DünyaSavaşta son dakika... İran-İsrail hattında sıcak gelişmeler! İntikam saldırısı an meselesi...

Savaşta son dakika... İran-İsrail hattında sıcak gelişmeler! İntikam saldırısı an meselesi...

05.08.2024 - 09:17 | Son Güncellenme:

Misillemenin bölgesel bir savaşı tetiklemesinden korkulurken İran basını bugün Tahran'a gelen arabulucuların nihai sonu engelleyemeyeceğini yazdı, uzmanlar Orta Doğu'nun tam ölçekli bir çatışmaya en yakın noktada olduğunu belirtiyor. Telegram'da dolaşıma giren bir fotoğrafta ise 'Şehirlerinizi terk edin' mesajı var.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni işgal ettiği savaşta on birinci aya çoktan girildi, çatışmalar dalga dalga tüm bölgeye yayıldı.

TRUMP: İSRAİL'E BU GECE SALDIRI OLACAK

Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in bu gece saldırıya uğrayacağına dair duyum aldığını belirtti.

BIDEN 'SAVAŞ ODASINA' GİDECEK

CNN TÜRK Washington temsilcisi Yunus Paksoy, "Başkan Biden, ulusal güvenlik ekibiyle savaş odasına girecek. En önemli operasyonların, en önemli askeri harekatların yönetildiği merkeze girecek. İsrail'in savunulması görüşülecek" dedi.

İSRAİL GENELKURMAY BAŞKANI VE CENTCOM KOMUTANI GÖRÜŞTÜ

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla'nın "güvenlik ve stratejik konularda ortak durum değerlendirmesi" yaptığı bildirildi.

İran'ın olası misillemesi nedeniyle bölgede tansiyon giderek tırmanırken, CENTCOM Komutanı Kurilla'nın İsrail temasları da devam ediyor.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Halevi ve Kurilla'nın bir araya geldiği belirtildi.

Görüşmede, Halevi ve Kurilla'nın "güvenlik ve stratejik konularda ortak durum değerlendirmesi" yaptığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca iki komutanın "Orta Doğu'daki tehditlere" yanıtın bir parçası olarak bölgedeki ortak hazırlıkları da ele aldığı kaydedildi.

Kurilla'nın İsrail ziyaretinin Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye yönelik Tahran'daki suikast sonrası İran'ın olası misillemesi öncesi gelmesi dikkati çekti.

Haberin Devamı
GAZZELİ ESİR İŞKENCE SONUCU HAYATINI KAYBETTİ

"İsrail'in Guantanamosu" olarak adlandırılan Negev Çölü'nde bulunan Sde Teiman gözaltı merkezinde tutulan Gazzeli bir esirin, gördüğü işkence sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyetinden yapılan ortak açıklamada, 24 Aralık 2023'te kardeşiyle birlikte alıkonan Cibaliya sakinlerinden 26 yaşındaki Ömer Cüneyd'in Sde Teiman gözaltı merkezinde işkence sonucu öldüğü belirtildi.

Açıklamaya göre İsrailli insan hakları örgütü Hamoked, Cüneyd'in ailesine oğullarının 17 Temmuz'da öldüğünü iletti.

Cüneyd'in, İsrail hapishaneleri ile gözaltı merkezlerinde, özellikle de Sde Teiman'da işkence nedeniyle ölen onlarca Gazzeli esirden sadece biri olduğu ifade edildi.

Cüneyd'in kardeşinin ise alıkonulduktan 4 ay sonra serbest bırakıldığı aktarıldı.

Açıklamada, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail hapishanelerinde ölen Filistinli esir sayısının 21'e yükseldiği, bu sayının sadece kimlikleri açıklananları kapsadığı, bu sayının dışında hapishanede ölen ancak kimliği açıklanmayan onlarca Filistinli esirin olduğu ifade edildi.

İRAN'DA DİKKAT ÇEKEN AFİŞ

İran'ın başkenti Tahran'da, İsrail karşıtı mesajların yer aldığı afişler caddelere asıldı. Veliasr Caddesi'nde asılan afişlerde, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreninde Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile birlikte çekilen fotoğrafı yer aldı.


