30.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER - Geçtiğimiz günlerde Ada’da, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde bulunan Pile köyüne giden yolu onararak genişletilmesini yönelik projesi nedeniyle yaşanan gerginlik sonrası BM tarafından bir temas trafiği başlatıldı.
Birleşmiş Milletler’in Avrupa, Orta Asya ve ABD’den sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jença, Pile yolu inşaatı nedeniyle yaşanan gerginlik sonrası Kıbrıs’ta her iki tarafta temaslarda bulundu. VOA Türkçe’nin haberine göre, Jença, Güney Kıbrıs temasları sırasında Ada’daki çözümsüzlüğün sona ermesi konusunda BM’nin istekliliğini dile getirerek, 2017’den bu yana çıkmaza giren iki taraf arasındaki görüşmeleri yeniden başlatmanın yollarını aradıklarını söyledi.
BM yetkilisi Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile yaptığı görüşmenin ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geçerek Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bir araya geldi. KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Jença ile samimi bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını, temsilcinin ziyaretinin New York’taki BM Genel Kurulu öncesi zemin yoklama amacını taşıdığını söyledi.
Doğru bilgilendirme
Tatar, Jença’nın ziyaretinin Pile-Yiğitler Yolu Projesi sonrası BM ile KKTC arasında yaşanan kriz dönemine rastladığını hatırlatarak, Jença’ya bu projenin insani bir proje olduğunu ve ihtiyaçtan doğduğunu, Pile’de yaşayanların da bu yönde talepleri bulunduğunu aktardığını bildirdi.
KKTC Cumhurbaşkanı, BM Güvenlik Konseyi’nin Pile Yolu ile ilgili son açıklamasının yanlış bilgilendirme sonucu gerçekleştiğini savunarak, “Görüşmede, ‘Güvenlik Konseyi’ni doğru bilgilendirme vazifesi sizlerindir’ ifadesini kullandım” dedi.
KKTC’nin, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün denetiminde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne Kuzey Kıbrıs’tan kolay ulaşımı sağlamak için başlattığı yol projesi, BM barış gücü askerlerince engellenmiş ve bu sırada KKTC ile BM yetkilileri arasında gerginlik yaşanmıştı.
Yunan gazetesinden Ankara ziyareti yorumu
Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden “Kathimerini”, ülkenin Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis’in haftaya Ankara’ya yapacağı ziyareti değerlendirirken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la mevkidaşının 5 Eylül’deki görüşmesinin “turnusol testi işlevi göreceği” belirtildi. Analizde, Gerapetritis ve Fidan’ın görüşmesinin iki ülke arasındaki “iletişim kanallarının ne kadar iyi çalıştığını ve yeni gerginlikler yaşanıp yaşanmayacağını ortaya koyacağı” da yazıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 12 Temmuz’da bir araya gelmişti. Miçotakis, görüşmenin ardından “Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığına inanıyorum” demişti. Yazıda, Vilnius’taki olumlu havanın ne kadar somut temellere dayandığının iki bakanın görüşmesinde belli olacağı da belirtildi.