Dünya‘Dünya bir dönüm noktasında’

‘Dünya bir dönüm noktasında’

25.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in açılış konuşması ile başladı. Guterres’in ardından ev sahibi ABD Başkanı Joe Biden konuşmasını gerçekleştirdi. Bu, Biden’ın ABD Başkanı olarak BM’de yapacağı son konuşma olması sebebiyle merakla bekleniyordu.

‘Dünya bir dönüm noktasında’

Biden, “Biliyorum dünya zor bir zamandan geçiyor ancak ben umutsuz değilim, liderlerin böyle bir lüksü yok. Ukrayna’da, Gazze’de korkunç bir vahşet gerçekleşiyor, iklim krizi devam ediyor. Birçok tehlike var. Biliyorum ki daha iyi bir geleceğe giden bir yol var” ifadelerini kullandı. Dünyanın bir dönüm noktasında olduğunu belirten Biden, “Bugün verdiğimiz kararlar önümüzdeki yıllarda kaderimizi belirleyecek. İklim değişikliği, açlık gibi küresel zorluklara karşı birlikte olmalıyız. Bugün bu kararları konuşmalıyız” dedi. 

Haberin Devamı

Ukrayna ve Gazze meselesi 

Ukrayna’daki savaşa değinen Biden, “Putin’in savaşı başarısız oldu. Ukrayna hala özgür, NATO her zamankinden güçlü. Bizim artık önümüzde bir tercih daha var. Ukrayna’nın bu savaşı kazanması için desteğimizi sürdürecek miyiz? Ben cevabımı biliyorum. Ukrayna adil ve kalıcı bir barışı elde edene kadar onları desteklemeliyiz” dedi. 

Biden Gazze’deki savaş için ise “Gazze’deki masum siviller cehennemi yaşıyor. Binlerce kişi hayatını kaybetti... Artık ateşkes zamanı. Savaş sona ermelidir. Diplomatik bir çözüm hala mümkün. Uzun vadeli çözüm için tek yol barıştır. Bunun için çaba göstermeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. Lübnan’da yaşanan gelişmelerle ilgili de konuşan Biden “İsrail-Lübnan sınırı tam ölçekli bir savaş riski altında, bu kimsenin çıkarına değil. İnsanların evine geri dönmesi için uğraşıyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

Biden, konuşmasının sonunda yeniden aday olmamasına değinirken, demokrasi vurgusu yaptı. Diğer liderlere seslenen Biden “Bazı şeyler güçte kalmaktan daha önemlidir. En önemli şey halkınızdır” ifadelerini kullandı. 

‘Lübnan uçurumun kenarında’

BM Genel Sekreteri Guterres, dünya liderlerine yönelik sert uyarılar yaptığı konuşmasında uluslararası toplumu çözülmesi gereken küresel sorunlar konusunda harekete geçmeye çağırdı. Guterres, jeopolitik bölünmelerin derinleşmesi, gezegenin ısınmaya devam etmesi ve nükleer tehditler gibi risklerin dünya için büyük bir tehlike oluşturduğunu belirterek “Bu şekilde devam edemeyiz. Hayal bile edilemeyecek bir noktaya doğru ilerliyoruz. Dünyayı içine çekme riski taşıyan bir barut fıçısı” ifadelerini kullandı. Ukrayna ve Gazze’deki savaşlara değinen Guterres, “Gazze, kendisiyle birlikte bütün bölgeyi tehdit eden kesintisiz bir kabus” dedi. Lübnan’da İsrail le Hizbullah arasındaki çatışmalarla ilgili sert uyarıda bulunurken, “Lübnan uçurumun kenarındadır. Lübnan halkı, İsrail halkı ve dünya halkları Lübnan’ın bir başka Gazze olmasını kaldıramaz” dedi. 

Guterres, uluslararası toplumun derhal ateşkes sağlanması, rehinelerin serbest bırakılması ve iki devletli çözüme yönelik geri dönüşü olmayan bir sürecin başlatılması için seferber olması gerektiğini belirtti. Sudan, Myanmar, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Haiti ve Yemen gibi kriz bölgelerinde yaşanan insani felaketlere de değinen Guterres, uluslararası işbirliğinin acil olarak güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.