30.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’deki Tulane Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırma, küçük beslenme değişiklikleri yapmanın karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltabileceğini ve aynı zamanda sağlığı iyileştirebileceğini ortaya koydu. “Nature Food” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, üretiminde karbon emisyonu yüksek olan sığır etinden tavuğa geçiş yapmak ve inek sütü yerine bitki bazlı süt içmek gibi basit ikameler, orta sınıftan bir insanın karbon ayak izini yüzde 35 azaltabilir.
Beslenme kalitesi
7.700’den fazla Amerikalının beslenme verilerinin analiz edildiği çalışmada ayrıca, bu küçük değişikliklerin beslenme kalitesini yüzde 4 ila 10 arasında artırdığı belirlendi. Araştırmacılar, bu bulguların daha fazla tüketiciyi iklim dostu beslenme alışkanlıklarını benimsemeye teşvik edebileceğini söyledi. Gıda üretiminin, ABD’nin sera gazı emisyonlarının yüzde 25 ila 33’ünü oluşturduğu ve sığır eti üretiminin emisyonlara birincil katkısının olduğu biliniyor.
Küresel ısınmaya neden oluyor
*Karbon emisyonu, fosil yakıtların yanması ve endüstriyel faaliyetler gibi insan etkileşimleri sonucu atmosfere salınan karbondioksit gazının miktarını ifade ediyor.
*Karbon emisyonu, atmosferdeki sera gazı seviyelerini artırıyor ve bu da Dünya’nın ısınmasına neden oluyor.
*Küresel ısınmayla birlikte buzullar erirken deniz seviyeleri yükseliyor.
*Son yıllardaki kuraklığın, aşırı sellerin ve diğer ekstrem hava olaylarının nedeni, küresel ısınma.
*Karbon emisyonu özellikle kentlerde hava kirliliğine neden oluyor.