Dünya‘Afganistan barışında kilit oyuncu Türkiye’

‘Afganistan barışında kilit oyuncu Türkiye’

08.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hindistan ve Pakistan basını, Afganistan-Taliban barış sürecinde arabuluculuk rolünü Türkiye’nin aldığını belirtiyor. Türkiye’nin Taliban liderlerine ev sahipliği yapacağı da öne sürüldü

‘Afganistan barışında kilit oyuncu Türkiye’

Hindistan ve Pakistan basını, Afganistan ve Taliban arasındaki barış sürecinde Türkiye’nin arabulucu olarak yükseldiğini yazdı. Hindistan’da yayımlanan The Times of India gazetesine göre Türkiye, barış anlaşmasının sağlanması durumunda Pakistan tarafından serbest bırakılan üst düzey Taliban liderlerine bile ‘evsahipliği’ yapmayı planlıyor. Ancak Taliban’ın Türkiye’de ofis açmasına sıcak bakılmıyor.
Hindistan bu görüşmelerde herhangi bir taraf olmasa da Afganistan’da önemli bir askeri varlığa sahip olması nedeniyle meydana gelebilecek politik süreçten etkileneceğini düşünüyor. Gazete, bu nedenle Hindistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Menon’un önümüzdeki Şubat ayında Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Muammer Türker ve Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile görüşmek üzere Türkiye’yi ziyaret edeceğini yazdı.
Pakistan’da yayımlanan Pakistan Today gazetesi de görüşmelerde Menon’un, ülkesinin Taliban ile ilgili ‘kırmızı çizgileri’ni ortaya koyacağını iddia etti. Aralık ayında üçlü zirve toplantısı için Türkiye’de bulunan Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesi de arabuluculuğa dair bir işaret olarak gösterildi.

Pakistan Türkiye’yi istedi
The Times of India, Türkiye’nin ülkede bir Taliban ofisi açılmasına izin vermeyeceğini ancak barış görüşmelerinin Türkiye’de sürdürülmesini sağlayacağını yazdı. Gazete Türkiye’nin görüşmelere dahil olmasının, Afganistan içerisindeki Dostum, Özbekler ve Hazaralar gibi grupların hoşuna gitmeyeceğini de ekledi.
Times of India’ya konuşan kaynaklar Pakistan’ın da arabuluculuk rolü için Suudi Arabistan yerine Türkiye’yi tercih ettiğini söyledi. Pakistan’ın ‘birinci patronu’ Suudi Arabistan’ın tercih edilmemesi Pakistan’ın Türkiye ile daha rahat ilişkilere sahip olmasına bağlandı.