Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Karlı ve soğuk havalarda vücudumuz desteğe daha çok gerek duyar. Bağışıklık sistemimizin savunma kalkanını dirençli hâle getirmek için neler yapmalıyız? Size birkaç önerim var

Havalar giderek soğuyor, beklediğimiz karlı havaları da görmeye başladık; kar soğuğunu ülke genelinde hissediyoruz. Dikkat! Soğuk havalarda çok üşümenizin sebebi bazı besin ögesi eksikliklerinden kaynaklanabilir. Diğer yandan soğuyan havayla birlikte vücudumuzun bağışıklık sistemi mevsimsel değişimlere karşı daha savunmasız hâle gelebilir; bu nedenle özellikle enfeksiyonlara karşı direnç sağlamak için ek önlemler almak önemlidir. Gelin bugün hem içinizi ısıtacak hem de küçük ama etkili değişimlerle bağışıklık sisteminize destek olacak önerileri hatırlayalım. 

Haberin Devamı

Çok üşümenizin sebebi sadece soğuk havalar mı

DEMİR DEPOLARINA DESTEK 

Demir eksikliği birçok kişinin problemi, özellikle havaların biraz soğumasıyla kendini daha çok hissettiriyor. Üşüme dışında da belirtileri var aslında; kendinizi sürekli yorgun, enerjisiz, tükenmiş hissediyorsanız demir eksikliği çekiyor olabilirsiniz. Yorgunlukla birlikte kısa kısa nefes alışları da demir eksikliğini belli edebilir. Bu tarz belirtileriniz varsa kan tahlili ve hekim kontrolünde takviye planlanabilir. Bu noktada B12 ve folik asit düzeylerinizi de kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin. Demir içeren gıdaları beslenme planınıza dâhil edin. Kırmızı et, ıspanak ve lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru üzüm ve kayısı gibi kuru meyveler, baklagiller, deniz ürünleri, yağlı tohumlar, demir içeren besinlere örnek verilebilir. Demir emilimini artırmak için C vitaminini unutmayın.

D VİTAMİNİ SEVİYELERİ 

Kış aylarında güneş ışınlarından faydalanma süresi azaldığı için D vitamini eksikliği daha sık görülebiliyor. D vitamini seviyelerini kontrol ettirmek ve hekim kontrolünde takviye almak kıymetli. Elbette sadece bağışıklık sistemi için değil, D vitamininin kemik, diş sağlığı, kas fonksiyonu, ruh sağlığı, inflamasyon ve kardiyovasküler sağlık gibi alanlardaki etkisinden de bahsetmek mümkün. Nature Aging dergisinde yayımlanan araştırma, D vitamini veya Omega-3 yağ asidi tüketiminin biyolojik yaşlanmayı yavaşlatmada ümit verici sonuçlar gösterdiğini belirtiyor. 

Haberin Devamı

TURUNÇGİLLERİ EKSİK ETMEYİN 

C vitamini açısından zengin olan bu meyveler, kış aylarında bizi hastalıklardan korumaya yardımcı olan doğal kurtarıcılarımız. Doğa, âdeta bize mevsimine uygun koruyucu bir kalkan sunuyor. O hâlde kış sofralarınızda portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi doğal mucizeleri eksik etmeyin ve bağışıklığınızı destekleyin. 

BAĞIŞIKLIĞA DESTEK 

Tuz ve karabiber sofralarımızın vazgeçilmezleri ama peki ya diğer baharatlar? Benim için zerdeçal ve zencefil, mutfağımın olmazsa olmazları. Zerdeçalın içeriğinde bulunan kurkumin, vücutta inflamasyonu azaltmaya destek olurken, güçlü antioksidan etkisiyle bağışıklık sistemimizin yanında. Zencefil ise içeriğindeki gingerol bileşiği hem antioksidan hem de antiinflamatuar özellikleriyle öne çıkıyor. İster yemeklerinize ister çayınıza isterseniz smoothielerinize ekleyerek bağışıklığınızı desteklemeye yardımcı olabilirsiniz. 

Haberin Devamı

UYKU İHMALE GELMEZ 

Soğuyan havalar, hem uyku düzeni hem de beslenme alışkanlıkları üzerinde önemli etkiler yaratıyor. Günlerin kısalması ve güneş ışığının azalması, melatonin ve serotonin gibi hormonların üretimini etkileyerek uyku düzeninde değişikliklere yol açabilir. Bu durum, daha fazla uyuma isteği veya tam tersi uyku kalitesinde düşüş şeklinde kendini gösterebilir. Kış aylarında sıvı tüketimi genelde azalabiliyor. Yetersiz sıvı tüketimi, iyi bir gece uykusunun en büyük problemlerinden. Bu noktada yatmadan önce bir bardak su içmek size yardımcı olabilir. Ek olarak bir fincan bitki çayı içmeyi deneyebilirsiniz. 

Çorba yardımcınız olsun

Kış ayları gelip havalar soğuduğunda, mutfağımda en keyif aldığım mis gibi çorba kokusuyla ısınmak. Çorba, sadece içimizi ısıtmakla kalmıyor aynı zamanda bağışıklık sistemimizi destekleyen güçlü bir alternatif. İçine eklediğiniz sebzeler, baklagiller, baharatlar ve ilikli kemik suyu gibi besleyici malzeme, vücudumuza gerekli vitamin ve mineralleri sağlamaya yardımcı oluyor. Özellikle soğan, sarımsak, zencefil ve zerdeçal gibi bağışıklık dostu içeriklerle hazırlanan çorbalar, hastalıklara karşı doğal bir kalkan oluşturuyor.

Bağışıklık güçlendiren çorba

1 kâse kök ıspanak
2 adet pancar
1 çay bardağı kırmızı mercimek (tercihen filizlendirilmiş)
2 havuç
1 sap pırasa
1 adet kapya biber
1 çay kaşığı zerdeçal
Karabiber, az tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı.

Anneanne yorganı melatonini tetikliyor

Peki, anneanne yorganının melatonin salgılattığını biliyor muydunuz? Journal of Sleep Research’te yayımlanan araştırmada, ağır bir battaniyenin altında yatan bireylerin ilk saatte yüzde 32 daha fazla melatonin ürettiği belirtiliyor. Bu battaniyenin vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 12’sine denk geldiği belirtiliyor. Diğer yandan kış aylarında akşamların daha uzun olması ve artan melatonin hormonu, metabolizma üzerinde de etkili olabilir. Bu durum karbonhidrat ve tatlı isteğinizi artıyorsa dikkat! Tercihiniz her zaman mevsim sebze meyvelerinden yana olsun.