DünyaAvrupa Guaido’yu tanıdı!

Avrupa Guaido’yu tanıdı!

01.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

AB ülkelerinin Venezuela Devlet Başkanı Maduro’ya verdikleri süre pazar günü dolacak. Ancak dün, Avrupa Parlamentosu önemli bir karara imza atarak muhalif lider Juan Guaido’yu “geçici devlet başkanı” olarak tanıdı.

Avrupa Guaido’yu tanıdı

Avrupa Parlamentosu (AP), Venezuela’da kendini “geçici devlet başkanı” ilan eden muhalif lider Juan Guaido’yu tanıma kararı aldı. AP’nin Brüksel’deki “Venezuela’da durum” başlıklı oturumunda üyeler, dün karar tasarısını oyladı. Oylamada, “Guaido’yu Venezuela Anayasası’nın 233. maddesi doğrultusunda geçici devlet başkanı olarak tanıyan” tasarı 104’e karşı 439 oyla kabul edildi. Tasarıda, “ülkedeki mevcut yönetime insan hakları ihlallerine bir an önce son verilmesi” çağrısı yapıldı. Kararın bağlayıcılığı bulunmazken, AP, Avrupa Birliği (AB) üyesi tüm ülkelerden de aynı yönde karar almalarını istedi. İspanya, Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Portekiz geçtiğimiz günlerde 8 gün içinde seçim yapılmazsa Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıyacaklarını duyurmuştu. Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise “AB bize ültimatom veremez” demişti. Maduro’ya verilen süre pazar günü dolacak.

Haberin Devamı

Korkutan eylem

Bu arada yarın Venezuela’da muhalifler tekrar sokağa çıkacak. Guaido’nun çağrısıyla yapılacak eylemlere büyük katılım bekleniyor. Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello’nun çağrısıyla Maduro destekçilerinin de aynı gün sokağa çıkması mümkün. Cabello, sosyal medyadan, 2 Şubat’ın 2013’te ölen Devlet Başkanı Hugo Chavez’in iktidara gelişinin 20. yılı olduğunu hatırlattı ve “2 Şubat, Bolivarcı devrimin yıl dönümü ve evde oturamam. Yeni kavgalara ve zaferlere hazır olarak hep birlikte Caracas Bolivar Bulvarı’na çıkıyoruz” dedi.

İki tarafın da sokağa inecek olması çıkabilecek olaylar nedeniyle endişe yaratıyor. Ülkede muhaliflerce önceki gün gerçekleştirilen eylemlerse olaysız sona erdi.

Haberin Devamı

Destek çağrısı

Guaido’nun uluslararası çabaları da sürüyor. Muhalif lider, New York Times’da makale yayımlayarak “Maduro rejimini en az kan dökerek sonlandırmak için dünya üzerindeki demokrasi yanlısı hükümet, kurum ve kişilerin desteğine ihtiyaç duyduklarını” belirtti. Guaido, ülkede ilaç ve yiyecek sıkıntısı yaşandığına dikkati çekti, “hükümetin baskılarından dolayı” 3 milyon Venezuelalının dış ülkelere göç ettiğini kaydetti. “Venezuela’daki durum hakkında net olmak istiyorum: Sayın Maduro’nun 20 Mayıs 2018’de yeniden seçilmesi, o zamandan beri uluslararası toplumun geniş kesimlerince de kabul edildiği gibi, meşru değildi” yazan Guaido, 6 yıllık görev süresi 10 Ocak’ta bitmesi gerekirken Maduro’nun devlet başkanlığını gasp ettiğini iddia etti. Guaido, geçici devlet başkanlığına yükselişinin Venezuela anayasasının 233. maddesine dayandığını savunarak, “Bu nedenle 23 Ocak’ta ettiğim geçici devlet başkanlığı yemini ‘kendini ilan’ olarak kabul edilemez. O gün devlet başkanlığı işleyişini kabul etmem kendi isteğim değildi. Anayasaya bağlı olarak gerçekleşti” dedi.

‘Türkiye’den ürün alırız’

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile iş yapılmaması çağrısında bulundu. Bolton, açıklamasında, “Bankacılara, borsacılara, tüccarlara, aracılara ve diğer işletmelere tavsiyem: Maduro mafyası tarafından Venezuela halkından çalınan altın, petrol ve diğer ürünlerle iş yapmayın. Biz (bu süreçle ilgili) gerekli adımları atmayı sürdürmeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Öte yandan Venezuela’nın Miranda Eyalet Valisi Hector Rodriguez, Caracas’ın dış alımlarda Batılı ülkeler ve ABD’den vazgeçip onlar yerine Rusya, Türkiye, Çin ve Hindistan’dan ürün almayı planladıklarını söyledi. Rus Sputnik ajansına konuşan vali, “Bu, dünyanın çeşitli ülkelerinin ortaya koyacağı iradeye bağlı olacak” dedi.

Avrupa Guaido’yu tanıdı

‘Halk, düşmanı biliyor’

Venezuela Ankara Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes, DHA’ya verdiği demeçte, ülkesinin tarihinin en büyük siyasi krizini yaşadığını belirterek, “Venezuela neden böyle bir ekonomik krizin içerisine girdi? Çünkü Venezuela tamamıyla petrol gelirinden elde edilen ekonomik yapıya haiz bir ülke. Üzülerek söylemeliyim ki; ülkemizin ekonomisini bugüne kadar çeşitlendirmeyi başaramadık. Evet halk zorluklar içerisinde ama halk düşmanının da kim olduğunu çok iyi biliyor” dedi.