DünyaAlmanya sınırlarında kontroller başladı

Almanya sınırlarında kontroller başladı

16.09.2024 - 11:28 | Son Güncellenme:

Aşırı sağcı AfD'nin yükselişi sürerken gerçekleşen terör saldırıları Berlin yönetimini göçmen politikasında değişikliğe itti, Almanya'nın 3 bin 900 kilometrelik kara sınırındaki tüm ülkelerde girişler kontrol edilecek. Almanya'da oturumu olan Türk vatandaşları artık kimlik göstermeden giriş yapamayacak.

Almanya sınırlarında kontroller başladı

Almanya'ya bugünden itibaren kara yoluyla gitmek isteyenler için yeni bir dönem başlıyor. Son bir ay içinde Mannheim ve Solingen kentlerdeki terör saldırıları Almanya'nın göçmen politikalarını değiştirmesine neden oldu; hükümet düzensiz göçü engellemek ve sığınmacı sayısını sınırlandırmak için katı önlemler alarak harekete geçti.

Haberin Devamı

Göçmen düşmanlığıyla suçlanan ve giderek güçlenen sağ popülist AfD’nin en güçlü ikinci parti konumuna yükselmesi sığınmacılarla ilgili tartışmaları daha da alevlendirirken, hükümet şaşırtıcı bir hamleyle önümüzdeki altı ay boyunca Almanya’nın toplam 3 bin 900 kilometre uzunluğundaki tüm sınırlarından kara yoluyla girişlerde kontrollere başlanmasını kararlaştırdı.

Şimdiye kadar sınır kontrollerinin yapıldığı Polonya, Çek Cumhuriyeti, İsviçre ve Avusturya’ya ek olarak Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka sınırlarında da geçici kontroller bugün itibarıyla başlıyor.

TÜRKLER KİMLİK GÖSTERMEDEN GİREMEYECEK

Almanya ve AB vatandaşları ile Almanya'da oturumu olan Türk vatandaşlarının kimlik göstermeden sınırlardan geçmesi askıya alınacak. Schengen vizesi olanlar da havalimanlarındaki gibi gerekli belgeleri göstererek giriş yapabilecekler; buna karşılık ülkeye giriş hakkı bulunmayanlar daha önce bulundukları ülkeye geri gönderilecek.

Haberin Devamı

Sınırda kimliği tespit edilemeyen ve geri gönderilemeyenlerin başka bir ülkede iltica başvurusu yapıp yapmadıklarını belirleyebilmek için de bu kişiler geçici süreyle mülteci merkezlerinde alıkonulacak. Kontroller için Almanya'nın tüm kara sınırlarında, sabit ve mobil kontrol noktaları oluşturulabilecek.

Almanya sınırlarında kontroller başladı

RASTGELE YAPILACAK

AB Komisyonu’na bildirimde bulunduklarını dile getiren Bakan Faeser, sınırlarda kontrollerin rastgele yapılacağını ve uzun kuyruklara ve tıkanmalara neden olmayacağını öne sürdü. Polis Sendikası ise, Almanya’nın özellikle Fransa, İsviçre, Avusturya ve Polonya sınırlarında uzun kuyruklar oluşacağından yola çıkıyor; bu da sınır bölgelerinde yaşayanlar için diğer ülkede çalışmak ya da oturmak isteyenler için çok yaygın bir durum.

SCHOLZ’DAN AB ÜLKELERİNE SİTEM

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, sınır kontrollerinin genişletilmesini, diğer AB ülkelerinin Dublin 2 olarak bilinen sistem kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmemesiyle gerekçelendirdi.

Almanya’yı tek başına hareket etmekle ve Schengen Anlaşması‘nı devre dışı bırakmakla suçlayan Polonya ve Avusturya gibi bazı AB komşularının eleştirilerine atıfta bulanan Scholz, "Elbette Avrupa hukukuna uyacağız ancak yine de sınır kontrollerini arttırmak zorundayız. Maalesef komşularımız yapmaları gerektiği gibi hareket etmiyorlar; bu da gerçeğin bir parçası" dedi.

Haberin Devamı

Mültecilerin çoğunun kara yoluyla Almanya sınırına geldiğini ve bu süreçte koruma başvurularını yapmaları gereken birçok Avrupa ülkesinden transit geçebildiklerini hatırlatan Almanya Başbakanı, "Bu durumlarda sığınmacılara, ‘Sığınma işlemini yapman gereken yerde yap’ dememiz gerekiyor" diye konuştu.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Berlin yönetiminin kararını 'kabul edilemez' olarak nitelendiriyor. Avusturya ise Almanya'nın geri göndereceği kişilerin kabul edilmeyeceğini duyurdu.

Dublin Anlaşması, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında sığınma başvurularının hangi ülke tarafından değerlendirileceğini belirliyor. Anlaşma sığınmacıların AB’ye ilk adım attıkları ülkede sığınma sürecini başlatmalarını öngörüyor. Ancak çok sayıda sığınmacının ilk girdikleri AB ülkeleri olan Bulgaristan, İtalya ve Yunanistan yerine, Almanya’ya başvuru yaptıkları, söz konusu ülkelerin sığınmacıları kayıt altına almadan Almanya yönünde özellikle Avusturya ve Polonya gibi komşu ülkelere gitmelerine izin verdikleri biliniyor.