DünyaÇin Tayvan'ı işgale mi hazırlanıyor?

Çin Tayvan'ı işgale mi hazırlanıyor?

22.10.2024 - 16:37 | Son Güncellenme:

Tayvan Devlet Başkanı'nın “Çin ve Tayvan birbirine tabi değildir” açıklamasının ardından Çin bölgedeki askeri varlığını artırdı. Pekin yönetimi, geçen hafta düzenlediği büyük çaplı tatbikatın ardından Tayvan’a 105 kilometre uzaklıktaki kıyı bölgesinde gerçek mühimmatın kullanıldığı askeri tatbikat başlattı.

Çin Tayvanı işgale mi hazırlanıyor

Çin'in Tayvan kıyılarındaki askeri tatbikatları, kendi kendini yöneten ada üzerindeki iddialarının artmasıyla son yıllarda yoğunlaştı.

Haberin Devamı

Çin Deniz Güvenlik İdaresi, Niyuşan adasında atış tatbikatı düzenledi. Tatbikat 22 Ekim yerel saatle 09:00’da başladı. Deniz İdaresi, bölgedeki gemileri uyararak tatbikat alanından uzak durmalarını istedi. Askeri faaliyet nedeniyle Tayvan'a yaklaşık 105 kilometre mesafedeki Niyuşan Adası ve çevresi 4 saat için gemi trafiğine kapatıldı.

Tayvan Savunma Bakanlığı, tatbikatın yıllık program çerçevesinde yapıldığını ve yakından izlediklerini duyurdu.

Rekor sayıda askeri unsurla tatbikat

Gerilimin yıllardır sürdüğü Tayvan çevresinde Çin ordusu geçtiğimiz hafta da rekor sayıda askeri unsurun katıldığı tatbikat düzenledi. "Kilit liman ve bölgeleri mühürleme” tatbikatına 153 savaş uçağı, 14 savaş gemisi ve 12 sahil güvenlik botu katıldı. Pekin yönetimi, bu tatbikatı Tayvan Devlet Başkanı’nın “egemenlik” açıklamalarına yanıt olarak düzenledi.

Haberin Devamı

 180 kilometrelik boğaz ayırıyor

Tayvan, Çin'in en hassas bölgesel sorunu. Tayvan Boğazı, Çin'le Tayvan'ı birbirinden ayırıyor. Boğazın genişliği ise, 180 kilometre. 1949 yılında Çin iç savaşı sırasında, komünistlere yenilen milliyetçiler Tayvan adasına kaçtı.

Tayvan'ın bağımsızlığını tanımayan Pekin yönetimi, son yıllarda birçok dev tatbikatla adayı denizden, karadan ve havadan kuşattı. Çin'de 2005 yılında kabul edilen yasa tasarısı, resmi olarak bağımsızlık ilan etmesi halinde Tayvan’a karşı askeri güç kullanılmasını öngörüyor.

Pekin yönetimi 2019'un başında Tayvan'ın bağımsızlığının bir felaket olacağını duyurdu, Şi Jinping ada ülkesine saldırabileceklerini söyledi.

"Tayvan'daki herkes, bağımsızlığın, büyük bir felaket olacağını anlamalıdır. Ayrılıkçı herhangi bir adıma izin vermeyeceğiz. Kuvvet kullanmamak noktasında bir söz vermeyeceğimiz gibi, tüm gerekli adımları atmak konusunda da hakkımızı saklı tutacağız."

Pekin yönetimi 2019'dan sonra tehditlerinin ve tatbikatlarının dozunu artırdı. Çin ayrıca uluslararası alanda tecrit etmeye çalıştığı Tayvan'la, diplomatik ilişkileri olan az sayıdaki ülkeye de baskı uyguluyor.

Tayvan'ın en önemli müttefiki ise, ABD. Washington, Çin'in muhalefetine rağmen Tayvan Boğazı'na son yıllarda birçok kez savaş gemileri gönderdi. ABD Tayvan'la diplomatik ilişkisi kurmasa da çeşitli anlaşmalar gereği Tayvan'ı koruma altında tutuyor ve bu ülkeye silah satıyor. Pentagon'un açıkladığı verilere göre, son 10 yılda Tayvan'a 15 milyar dolardan fazla silah satışı yapıldı.