'ATEŞKESİN TEMİNİ İÇİN GAYRET EDİYORUZ'

 

Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati, başkent Kahire'de Dışişleri Bakanı Fidan ile düzenledikleri ortak basın toplantısında iki ülke ilişkilerinin yanı sıra bölgedeki çatışma ve krizlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve Mısır'ın bölgede "ağırlığı olan" ülkeler olduğuna işaret eden Abdulati, Fidan ile görüşmede Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Türkiye ziyaretini de ele aldıklarını belirtti.

"Siyasi, ekonomik ve ticari anlamda ilişkilerimiz ivme kazandı." ifadelerini kullanan Abdulati, "Mısır'ın Afrika kıtasında Türkiye'nin ilk sırada yer alan partneri" olduğunu vurguladı.

Abdulati, Mısır ve Türkiye'nin, ticaret hacmini artırma konusunda görüş birliğinde olduğunu ifade ederek, "15 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için görüş birliğindeyiz." şeklinde konuştu.

"HER İKİ ÜLKE GÜVENLİK VE İSTİKRARI ÖNCELİYOR"

Bölgedeki çatışmalar ve gerilime işaret eden Abdulati, "Her iki ülke de dünyanın önemli eksenini oluşturan bölgemizde güvenlik ve istikrarı öncelemektedir." dedi.

Bakan Fidan ile Gazze, Lübnan, Sudan, Kızıldeniz ve Somali dahil bölgesel birçok konuyu ele aldıklarını aktaran Abdulati, şunları kaydetti:

"Önemli olan bölgedeki gerilimin düşürülmesi. Gerilimi artırma politikası olduğunu düşünmekteyiz. Ateşkesin temini için gayret ediyoruz. Türkiye ve Mısır olarak Batı Şeria'daki durumun kötüye gitmesinden endişe duyuyoruz."

Abdulati, iki devletli çözümün uygulamaya geçilmesi gerektiğinin altını çizerek, görüşmede "1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve özgür Filistin devletinin kurulmasının" gerekliliğinin teyit edildiğini ifade etti.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü saldırılar konusunda Abdulati, "En yakın zamanda Filistin halkına karşı sürdürülen bu alçakça saldırıların sona ermesi, ateşkesin bir an önce tesisi ve insani yardımların şartsız ve kayıtsız ulaştırılması için derhal adımların atılması gerekir." ifadelerini kaydetti.

"TÜRKİYE VE MISIR ARASINDA BİRÇOK ANLAŞMA TASLAĞI VAR"

Abdulati, Dışişleri Bakanı Fidan ile yapılan görüşmelerde iki ülke arasında yapılması planlanan anlaşmaların da ele alındığı bilgisini vererek, "Önümüzde birçok anlaşma taslağı var." dedi.

Anlaşmalar konusunda "görüşmelerin devam ettiğini" belirten Abdulati, "Bunlar üzerinde nihai karara vardıktan sonra, hayata geçirilmesi için çaba harcayacağız." şeklinde konuştu.

"İki kardeş halk ve ülke her alanda işbirliğini geliştirmeyi arzulamaktadır." ifadeleriyle Mısır ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişeceğini vurgulayan Abdulati, "Bu anlaşmaların bir an önce hayata geçirilmesi konusunda görüş birliği içerisindeyiz." ifadelerini sözlerine ekledi.

Abdulati, Mısır ve Türkiye arasında yatırım ve ticaretin artmasından her iki ülkenin olumlu bir şekilde etkileneceğini ifade etti.

Haberin Devamı
İSRAİL ASKERLERİ PUSUYA DÜŞTÜ

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerinde İsrail askerlerini pusuya düşürdüklerini, askerler arasında ölen ve yaralananlar olduğunu bildirdi.

Kassam'ın Telegram hesabından yapılan açıklamada, "Mücahitlerimiz, Han Yunus şehrinin Ferrahin bölgesinin doğusundaki bir binada korunan Siyonist kuvvetlerini anti-personel patlayıcı ile hedef aldı, patlama sonucu İsrail saflarında ölen ve yaralananlar oldu." ifadeleri yer aldı.

