DünyaBen-Gvir ve radikal Yahudilerin Mescid-i Aksa baskınına Batılı ülkelerden tepki

Ben-Gvir ve radikal Yahudilerin Mescid-i Aksa baskınına Batılı ülkelerden tepki

14.08.2024 - 10:47 | Son Güncellenme:

Skandal baskının yankıları dinmiyor, Türkiye ve bölge ülkelerinin ardından ABD, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler de aşırı sağcı bakanı kınayan açıklamalar yaptı.

Ben-Gvir ve radikal Yahudilerin Mescid-i Aksa baskınına Batılı ülkelerden tepki

Yanına aldığı polisler ve fanatik Yahudilerle birlikte Salı günü İslam'ın en kutsal üçüncü mabedi Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar-Ben Gvir, tüm dünyanın tepkisini çekti.

Haberin Devamı

Baskın sırasında Mescid-i Aksa'da Yahudilerin ibadet etmesine izin verdiğini de söyleyen faşist bakan Ben-Gvir'e ilk tepkiler İsrail içinden ve Arap ülkelerinden geldi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu kendi bakanının provokasyonuna rağmen kutsal mabedin statüsünün değişmediğini savundu, koalisyon ortakları ve muhalefet partileri Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir'in ülkeyi topyekun bir savaşa sürüklemeye çalıştığını söyledi.

Ürdün ve Mısır gibi ülkelerin kınadığı faşist bakan için Türkiye "Aralarında Bakanların da bulunduğu yüzlerce radikal İsrailli tarafından Mescid-i Aksa’ya polis koruması altında baskın düzenlenmesi, Kudüs’ün tarihi statüsünü ihlal eden ve bölgemizdeki tırmanmayı daha da artıracak bir kışkırtmadır. Bu provokatif eylem, İsrail tarafının barışa ulaşmak niyetinde olmadığını bir kez daha gözler önüne sermiştir" açıklamasını yaptı, benzer provokasyonların durdurulması için uluslararası toplumu derhal harekete geçmeye çağırdı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya hesabından "AB, kutsal mekanları ziyareti sırasında statükonun ihlal edilmesini savunan İsrailli Bakan Ben Gvir'in provokasyonlarını şiddetle kınamaktadır" mesajını paylaştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, kınadıkları Ben-Gvir'in davranışının 'kabul edilemez' olmakla kalmadığını aynı zamanda ateşkes anlaşmasına ulaşmak için verilen çabalara da 'gölge düşürdüğünü' belirtti.

Birleşmiş Milletler de İsrailli bakanın çıkışını 'gereksiz provokatif' olarak niteledi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, "Kutsal mekanlardaki statükoyu değiştirmeye yönelik her türlü çabaya karşıyız. Kudüs'teki diğer mekanlar gibi Mescid-i Aksa da kendi haline bırakılmalı ve bu mekanlar için mevcut olan dini otoriteler tarafından kontrol edilmeli. Bu tür davranışlar yararlı değil ve gereksiz yere provokatiftir" ifadelerini kullandı.

Fransa ise bu sabah yaptığı açıklamada baskını kabul edilemez olarak gördüğünü belirtip Itamar Ben-Gvir'i kınadı.

Haberin Devamı

Gazze Şeridi'ndeki 2,3 milyon Filistinlinin Sina Çölü'ne ya da üçüncü bir ülkeye sürülmesi dahil birçok faşist görüşü defalarca dile getiren Itamar Ben-Gvir, aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi'nin lideri.

Ulusal Güvenlik Bakanı koltuğuna oturduğu ilk haftadan itibaren aralıksız Mescid-i Aksa provokasyonuna imza atan İsrailli bakan, Gazze Şeridi'ne İsraillilerin yerleştirilmesini de savunuyor.