GündemAnkara’da çifte karşılama

Ankara’da çifte karşılama

05.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, davetine icabetle Türkiye’ye ziyarette bulunan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’yi önce havalimanında, ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşıladı.

Ankara’da çifte karşılama

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ/ANKARA- Karşılama törenleri Erdoğan’ın 14 Şubat’ta Kahire’ye yaptığı resmi ziyarette uygulanan protokole mütekabiliyet esasına göre gerçekleştirildi. Esenboğa Havalimanı’ndaki karşılama töreninden sonra Erdoğan ve Sisi, Havalimanı Şeref Salonu’nda bir süre görüştü. Ardından aynı makam aracıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne geçti. İki cumhurbaşkanını tören alanındaki yerlerini almasının ardından 21 pare top atışı eşliğinde milli marşlar çalındı. Daha sonra Sisi, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı selamladı. 

Haberin Devamı

ORTAK BİLDİRİDE ENERJİ VURGUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin imzaladığı 36 maddelik ortak bildiride 2025 yılının Türkiye ile Mısır arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 100. yılına işaret ettiği kaydedilirken, her alanda ortaklık ve iş birliklerini stratejik düzeye yükseltme iradeleri ifade edildi. Bildiride, enerji alanında yakın iş birliğinin sürdürülmesinin ve ikili ilişkiler, ortak projeler ve yatırımlar konusunda diyaloğun ilerletilmesinin yanı sıra, başta yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında olmak üzere, enerji geçişinde karşılıklı yarar ilkelerine dayalı iş birliğinin desteklenmesinin önemine dikkat çekildi. Gazze ile ilgili olarak da acil ve kalıcı ateşkes çağrısında bulunuldu.

Haberin Devamı

17 ANLAŞMA İMZALANDI

Basın toplantısının başında iki ülke arasında yükseköğretimden demiryoluna, tarımdan sağlığa, ekonomiden teknolojiye birçok alanda 17 anlaşma imzalandı. Erdoğan ve Sisi de, Türkiye ve Mısır Arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi 1. Toplantısı Ortak Bildirisi’ne imza attı.

‘BERABER ÇALIŞMALIYIZ’

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, “Bu dost ülkeye yaptığım ilk ziyaret iki ülke arasındaki köklü ilişkilerin çok daha gelişeceğinin göstergesidir” dedi.

Türkiye ile Mısır arasında koordinasyonun öneminin altını çizen Sisi, “Özellikle bölgesel konuları beraberce ele alarak insani krizlerin önüne geçme konusunda beraber çalışmalıyız diye karar aldık. Başta Gazze ve Filistin’deki kardeşlerimiz olmak üzere daha yoğun çalışmalıyız. Bu bağlamda hem Türkiye hem Mısır olarak bir an önce acilen ateşkesin sağlanması, Batı Şeria’daki İsrail ihlallerinin son bulması ve 1967 sınırları içerisinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletini kurmak haklarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladık. Gazze’ye insani yardımların ulaşması için elimizden gelen çabayı harcamaktayız” ifadelerini kullandı. Sisi, Mısır olarak doğrudan iletişimi her iki ülke halklarının çıkarına olacak şekilde devam ettirmek istediklerini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

SİSİ’DEN PAYLAŞIM

Öte yandan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ziyaretinden önce sosyal medya hesabından da paylaşımda bulundu. Türkiye’ye ziyareti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya gelme fırsatını bulacağı için mutlu olduğunu belirten Sisi, Mustafa Kemal Atatürk’ün kuruluşunu ilan ettiğinden beri Türkiye ile Mısır arasında güçlü siyasi bağların olduğuna dikkati çekti.

Sisi, “Benim bugünkü ziyaretim ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önceki Kahire ziyareti, Mısır ile Türkiye arasında yeni bir dostluk ve iş birliği başlatma iradesini yansıtıyor” ifadelerini kullandı.