21.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
İRFAN KURTULMUŞ Kopenhag - Kristersson, Avrupa Birliği Zirvesi öncesi görüştüğü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, “Mümkün olan en kısa sürede Ankara’ya gitmeye hazırım. Bu sinyali Türk dostlarımıza çoktan gönderdik ve hangi programın en uygun olduğunu tartışıyoruz” dedi.
Stoltenberg ile İsveç’in NATO uygulaması ve yakın bölgedeki güvenlik durumu hakkında iyi bir görüşme yaptıklarını belirten
Kristersson, hükümet değişikliğinin İsveç’in NATO sürecini etkilemediğini belirtti. Başbakan Kristersson, ülkesinin NATO üyeliğini güvence altına almak için her şeyi yaptığına dair güvence verdiğine de değinirken, “Şartları yerine getirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” dedi. Yeni hükümetin, Türkiye ve Finlandiya ile imzalanan üçlü memorandumun uygulanması için gösterilen çabaları artıracağını savunan Kristersson, NATO üyelik sürecinden önce de terörle mücadelenin, İsveç için bir öncelik olduğunu ve üçlü mutabakattaki taahhütleri çok ciddiye aldıklarını ifade etti.
Kristersson, önceki hükümet gibi kendilerinin de üçlü memoranduma “tamamen bağlı olduklarını” hatta Ankara’ya verdikleri sözü tuttuklarını gösterebilmeleri açısından kendilerinin daha da avantajlı olduğunu ifade etti.,
‘Kaygılar giderilmeli’
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise, “Hepimiz memorandumun önemi ve Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarının giderilmesi gerektiği konusunda hemfikiriz” ifadesini kullandı ve İsveç’in üçlü memorandum doğrultusunda attığı “önemli ve somut adımlara” vurgu yaptı. İsveç ve Finlandiya’nın üyelik sürecini “NATO’nun modern tarihinin en hızlısı” olarak niteleyen Stoltenberg, bu konuda neredeyse tüm ülkelerin ulusal prosedürlerini tamamladığını belirtti.
Genel Sekreter, bununla birlikte, İsveç veya Finlandiya İttifak’ın tam üyesi olmadan önce, Rusya veya başka bir düşmanın baskısına maruz kalırsa, NATO müttefiklerinin harekete geçeceğini de sözlerine ekledi.