı başlıklar arasında Suriye, Libya, Sudan ve Somali de vardı.

Haberin Devamı

El Masri el Yum gazetesi 'Sisi Türkiye'de: İki ülke arasındaki işbirliği ve entegrasyonda yeni bir aşama' derken,

Şarkul Avsat da Türkiye ve Mısır arasında varılan anlaşmayı öne çıkardı, Gazze Şeridi'nde ateşkes, insani yardımlar ve başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmasına destek veren liderlerin İsrail'e karşı çıktığının altını çizdi. Gazete, Ankara ve Kahire'nin yalnızca Gazze değil Suriye, Sudan ve Afrika Boynuzu'ndaki çatışmalarda da ortak zeminde buluştuğunu ekledi.

Yazarlar