DünyaBakan Fidan Refah Sınır Kapısı'nda dünyaya seslendi Batı ve ABD'yi işaret etti

Bakan Fidan Refah Sınır Kapısı'nda dünyaya seslendi Batı ve ABD'yi işaret etti

04.08.2024 - 16:41 | Son Güncellenme:

Mısır’ın Gazze Şeridi sınırında bulunan Refah Sınır Kapısı’nı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan açıklamalarda bulundu.

Bakan Fidan, Mısır’a yaptığı ziyaret kapsamında önce El Ariş Limanı’na, ardından da Refah Sınır Kapısı’na gitti.

Haberin Devamı

Fidan, sınırın birkaç yüz metre ilerisinde bir insanlık trajedisi yaşandığını vurgulayarak, “Şu anda sınırın bulunduğumuz yerden birkaç yüz metre ötede bir insanlık trajedisi meydana gelmekte. Bir soykırım işlenmekte. İki milyon insan yerlerinden edilmiş durumda. 40 bin kadın ve çocuk şehit edilmiş durumda. Şu anda ilaç yok, yiyecek yok, su yok.

Açık havada, açlıkla pençeleşen Filistinli kardeşlerimiz var. Buradan bütün insanlığa sesleniyorum. Eğer hep beraber bu katliamı burada durdurmazsak, insanlık olarak bu katliamın ortağı olacağız. Onun için elimizden gelen bütün yardımı yapmaya gayret etmeliyiz. İsrail’e yönelik bütün baskıyı artırmalıyız. Batı devletleri, başta Amerika olmak üzere bu suskunluğu bozmak zorundalar. Yoksa bu işlenen soykırıma ortak olmaya devam edecekler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Fidan Refah Sınır Kapısında dünyaya seslendi Batı ve ABDyi işaret etti

“REFAH SINIR KAPISI TRAFİĞE KAPATILMIŞ DURUMA”

Bakan Fidan, Refah Sınır Kapısı’nın trafiğe kapatıldığını, yardımların Kerem Şalom’a gönderildiğini ve günde 25 kamyonun geçiş yaptığını söyledi. Fidan, bu sayının az olduğuna dikkat çekerek, “Şu anda heyetimizle beraber Refah Sınır Kapısı’ndayız. Bize Sina Eyalet Valisi Tümgeneral Halid de refakat etmekte. Kendisine teşekkür ediyoruz. Buraya gelmeden önce El Ariş Limanı’na uğradık. Gemilerle getirilen yardımların nasıl getirildiğini, oradan nasıl kamyonlara yüklenip buraya getirildiğini de görme imkanımız oldu. Şimdi burada Refah Sınır Kapısı’nda ilgili arkadaşlarımız bizlere brifing verdiler. Yaptıkları çalışmaları anlattılar. An itibarıyla Refah Sınır Kapısı şu anda trafiğe kapatılmış durumda. Sınırın öbür tarafı bildiğiniz gibi tamamıyla yok edilmiş durumda. Dolayısıyla bize verilen bilgiye göre buradan şu anda kamyonlar gitmiyor, Kerem Şalom’a yönlendiriliyor. Orada da günde 25 civarında kamyon ancak Gazze’ye geçiş yapabilmekte. Bu da tahmin edebileceğiniz gibi son derece az bir rakam” diye konuştu.

Bakan Fidan Refah Sınır Kapısında dünyaya seslendi Batı ve ABDyi işaret etti

“TÜRKİYE EN ÇOK YARDIM YAPANLAR ARASINDA BİRİNCİ SIRADA”

Fidan, Türkiye’nin Gazze’ye en çok yardım yapan ülkeler arasında birinci sırada olduğunu belirterek, “Türkiye olarak biz krizin ilk gününden itibaren elimizden gelen her şeyi yaptık. Buradaki kardeşlerimiz de Türkiye’nin yardım yapan ülkeler arasında birinci sırada olduğunu söylüyorlar. Tabii biz yaptıklarımızlar bir şey umacak değiliz ama en azından bütün kardeşlerimiz yardım göndererek ellerinden geleni yapıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Fidan Refah Sınır Kapısında dünyaya seslendi Batı ve ABDyi işaret etti

MISIR'DA TÜRK KIZILAY ÇALIŞANLARINI ZİYARET ETTİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır El Ariş Havalimanında Kuzey Sina Valisi Tümgeneral Khaled Megawer Mohamed tarafından karşılanmasının ardından Mısır Limanını ve Refah Sınır Kapısını ziyaret etmişti. Burada yetkililerden bilgi alan Bakan Fidan daha sonra Mısır'da Türk Kızılay çalışanlarını ziyaret etti. Kızılay çalışanları ile tek tek tokalaşan Bakan Fidan, daha sonra çalışanlardan sınırdaki ve bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bakan Fidan Refah Sınır Kapısında dünyaya seslendi Batı ve ABDyi işaret etti

Bakan Fidan, Mısır'daki temasları çerçevesinde Mısır'da Temmuz ayı başında yeni kurulan hükümette Mısır Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Badr Abdellaty ile ilk resmi görüşmesini gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Fidan ve Mısırlı mevkidaşı Abdellaty, Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi’nin Türkiye’yi ziyareti sırasında yapılacak ilk Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısının hazırlıklarını ele alacak, YDSK kapsamında imzalanması öngörülen 20’ye yakın anlaşmayla ilgili mevcut durumu değerlendirecek. Görüşmelerde ikili siyasi, ekonomik, kültürel ilişkiler ve bölgedeki güncel gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunacak olan iki bakan; enerji, sağlık, turizm, savunma sanayi alanında uzun vadeli iş birliği imkanlarını görüşecek.

Bakan Fidan Refah Sınır Kapısında dünyaya seslendi Batı ve ABDyi işaret etti

EL-ARİŞ'TE AFAD VE TÜRK KIZILAY ÇALIŞANLARIYLA GÖRÜŞTÜ

Bakanlığın X sosyal medya hesabından Bakan Fidan'ın Mısır'daki temaslarına ilişkin yapılan paylaşımda, "Bakanımız Hakan Fidan, El Ariş’te AFAD ve Türk Kızılay çalışanları ile bir araya geldi." ifadesine yer verildi.

Bir diğer paylaşımda ise Fidan'ın Mısır Kızılayı Lojistik Merkezi yetkililerinden, Gazze’ye gönderilen insani yardımların koordinasyonu hakkında bilgi aldığı aktarıldı.

Haberin Devamı

Bakan Fidan Refah Sınır Kapısında dünyaya seslendi Batı ve ABDyi işaret etti

ARAP BİRLİĞİ GENEL SEKRETERİ EBU GAYT İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır'da temaslarını sürdürüyor. Bakan Fidan, Alemeyn şehrinde Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile görüşme gerçekleştirdi.