Dünya Danimarka'daki Kur'an yakma eylemine peş peşe sert tepkiler

Danimarka'daki Kur'an yakma eylemine peş peşe sert tepkiler

27.01.2023 - 17:32 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanlığı'ndan, Danimarka'da Kur'an'ı Kerim'i hedef alan saldırı hakkında açıklama yapıldı. Açıklamada, 'Bugün Danimarka’nın Kopenhag şehrinde aynı İslam düşmanı şarlatan tarafından tekrar işlenmesine izin verilmesini en güçlü şekilde lanetliyoruz.' denildi. Skandal eyleme tepkiler peş peşe geldi.

Danimarkadaki Kuran yakma eylemine peş peşe sert tepkiler

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; İsveç’te kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e karşı gerçekleştirilen nefret suçunun bugün Danimarka’nın Kopenhag şehrinde aynı İslam düşmanı şarlatan tarafından tekrar işlenmesine izin verilmesini en güçlü şekilde lanetliyoruz.

Haberin Devamı

İsveç ve Hollanda’dan sonra bu defa Danimarka’da gerçekleştirilen bu alçak eylemin tüm uyarılarımıza rağmen engellenmemesi Avrupa’da dini hoşgörüsüzlük ve nefretin sözde özgürlük ortamını suistimal ederek eriştiği tehlikeli boyutları ortaya koyması bakımından endişe vericidir.

Avrupa’da milyonlarca insanın hassasiyetlerini rencide eden bu tür iğrenç eylemlere müsamaha gösterilmesi barış içinde birarada yaşama pratiğini tehdit etmekte ve her gün Avrupa’nın bir yerinde meydana gelen ırkçı, yabancı düşmanı ve İslam karşıtı saldırıları kışkırtmaktadır.

Avrupa toplumunun ayrılmaz parçası olan Müslümanları ötekileştiren bu eylemler karşısında tepkisiz kalan yönetimlere sorumluluklarını hatırlatıyor, savunduklarını iddia ettikleri evrensel değerlerin ayaklar altına alınmasına seyirci kalmamaya davet ediyoruz.

Haberin Devamı

Danimarka Elçisi Dışişleri'ne çağrıldı

Danimarka’da Kur'an'ı Kerim’e karşı saldırı içeren bir eyleme izin verildiğinin öğrenilmesi üzerine Danimarka’nın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. 

Büyükelçi’ye, açıkça nefret suçu niteliğindeki sözkonusu provokatif eyleme izin verilmesini Türkiye'nin en güçlü şekilde kınadığı ifade edildi.

Büyükelçiye; Danimarka’nın bu tutumunun kabul edilemez olduğu iletilerek, sözkonusu eyleme izin verilmemesinin beklendiği aktarıldı.

Bakan Çavuşoğlu: Nefret tohumları tüm toplumunuzu zehirleyecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Alçak saldırılar yüce dinimiz İslam'ın ve kutsal kitabımızın kutsiyetini gölgeleyemez. Ekilmesine göz yumduğunuz nefret tohumları tüm toplumunuzu zehirleyecek" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Avrupa'da İslam düşmanlığı durmuyor. Alçak saldırılar yüce dinimiz İslam'ın ve kutsal kitabımızın kutsiyetini gölgeleyemez, ancak bunu yapanları ve buna izin verenleri alçaltır. Ekilmesine göz yumduğunuz nefret tohumları tüm toplumunuzu zehirleyecek" ifadelerini kullandı.

Ömer Çelik: Kendi demokrasilerini yok ediyorlar

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Danimarka’da Kur’an-ı Kerim’e yapılan saldırıya tepki gösterdi. Çelik, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: Danimarka alçak bir faşistin kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e karşı nefret suçu işlemesine müsaade etti. Şiddetle kınıyoruz. Faşizmin Avrupa’yı ele geçirmesine sessiz kalanlar, kendi demokrasilerini yok ediyorlar.

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da Kur'an-ı Kerim yakan Rasmus Paludan’a tepki göstererek, "İnsanların manevi değerlerine saldırmak özgürlük değildir. Özgürlük insan haklarını korumaktır. En büyük insan hakkı da 2 milyara yakın mensubu bulunan bir hak dinin, İslam dinin canından aziz bildiği Kur'an-ı Kerim'e saldırmak insan haklarını katletmektir" dedi.