Ayrıca bölgede bulunan İsrail kuvvetlerine ait D-9 askeri buldozerin Yasin 105 füzesiyle imha edildiği kaydedilen açıklamada, "Ferrahin bölgesine sızmış olan Siyonist güçlerle çatışmaların halen sürdüğü" belirtildi.

Açıklamada, Refah'ın doğusundaki Zalata bölgesinde de iki patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu İsrail askerlerinden ölen ve yaralananların olduğu kaydedildi.

7 İSRAİL ASKERİ YARALANDI

İsrail Ordu Radyosu'ndan yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyindeki bir patlamada 4'ü ağır, 7 İsrail askerinin yaralandığı kaydedildi.

Öte yandan İsrail ordusu da X'te yaptığı bir açıklamada, girilen bir çatışmada, 4 askerinin ağır yaralandığı belirtildi.

Yaralanan askerlerin tedavi için hastaneye kaldırıldığı ve ailelerine de haber verildiği ifade edildi.

Konuya ilişkin İbranice yayın yapan Yediot Ahronot gazetesi ise 4 askerin yaralandığı olayda, ayrıca 2 askerin orta ve birinin ise hafif şekilde yaralandığı kaydedildi.

İsrail açıklamasında, çatışma ve patlamanın nerede ve ne şekilde vuku bulduğuna ilişkin ayrıntıya yer verilmedi.

RUSYA'DAN TAHRAN'A HASSAS ZİYARET

İran'ın en sıkı müttefiklerinden Rusya, bugün eski Savunma Bakanı ve halihazırda Güvenlik Konseyi Sekreteri unvanı olan Sergey Şoygu'yu Tahran'a gönderdi.

Rus medyası, Şoygu'nun geçtiğimiz haftalarda seçilen Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve diğer yetkililerle görüşeceğini yazdı.

Tahran'daki buluşmanın gündeminde bölgesel ve küresel güvenlik ilk sırada.

RIA haber ajansı, Şoygu'nun ziyaretiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin de hedeflendiğini bildirdi.

Ziyaretin zamanlaması dikkat çekiyor. İsrail, geçen hafta Pezeşkiyan'ın yemin töreni için Tahran'da olan Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye'ye suikast düzenledi. İran, İsrail'e sert bir şekilde misillemede bulunacağını söylüyor.

MISIR: İRAN SALDIRISININ PÜSKÜRTÜLMESİNDE İSRAİL'E YARDIM ETMEYECEĞİZ



İsrail işgal ordusunun Mayıs ayı başında Philadelphia Koridoru'nu ele geçirmesiyle Kahire-Tel Aviv hattında ipler gerildi.

Gazze Şeridi'nin en güneyinde yer alan Refah'a kara saldırısı başlatan İsrail ordusu, ilk olarak 14 kilometre uzunluğundaki koridorun ucundaki Refah Sınır Kapısı'na tanklarını gönderdi.

Aslında birkaç yüz metre genişliğinde bir tampon bölge olan Philadelphia Koridoru'nun işgali, İsrail'in 1979 anlaşmasını ihlal etmesi anlamına geliyordu.

Mayıs ayı içerisinde sınır hattında çatışma çıktı, bir Mısır askeri hayatını kaybetti.

Kahire yönetimi koridorun işgal edilmesine Refah Sınır Kapısı'nı kapatarak ve Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil olarak tepki gösterdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, hafta sonu yaptığı açıklamada işgal birliklerinin Philadelphia Koridoru'ndan çekilmeyeceğini söyledi.

Katar gazetesi El Arabi El Cedid gazetesi, bugün Kahire'den Tel Aviv'e gönderilen bir mesajı sayfasına taşıdı. Habere göre, Mısır Kahire'ye gelen üst düzey İsrail heyetine İran'ın muhtemel misillemesini püskürtecek bölgesel bir askeri koalisyonun parçası olmayacağını iletti.

