DünyaDünya Ankara'yı izliyor! 'Bölgenin gidişatını belirleyecek' diyerek duyurdular

Dünya Ankara'yı izliyor! 'Bölgenin gidişatını belirleyecek' diyerek duyurdular

04.09.2024 - 14:13 | Son Güncellenme:

Mısır lideri Sisi'nin Türkiye ziyareti hem Arap ve İsrail basınında hem de dünya medyasında geniş yer buldu, resmi gazete 'Ortak çıkarlar galip geliyor' derken haberlerde özellikle Gazze'nin altı çizildi.

Mısır lideri Abdulfettah Sisi, 12 yıllık iktidarı döneminde ilk kez bugün Türkiye'yi ziyaret ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sisi'yi başkent Ankara'da kabul edecek.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kahire-Ankara hattında açılan yeni sayfada Mısır'ın başkentini bu yılın Şubat ayında ziyaret etti ve şimdi Sisi iade-i ziyaret gerçekleştiriyor.

Yıllar sonra Türkiye ve Mısır arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ilk kez toplanacak, ziyarette birçok ticari anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Mısır'dan Türkiye'ye 14 senenin ardından devlet başkanı düzeyindeki ziyaret, beklendiği gibi hem Arap medyasında hem de dünya medyasında yakından izleniyor.

AFP: ONARILAN İLİŞKİLERİ MÜHÜRLEMEK İÇİN TÜRKİYE'DE

Uluslararası haber ajansı AFP, ziyareti 'Sisi, onarılan ilişkileri mühürlemek için Çarşamba Türkiye'de başlığıyla servis ettiği haberde Ankara ve Kahire arasındaki kopan bağlantının son iki yılda yeniden ısındığı yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

AP: İKİ BÖLGESEL GÜÇ

Bir diğer uluslararası ajans Associated Press (AP) ise, 'Mısır lideri Sisi ilişkilerde buzlar çözülürken Türkiye'ye ilk ziyaretini yapıyor' başlığıyla sunduğu haberde Ankara ve Kahire'yi iki bölgesel güç olarak niteledi, Erdoğan ve konuğunun ikili ilişkilerin yanı sıra Gazze Şeridi'ndeki işgal ve Orta Doğu'daki gerilimi de ele alacaklarını yazdı.

Türkiye ve Mısır'ın aralarındaki ticareti üç kat artırarak 15 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini kaydeden AP, yerel medyaya atıfta bulunarak Sisi'nin Ankara'ya kalabalık bir işadamı grubuyla geleceğini aktardı.

BLOOMBERG: ANKARA DRONE SATMAK VE GAZ ALMAK İSTİYOR

Bir diğer haber ajansı Bloomberg, Sisi'nin anlaşmazlıkları tamir etmek için Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirtip Ankara'nın insansız hava aracı ihracatını artırmak ve Mısır'dan doğalgaz satın almak istediğini bildirdi. Bloomberg, "Bölgesel güçler son 10 yıllık periyodun büyük bölümünde kavgalıydı" yorumunu yaptı.

Dünya Ankarayı izliyor Bölgenin gidişatını belirleyecek diyerek duyurdular

EL AHRAM: ORTA DOĞU'DA DİPLOMATİK DEĞİŞİMLERİ HIZLANDIRACAK

Mısır hükümetinin resmi İngilizce gazetesi El Ahram, 'Mısır-Türkiye: Ortak çıkarlar galip geliyor' manşetini attı, Ankara'da bugün gerçekleşecek zirvenin Orta Doğu'da süren bölgesel çatışmanın ortasında diplomatik değişimleri hızlandıracağı yorumunu yaptı.

EL YUM: TARİHİ ZİYARET

Mısır'dan El Yum gazetesi 'Güçlenen ilişkilerde yeni bir istasyon' başlıklı haberinde Sisi'nin Türkiye'ye tarihi bir ziyaret yaptığının altını çizdi, bir grafik yayınladı.

Haberin Devamı

El Masri el Yum gazetesi ilk sayfadan verdiği haberde 'Sisi ilk kez Türkiye'de... Tarihi ziyaret dostluğu teyit edecek ve bölgenin gidişatını belirleyecek' başlığını tercih etti, Eş Şuruk gazetesi ise ziyaretin ilişkilerin sağlamlaştırılması yolunda yeni bir aşama olduğunu kaydetti.

Dünya Ankarayı izliyor Bölgenin gidişatını belirleyecek diyerek duyurdular

THE NATIONAL NEWS: LİBYA HALEN ÇÖZÜLMEMİŞ SORUN

Birleşik Arap Emirlikleri'nden El Arabiya, on yıl boyunca buz tutmuş ilişkilerin ardından liderlerin Şubat ayında Kahire'de yeni bir sayfa açtıklarını söylediğini ve bundan yedi ay sonra da Sisi'nin Ankara'ya gittiğini bildirdi.

Yine Birleşik Arap Emirlikleri'nden The National News 'Mısır Devlet Başkanı Sisi, iktidara gelmesinden bu yana ilk kez Türkiye'yi ziyaret ediyor' başlığını attı, İstanbul'dan bildiren muhabir Lizzie Porter son 10 yılda Ankara ve Kahire arasındaki ekonomik bağlar güçlü kalsa da büyük siyasi farklılıkların ilişkileri sarstığını dile getirdi. Haberde ilişkilerin koptuğu dönemde en büyük anlaşmazlık maddelerinden biri olan Libya'nın halen çözülmemiş bir sorun olarak durduğu vurgulandı, uzmanlar mevcut tablonun taraflar için bir yakın tehdit olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

TIMES OF ISRAEL: GAZZE'Yİ DE GÖRÜŞECEKLER

İsrail basınından Times of Israel, 'Sisi 12 yılda ilk kez Türkiye'ye gidiyor, Gazze de masada' başlıklı haberinde Mısır liderinin bölgesel güçler arasında uzun süredir donmuş ilişkilerin ısındığı bir sırada Ankara'yı ziyaret ettiğini yazdı.

Yediot Ahronot da tıpkı Times of Israel gibi Gazze Şeridi'ndeki savaş ve katliamın görüşüleceğini vurguladı, Ankara ve Kahire'ye devlet başkanı seviyesinde yapılan ziyaretlerin iki başkent arasında 10 yıldır ciddi şekilde gergin ilişkilerin yeniden inşası için büyük bir adım olduğunu kaydetti.