Dünya Biden televizyon tartışmasını 'batırdığını' kabul etti

Biden televizyon tartışmasını 'batırdığını' kabul etti

05.07.2024 - 13:51 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden, Donald Trump ile yaptığı televizyon tartışmasındaki performansı ile ilgili günah çıkarmaya devam ederken çekilme baskısına da karşı koymaya çalışıyor.

Biden televizyon tartışmasını batırdığını kabul etti

ABD Başkanı Joe Biden son yaptığı açıklamada,  Donald Trump ile yaptığı televizyon tartışmasında 'batırdığını' kabul etti. Wisconsin’de yayın yapan bir radyo programına bağlanan Biden kötü bir akşam geçirdiğini söyledi ve “Hata yaptım, batırdım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Biden televizyon programının süresine atıfla, “Beni doksan dakika ile değil, başkanlıktaki 3.5 senemle değerlendirin” dedi. Joe Biden’ın adaylıktan çekilmeyeceğini ve Trump’ı yeneceğini savunuyor ancak parti çevrelerinde sular durulmuyor.

Demokrat Parti’nin büyük bağışçıları arasında olan Disney ailesinin mirasçısı Abigail Disney, Biden’a çekilme çağrısı yaptı. Disney, Biden çekilene kadar bağışları durduracağını söyledi.

81 yaşındaki Biden’ın tartışmadaki zayıf sesi, geveleyen cümleleri ve anlamsız sözleri, yaşı ve göreve uygunluğu konusundaki endişeleri artırmıştı. Kamuoyu yoklamalarında Trump’ın Biden karşısında farkı açmaya başlaması da Oval Ofis’te ve Demokrat Parti'nin önde gelen isimleri üzerinde kaygıyı ve baskıyı artırıyor.

Haberin Devamı

Tartışmanın hemen ardından yapılan ve Çarşamba günü yayımlanan New York Times gazetesindeki ankete göre Trump Biden karşısında altı puan önde. BBC'nin ABD’deki yayın ortağı CBS tarafından yayımlanan ayrı bir ankete göre de, yarışın başa baş olduğu kilit eyaletlerde de Trump, Biden'ın üç puan önünde.

Demokrat Parti'den Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve California Valisi Gavin Newsom dahil önemli isimler Biden'a destek vermeyi sürdürüyor. Biden'ın çekilmesi halinde Demokrat Parti’de başkan adayı olabilecekler arasında öne çıkan isim Başkan Yardımcısı Kamala Harris olmuştu.

Harris ise tartışmadan sonra CNN'e yaptığı açıklamada, Biden'a 'tam destek' verdiğini söylemişti. Harris ve Biden Amerika Bağımsızlık Günü 4 Temmuz etkinliklerinde de Beyaz Saray'da birliktelik mesajı verdi.

Biden bu hafta içinde kampanya bağışçılarına gönderilen bir elektronik postada "Sonuna kadar bu yarışta olduğu" mesajını yineledi. Ancak Demokrat Parti içinden, Biden'a açıkça adaylıktan çekilme çağrısı yapan siyasiler de var. New York Times’a konuşan Kongre üyesi Raul Grijalva, "Demokrat Parti'nin başka bir aday bulmasının zamanının geldiğini" söyledi.