İran'ın 13 Nisan akşamı ilk kez İsrail'i doğrudan hedef aldığı saldırıda ateşlenen füzeler ve kamikaze silahlı insansız hava araçları ABD, İngiltere, Fransa, Katar, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in oluşturduğu koalisyon tarafından düşürüldü.

Haberin Devamı
GAZZE'DE CAN KAYBI 39 BİN 623

İsrail işgal ordusunun son 24 saatteki saldırılarında 40 Filistinli daha hayatını kaybetti. 7 Ekim'de başlayan savaşta Gazze Şeridi'nde yaşamını yitirenlerin sayısı ise 39 bin 523'e çıktı. İsrail katliamındaki kurbanların üçte ikiden fazlası çocuklar ve kadınlar.

İSRAİL MEDYASI: ABD YARIM TONLUK BOMBALARI YENİDEN GÖNDERİYOR

İsrail'in 1,5 milyonu aşkın Filistinlinin sığındığı Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'ı karadan işgale girişmesiyle müttefiki ABD'den kısmı silah ambargosu kararı geldi.

Mayıs ayındaki saldırı öncesi defalarca Tel Aviv'i uyaran Biden yönetimi, yarım tonluk MK-83 ve bir tonluk MK-84 bombalarının İsrail'e sevkiyatını durdurdu. Washington, söz konusu bombaların nüfus yoğunluğu fazla olan bölgelerde kullanılmamasını istiyordu.

Israel Hayom gazetesi, ABD'nin yeniden yarım tonluk MK-83'leri müttefikine göndereceğini duyurdu. Habere göre, geçen ay Washington'a giden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD lideri Joe Biden'dan kuzey cephesinde Hizbullah'la gerilimin tırmanması halinde daha ağır bombalar gönderilmesini talep etti.

Yarım ton ağırlığındaki MK-83 bombalar, savaş uçakları tarafından ateşleniyor.

MK-83'ler yine gönderimi durdurulan yaklaşık 1700 adet 250 kilogram ağırlığındaki MK-82 bombalarıyla birlikte İsrail'e ulaştırılacak.

İRAN MEDYASI: ARTIK ÇOK GEÇ



ABD'nin İran'ı durdurmak için perde arkasındaki çabalarını değerlendiren Al Jazeera muhabiri Zeyna Khodr, uluslararası ve Arap diplomatların Orta Doğu'da topyekun bir savaş ihtimalini kontrol altına almayı denediğini söyledi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan bildiren Khodr'a göre, İran'dan gelen mesajlar İsrail'e misilleme için karar alındığını gösteriyor. Al Jazeera muhabiri, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Haniye suikastıyla İran'ın onurunun yara aldığını söyleyerek Tahran'a göndermede bulunduğu yorumunu yaptı.

Dışişleri Bakanı Eymen Safadi'yi Tahran'a gönderen Ürdün'ün özellikle zor durumda olduğunu kaydeden Zeyna Khodr, Amman yönetiminin 13 Nisan akşamı İsrail'e doğru ateşlenen İran füzelerinin ve kamikaze drone'larının düşürülmesinde rolü olduğunu hatırlattı. Tahran yönetimi ABD'ye yardım eden herhangi bir bölge ülkesinin hedef olacağını söylüyor. Al Jazeera muhabirine göre, Ürdünlülerin Tahran'da İsrail ile İran arasında arabulucu olmadıklarını dile getirmesinin nedeni bu.

Al Jazeera'ya konuşan Doç. Dr. Ibrahim Fraihat ise, Orta Doğu'nun ciddi bir bölgesel çatışmaya en yakın noktada olduğu yorumunu yaptı. Akademisyene göre, Tahran ana müttefiki Hizbullah'la koordineli bir şekilde İsrail'e misillemede bulunacağının altını çiziyor. ABD ise İsrail'i hedef alan güçlü bir saldırı olursa İran'a yanıt vereceğini belirtiyor.

Peki İran medyasının bugünkü manşetlerinde ne var?

