GündemMısır’dan 12 yıl sonra tarihi ziyaret: ‘Yakın iş birliği içinde olacağız’

Mısır’dan 12 yıl sonra tarihi ziyaret: ‘Yakın iş birliği içinde olacağız’

05.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Erdoğan’ın daveti üzerine ilk kez Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu. Türkiye ve Mısır’ın Filistin konusunda ortak bir duruşa sahip olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bundan sonra daha yakın iş birliği içinde olacağız” dedi.

Mısır’dan 12 yıl sonra tarihi ziyaret: ‘Yakın iş birliği içinde olacağız’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA- Mısır’dan Türkiye’ye 12 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaretin gerçekleşmesiyle iki ülke ilişkilerinde yeni bir döneme girildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaptıkları baş başa görüşmenin ardından, Türkiye Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısına başkanlık etti. Daha sonra iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

DÖNÜM NOKTASI: Sayın Cumhurbaşkanı, şubat ayındaki Kahire ziyaretinde büyük bir teveccüh göstermiş, bizleri çok sıcak ağırlamıştı. Kahire ziyaretim ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olmuştur. O günden bugüne diyaloğumuzu ve iş birliğimizi en üst seviyede tuttuk. Her alanda gelişmekte olan iş birliğimizi değerli kardeşimin iade-i ziyaretiyle daha da ileriye taşıyoruz.

HEDEF 15 MİLYAR DOLAR: Ticaret ve ekonomi, iş birliğimizin en güçlü boyutunu oluşturuyor. Ticaret hacmimizi önümüzdeki beş yıl içinde 15 milyar dolara çıkarma hedefimize doğru kararlı bir şekilde ilerliyoruz. İş adamlarımız 3 milyar dolara yaklaşan yatırımlarıyla Mısır ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Doğal gaz ve nükleer enerji başta olmak üzere, Mısır’la enerji alanındaki iş birliğimizi geliştirmek arzusundayız.

Haberin Devamı

FİLİSTİN’DE ORTAK DURUŞ: Türkiye ve Mısır’ın bölgesel barış ve istikrara katkıları hayati önemdedir. Toplantılarımızda Gazze başta olmak üzere bölgesel meselelerin çözümüne yönelik düzenli istişareler tesis etme hususunda mutabık kaldık. Türkiye ve Mısır, Filistin meselesinde ortak bir duruşa sahiptir. 11 aydır devam eden soykırımın sona ermesi, kalıcı ateşkesin bir an evvel tesisi, insani yardımların engelsiz akışı önceliğimiz olmaya devam ediyor.

ÖLEN HER MASUMUN SORUMLUSU İSRAİL: İsrail insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engelleyerek işlediği suçlara bir yenisini daha ekliyor. İsrail yönetimi binlerce ton bomba yağdırarak kıramadığı direniş azmini, Filistin halkını açlığa, susuzluğa mahkum ederek kırmaya çalışmaktadır. Açlık, susuzluk veya ilaç bulamadığı için ölen her masumun sorumlusu İsrail ve destekçileridir.

İKİRCİKLİ POLİTİKALAR: Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı soykırım davasına müdahillik başvurumuzu resmen ilettik. Gazze’de suç işleyen İsrailli yetkililerin uluslararası mahkemelerde hesap vermesi için de çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz. Diğer taraftan uluslararası topluma düşen sorumluluğu hatırlatmaya devam ediyoruz. Maalesef bazı ülkeler halen İsrail’e kayıtsız şartsız destek sağlayarak işlenen suçlara ortak oluyor. İsrail’in bölgemizi daha fazla gerilime sürüklemesinin önüne geçmek, ancak ikircikli politikaların terk edilmesiyle mümkün olacaktır.

Haberin Devamı

KAZAN-KAZAN ANLAYIŞI: İstişarelerimizde Gazze’nin yanı sıra başta Doğu Akdeniz, Suriye, Libya, Sudan ve Afrika boynuzu olmak üzere bölgesel konuları da ele aldık. Birçok meselede benzer tutum ve hedeflere şahit olduğumuz Mısır’la istişarelerimizi güçlendirme noktasında kararlıyız. İnşallah bundan sonra daha yakın iş birliği içinde olacağız. Kazan-kazan anlayışıyla çok boyutlu münasebetlerimizi ileriye taşıyacağız.

Gözler Ankara’daydı: Dünya basını ‘iki bölgesel gücü’ izledi

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin Türkiye ziyareti, hem Arap hem de dünya medyası tarafından yakından takip edildi.

* AFP, haberinde Ankara ve Kahire arasında kopan bağlantının son iki yılda yeniden ısındığı yorumunu yaptı.

* AP de “ilişkilerde buzların çözüldüğünü” belirttiği haberinde Ankara ve Kahire’yi iki bölgesel güç olarak niteledi.

Haberin Devamı

* Mısır hükümetinin yarı resmi gazetesi El Ahram, “Ortak çıkarlar galip geliyor” manşetini attı ve Ankara’daki zirvenin Orta Doğu’da süren çatışmanın ortasında diplomatik değişimleri hızlandıracağı yorumunda bulundu.

* Mısır’dan El Yum gazetesi ziyareti, “Güçlenen ilişkilerde yeni bir istasyon” başlığıyla duyurdu.

* İsrail’den Times of Israel, Gazze’nin de ziyaretin gündeminde olduğunu belirterek Sisi’nin “bölgesel güçler arasında uzun süredir donmuş ilişkilerin ısındığı bir dönemde” Ankara’yı ziyaret ettiğini yazdı.