21.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’a yönelik düzenlediği operasyonlar, varılan ateşkesle sonuçlandı. Karabağ Ermenileri ateşkesi kabul ederken, kendilerine “Artsakh Cumhuriyeti” adını veren bölgedeki yetkililer, “uluslararası kamuoyunun hiçbir şey yapmaması üzerine ateşkesi kabul etmekten başka çareleri kalmadığını” belirtti.
Dağlık Karabağ yetkilileri, çatışmalarda ikisi sivil, en az 32 kişinin öldüğünü, 80’den fazla kişinin yaralandığını savundu.
ENTEGRASYON GÖRÜŞMESİ
Azerbaycan Savunma Bakanlığı da, Karabağ’da konuşlu Ermeni grupların silah bıraktığını, bunun akabinde operasyonun sona erdirdiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı ise, tam ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını ve anlaşmanın Rus barış güçleriyle koordineli olarak uygulanacağını söyledi.
Dün öğle saatlerinde yürürlüğe giren anlaşmaya göre, bölgedeki Ermeni güçleri feshedilip silahsızlanacak. Bununla birlikte 120 bin Ermeni’nin yaşadığı bölgenin Azerbaycan’a entegrasyonuyla ilgili görüşmeler de başlıyor. Azerbaycan ile Karabağ’daki Ermeni yetkililer arasındaki görüşmeler bugün Yevlak kentinde yapılacak. Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vahan Kostanyan da, “bölgedeki Ermenilerin teorik olarak Azerbaycan’ın hakimiyeti altında yaşayabileceğini, ancak diyaloğun hayati önemde olduğunu” belirtti.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise, Dağlık Karabağ’da ateşkese varılmasının “çok önemli” olduğunu ve bunun bölgede Rus barış güçlerince sağlanmasını umduğunu söyledi. Ayrıca Paşinyan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün telefonda görüştüğü ve Karabağ’daki durumu ele aldıkları açıklandı.
ERİVAN’DA YÜKSEK GERİLİM
Dağlık Karabağ’da yaşananlar Ermenistan’da büyük protesto gösterilerine neden oldu. Eylemler hem Rusya’ya hem de Başbakan Nikol Paşinyan’a yönelik oldu. Salı gecesi başlayan gösteriler dün de devam etti. Dağlık Karabağ’ın savunmakta başarısız olduğunu öne süren göstericiler Paşinyan’ın istifasını talep etti. Erivan’daki meclis binası önünde de toplanan göstericiler ile polis arasında arbede çıktı. Öte yandan Erivan’da Rusya Büyükelçiliği ablukaya alındı, çalışanların çıkmasına izin verilmedi. Olayların ardından Rusya, Ermenistan’a nota verdi.
‘GÖREVLER YERİNE GETİRİLDİ, TERÖRİSTLER CEZALANDIRILDI’
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ateşkes kararı sonrası Karabağ’da gerçekleştirilen antiterör operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu. “Karabağ’da sadece bir günde tüm görevler yerine getirildi, teröristler cezalandırıldı. Azerbaycan kendi egemenliğini yeniden sağladı” diyen Aliyev, şunları söyledi: “Artık yasa dışı Ermeni silahlı grupların mevzilerinden çıkıp, silahlarını teslim etme süreci başlamıştır. Karabağ’daki Ermeni ahali de artık rahat nefes alabilecek. Onlar bizim vatandaşımızdır. Ermeni halkı ile hiçbir düşmanlığımız yok. Biz suç rejiminin başındakileri suçladık. Ermenistan dün, bugün beklenmedik şekilde siyasi yeterlilik sergiledi. Biz bunu takdir ediyoruz ve önemli etken olarak görüyoruz.”
BÖLGEDE SAVAŞIN TARİHÇESİ
* Dağlık Karabağ, Sovyetler Birliği lideri Joseph Stalin’in çizdiği sınırlarda Azerbaycan içinde kaldı. Sovyetler’in dağılmasının ardından bölgenin durumu tartışmalı hale geldi ve iki etnik grup arasında çatışmalar başladı.
* Bölgede çoğunluğu Ermeniler oluşturuyor, bölgede yaklaşık 120 bin Ermeni yaşıyor.
* Dağlık Karabağ’daki ayrılıkçı hareketi Ermenistan destekledi, Azerbaycan ise bastırmaya çalıştı.
* 1988’de başlayan 1.Dağlık Karabağ Savaşı sonrası bölgede kontrol Ermeniler tarafından sağlandı. Ermenistan ayrıca Dağlık Karabağ’ın çevresindeki bölgeleri de işgal etti.
* Hakimiyeti sağlayan Ermeniler bölgede ‘Artsakh Cumhuriyeti’ adını verdikleri defakto bir yönetim kurdu.
* Savaş sonrası bölgede ve sınırlar etrafında çok sayıda çatışma yaşandı.
* 2020’de Azerbaycan bölgeye yönelik saldırı başlattı. 2.Dağlık Karabağ Savaşı Azerbaycan’ın üstünlüğüyle sonuçlandı ve Azeri ordusu hem Dağlık Karabağ çevresindeki bölgelerini hem de Dağlık Karabağ’ın bir kısmını geri aldı.