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun gazetesi Civan, 'Arabulucuların Tel Aviv'i kurtarma çabası' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı. Kırmızı çizgileri aşılan İran'ın artık arabulucular veya tehditler gönderilerek engellenemeyeceğini yazan Civan, haberde Ürdün Dışişleri Bakanı Safadi'nin fotoğrafını kullandı.

Muhafazakar Kayhan gazetesi, Amerikan CNN International'da yer alan bir haberi ilk sayfasından 'Siyonistler İran'ın yanıtını endişeyle bekliyor' başlığıyla sundu. Gazetenin İngilizce sayısında ise 'İran'ın sessiz misilleme planı ABD ve Siyonistleri telaşlandırdı' başlığı kullanıldı.

Bir diğer muhafazakar gazete Risalet, Hamas lideri İsmail Haniye'nin fotoğrafının yer aldığı manşet haberinde 'İntikam: Başkaldırının sırrı' başlığını seçti.

Rejimin haber ajansı IRNA tarafından yayımlanan İran gazetesi Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın Ürdünlü konuğuna verdiği mesajı manşetine taşıdı, 'Haniye suikastı yanıtsız kalmayacak' dedi. Gazeteye göre, Orta Doğu'nun kader günleri ve saatleri, bölge ve bölge dışı yetkililerin İran'la gerçekleştireceği açık ya da gizli görüşmelerle bağlantılı.

Yine IRNA haber ajansı tarafından İngilizce yayımlanan İran Daily gazetesi 'Orta Doğu bıçak sırtında' manşetini attı, Ürdün Dışişleri Bakanı'nın yüksek tansiyon ortasında Tahran'a geldiğini aktardı.

Rejimin İngilizce gazetesi Tehran Times manşetinde 'Bir suikastı örtbas etmek' ifadesine yer verdi, Batı medyasının İsmail Haniye'nin öldürülmesinin sonuçlarından İsrail'i korumak için yalanlar söylediğini yazdı.

Haberin Devamı
LİSTEYE TÜRKİYE, JAPONYA VE GÜNEY KORE DE EKLENDİ

İran'ın sınır ötesi misillemesi beklenirken Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışmanın boyut değiştirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Tam ölçekli savaşın işareti sayılabilecek gelişmeler arasında, birçok ülkenin vatandaşlarından Lübnan'dan ayrılmalarını istemesi öne çıkıyor.

Lübnan'a seyahat uyarısı veren ülkelerin sayısı Türkiye ve Japonya'nın katılmasıyla 20'yi aştı. Liste Türkiye, ABD, Rusya, İngiltere, Güney Kore, Fransa, İtalya Hollanda, Hindistan, Kanada, Almanya, Norveç, İsveç, İrlanda, Belçika, Avustralya, İspanya, Danimarka, Japonya, Ürdün ve Suudi Arabistan'dan oluşuyor.

Dışişleri Bakanlığı Pazar akşamı yayınladığı uyarıda Lübnan'daki Türk vatandaşlarından ülkeden ayrılmalarını, kalmak zorunda olanların ise İsrail sınırındaki güney bölgelere gitmemelerini istedi.

KANAL 12: 150 BİN İSRAİLLİ ÜLKEYE DÖNEMİYOR, MAHSUR KALDILAR

Birçok uluslararası havayolu şirketi Lübnan'ın başkenti Beyrut'a uçuşlarını durdurdu. Yalnızca Beyrut'a değil İsrail'in başkenti Tel Aviv'e de yüzlerce uçuş iptal.

Kanal 12 televizyonu, yaklaşık 150 bin İsraillinin Tel Aviv seferlerinin durması nedeniyle ülke dışında mahsur kaldığını bildirdi. Mevcut tabloda 15 havayolu şirketi Tel Aviv uçuşlarını askıya almış durumda.

17 YIL ÖNCEKİ SAVAŞ

İsrail'in Hizbullah'ın Beyrut'taki kalesi Dâhiye mahallesinde grubun iki numarası Fuad Şükür'ü vurmasıyla tansiyon zirveye çıktı. İran destekli Hizbullah'ın İsrail'e misillemede bulunmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ile İsrail 2006 yazında 34 gün boyunca savaştı. 2006 yılındaki savaş, Hizbullah'ın sınır ötesi bir baskınla sekiz İsrail askerini öldürmesi, iki İsrail askerini kaçırması ve esir takası talep etmesiyle çıktı.

