DünyaBir parça daha koptu

Bir parça daha koptu

30.01.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyanın en büyük buzdağı olan A68A’dan dev bir parça daha koptu. İngiltere hükümeti, Güney Atlantik’te Güney Georgia Adası’na doğru sürüklenen buzdağına geçen ay bir araştırma ekibi göndermişti. Ama İngiliz Antarktik Araştırma Kurumu’na ait geminin bölgeye ulaşıncaya kadar inceleyecek bir şey kalmayacağından endişe ediliyor.

Bir parça daha koptu

Uydu görüntüleri, bölünen iki dev parçanın, birlikte Güney Georgia’nın 135 kilometre kadar güneydoğusunda sürüklendiğini gösteriyor. Şu anda birlikte hareket eden iki bloğun yakında birbirlerinden ayrılması bekleniyor. A68A Temmuz 2017’de Larsen C Kıta Sahanlığı’ndan koptuğunda 5800 km kare büyüklüğündeydi. Geçen hafta yapılan ölçümlerde buzdağının büyüklüğünün 2450 km kareye indiği görüldü. Buzdağından kopan parçalardan dördü, Güney Georgia Adası’na 60 km kadar yaklaştı. Buzdağına A68a ismini ABD Ulusal Buz Merkezi vermişti. Ana kütlenin adı değişmezken, kopan her parça ya da “yavru buzdağları” yeni bir harfle adlandırılıyor. Bölünen son kütlenin adı A68g.

Haberin Devamı

Penguenler kurtuldu

Buzdağının Güney Georgia Adası’na çarparak karaya oturması halinde bölgedeki penguenler ve fokların besin kaynaklarına ulaşma yollarının kapanacağından endişe ediliyordu. Buzdağındaki yeni bölünmeyle bu tehlikenin büyük ölçüde ortadan kalktığı belirtiliyor. Adada 7 milyon penguen dahil 30 milyon kadar kuş ve 2 milyon fokun yaşadığı tahmin ediliyor.