İsrail önce yoğun bir hava saldırısı, sonra da kara harekatı başlattı. Kaçırılan iki askeri kurtarmak ve Hizbullah'ı ezip geçmek gibi hedefler başarılamadı.

İsrail Hizbullah'ı mağlup edemediği savaş, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı Kararının 11 Ağustos 2006'da oy birliğiyle kabul edilmesiyle sona erdi.

Halihazırda on binlerce savaşçısı ve 150 bin kadar füzesi olduğu tahmin edilen Hizbullah, uzmanlar tarafından İsrail'in en zorlu rakibi olarak gösteriliyor.

Hizbullah, 10 aydır devam eden yıpratma savaşında şu ana kadar aralarında üst düzey askeri komutanı Fuad Şükür ve üç önemli liderin de bulunduğu 400'e yakın savaşçısını kaybetti. Hizbullah üyelerinin tamamı İsrail'in hava saldırılarında öldü.

İSRAİL BİRLİĞİ DOĞRUDAN DRONE FİLOSUYLA VURULDU!



Topyekun bir savaşın patlak vermesinden en çok korkulan cephede gece yarısı yine sirenler çaldı, arka arkaya patlamalar duyuldu.

İsrail ordusunun yayınladığı haritalarda Lübnan sınırındaki birçok nokta kıpkırmızı oldu, Akdeniz kıyısındaki Nehariye'den Suriye sınırına yakın konumdaki Kiryat Shmona'ya kadar sirenler geniş bir hatta çaldı.

On binlerce savaşçıya ve 150 bin kadar füzeye sahip Hizbullah ile İsrail ordusu 8 Ekim tarihinden bu yana çatışıyor ve Lübnan'ın en büyük askeri gücünün iki numarası Fuad Şükür'ün geçen hafta İsrail tarafından öldürülmesi cephe hattının alev almasına neden oldu.

Hizbullah, sınırın sıfır noktasındaki Ayelet Haşahar'daki İsrail birliğini kamikaze silahlı insansız hava aracı filosuyla doğrudan vurduğunu duyurdu. İran destekli grup, saldırı sonucunda İsrail askerlerinin öldüğünü ya da yaralandığını bildirdi.

İsrail tarafı saldırıyı doğruladı, ordu sözcüsü bir subay ve bir askerin yaralandığı bilgisini verdi. Hizbullah'ın kamikaze drone'ları ayrıca Ayelet Haşahar'da yangın çıkmasına neden oldu.

İsrail işgal ordusu bu sabah yaptığı açıklamada ise Lübnan'dan ateşlenen bir kamikaze drone'un Batı Celile'deki Malkia'da engellendiğini bildirdi. Ordu, hava saldırısı sirenlerinin muhtemel bir şarapnel düşmesi nedeniyle çaldığını ekledi.

Lübnan'ı hedef alan karşı saldırıların adresi ise Kfar Kila, Şebaa ve Rahiye bölgeleriydi, İsrail ordusu Kfar Kila'da Hizbullah'a ait bir silah deposunun savaş uçakları tarafından vurulduğunu söyledi.

Lübnan haber ajansı NNA, ülkenin güneyindeki Meys el Cebel'deki İsrail saldırısında iki kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Kurbanlardan biri, doktor yardımcısı.


İNGİLİZ BASINI: SAVAŞ GEMİLERİ VE HELİKOPTERLER HAZIR

Hizbullah ve İsrail'in sınır çatışmasının dışına çıkıp savaşa tutuşacağı endişesi giderek büyürken, Beyrut ve Tel Aviv'e uçuşlar çoktan durdu.

İsrail'in müttefikleri ABD ve İngiltere, çıkacak bir savaşta Lübnan'daki vatandaşlarını tahliye etmek için bölgeye gemiler gönderdi.

The Times gazetesi, bugünkü sayısında 'Britanyalılara Lübnan'ı terk etme uyarısı yapılırken savaş gemileri ve helikopterler hazır' başlığını attı.

The Telegraph ise Beyrut'taki İngiltere Büyükelçiliği çalışanlarının ailelerinin güvenlik nedeniyle Lübnan'dan geri çekildiğini yazdı.

SAVAŞIN ELİ KULAĞINDA! 'ŞEHİRLERİNİZİ TERK EDİN, EBABİL'İN ORDUSU GELİYOR'



Hamas lideri İsmail Haniye'nin geçen hafta Tahran'da suikasta uğraması, Orta Doğu'nun ezeli düşmanları İran ve İsrail'i bir kez daha karşı karşıya getirdi.

Tahran yönetiminin kısa sürede İsrail'e misillemede bulunması beklenirken, İran'ın sürpriz bir konuğu vardı. Eymen Safadi, yaklaşık 20 yıl sonra Tahran'a giden ilk Ürdün Dışişleri Bakanı oldu.

İngiliz The Guardian gazetesi, Safadi'nin Tahran'a uçmasını muhtemel bir savaşı önlemek için son bir çaba olarak niteledi.

Gazete, İran'ın 13 Nisan'da tarihte ilk kez İsrail'i doğrudan hedef aldığı saldırıda füzeleri ve kamikaze drone'ları düşüren ülkeler arasında Ürdün'ün de yer aldığını hatırlatıyor. Nüfusunun yarıdan fazlasını Filistinlilerin oluşturduğu Ürdün, Gazze'deki işgalde takındığı tavır ve Batı müttefiki olması nedeniyle zor bir denklemde. Eymen Safadi Tahran'daki randevularında İsrail'den bir mesaj taşımadığı konusunda ısrarcıydı.

The Guardian'a göre, İran'ın kararlılığı nedeniyle ziyaret başarısız olmaya mahkum gibi görünüyor. Zira, Safadi'nin görüştüğü isimlerden İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Haniye suikastının cevapsız kalmayacağını yineledi.

Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Zeyna Khodr da savaşı önlemek için arabuluculuk çabalarının başarısız olmuş gibi göründüğünü aktardı.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi de, İran'ın misillemede kararlı olduğunu ve bölgesel bir savaş çıkmaması için ABD ile Arap ülkelerinin diplomatik çabalarını reddettiğini yazdı. Habere göre, Tahran yönetimi bir misilleme saldırısının bölgesel savaşı tetikleyip tetiklemeyeceğini umursamıyor.

İsrail tarafı ise ana müttefiki ABD ile birlikte İran saldırısına hazırlanıyor. ABD ordusu uçak gemisi ve jetlerin de olduğu bir orduyu Orta Doğu'ya konuşlandırıyor. İki ülkenin savunma bakanları Lloyd Austin ve Yoav Gallant ise, Pazar günü bir kez daha görüştü.

İsrailli ve ABD'li yetkilierin Pazartesi gününe kadar İran'ın saldırıya geçmesini beklediğini yazan Axios haber sitesi, bu kez Washington'ın yeni tahminini sayfasına taşıdı. Buna göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G7 ülkelerindeki mevkidaşlarına İran saldırısının önümüzdeki 24 saat ila 48 saat arasında başlayabileceğini söyledi.

İran'ın doğrudan bir misillemeye girişmesi ya da bölgedeki vekil güçlerini harekete geçirme ihtimali var. Tahran'ın Orta Doğu'daki bir numaralı müttefiki Hizbullah, halihazırda zaten İsrail'le çatışıyor.

Irak'taki İran yanlısı milis grubu Haşdi Şabi ise, Telegram hesabından sıra dışı bir görsel paylaştı. Akdeniz kıyısındaki bir İsrail şehrinin semalarında uçan kamikaze silahlı insansız hava araçlarını gösteren fotoğrafta, "Şehirlerinizi terk edin, Ebabil'in ordusu intikam için geliyor" yazıyordu.

Haberin Devamı
timeline

Canlı Anlatım Özeti