25.10.2021 - 23:52 | Son Güncellenme:
AA
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Sudan'daki darbe girişimine ilişkin Washington'ın pozisyonu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Sözcü Price, Sudan'daki darbe girişimine tepki gösterdi ve bir an önce sivil yönetimin öncülüğünde bir geçiş hükümetine dönülmesi çağrısını dile getirdi.
Price, darbeye tepki olarak Sudan'a yapılacak 700 milyon dolarlık yardımı askıya aldıklarını, sivil yöneticilerin derhal serbest bırakılması gerektiğini ve süreci yakından takip edeceklerini belirtti.
Ned Price, darbe girişimine karışanların, bu eylemlerinden dolayı sorumlu tutulacaklarını vurguladı ve darbe girişimlerini kesin bir şekilde reddettiklerini ifade etti.
Sudan'da darbe girişimi
Sudan'da sabah saatlerinde Başbakan Abdullah Hamduk ve çok sayıda siyasetçi gözaltına alındı.
Sudan Enformasyon Bakanlığı, Başbakan Hamduk'un darbeyi reddettiği için gözaltına alınarak, bilinmeyen bir yere nakledildiğini duyurdu.
Ülkenin birçok yerinde elektrik ve internet hatları kesilirken, askeri güçlerin başkent Hartum'un Umdurman bölgesindeki radyo ve televizyon merkezini basarak, çok sayıda çalışanı gözaltına aldığı bildirildi.
Darbe girişiminin ardından hükümetin sivil kanadı ve çok sayıda siyasi parti, halka sokağa inme çağrısında bulundu. Çağrının ardından başkent Hartum'un farklı bölgelerinde bir araya gelen binlerce Sudanlı, askeri müdahaleye karşı gösteri düzenlemeye başladı.
Sudan'daki siyasi kriz
Sudan Meslek Odaları Birliği, Aralık 2018'deki "halk devrimine" sahip çıkılması ve sivil yönetime geçiş talebiyle yaklaşık 2 haftadır birçok kentte "devrimi" ve mevcut sivil hükümeti destekleyen gösteriler düzenliyordu.
Birlik, daha önce eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in 30 yıllık iktidarına son veren kitlesel halk protestolarına öncülük etmişti.
PENTAGON, SUDAN'DAKİ DARBE GİRİŞİMİ KONUSUNDA KAYGILI
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Sudan'da ordunun geçici hükümete yönelik darbe girişiminden kaygı duyduklarını açıkladı.
Günlük basın toplantısında soruları yanıtlayan Kriby, Sudan'da ordunun geçici hükümete el koymasından haberdar olduklarını belirtti.
Kirby, "Bu tür adımlar Sudan halkının demokrasi emellerine terstir, anayasa ilanına ve Cuba Anlaşmasına karşıdır. Orduya, sivillerin öncülük ettiği geçiş sürecinin ve seçimlere gitmek üzere kaydedilen ilerlemenin devam etmesi için gözaltına alınan tüm sivilleri koşulsuz olarak serbest bırakması ve görevlerine dönmesini sağlaması çağrısında bulunuyoruz." dedi.
Sözcü, Sudan ordusuna, Sudan halkının barışçıl bir şekilde gösteri düzenlemesine izin vermesi çağrısında da bulunduklarını kaydetti.
ABD'nin bu ülkede herhangi bir askeri varlığının veya askeri işbirliğinin bulunmadığını belirten Kirby, bu tür askeri girişimlerin bölgelerde istikrarsızlığa yol açma riskinden her zaman endişe duyduklarını belirtti.
El Tanıf üssüne kimin saldırı düzenlediğini söylemedi
Cuma günü ABD askerlerinin de konuşlu bulunduğu El Tanıf askeri üssüne drone ve roketlerle saldırı düzenlendiği hatırlatılarak, bu saldırının arkasından kimin olduğuna yönelik soruya Kirby, "Şu anda bunun ardında kimin olduğunu söyleyecek pozisyonda değilim ancak daha önce Şii milislerden bu tür saldırılar gördük." yanıtını verdi.
Kirby, saldırının karmaşık bir saldırı olduğunu ancak herhangi bir can kaybının yaşanmadığını hatırlattı.
Kosova'daki Afganlar için 365 günlük süre
Kosova'da ABD askerlerinin konuşlu olduğu Bondsteel Kampı'ndaki Afgan mültecilere yönelik bir soruyu yanıtlayan Kirby, ABD’nin son zamanlarda buraya belirli bir kaynak ayırdığını kaydetti.
Kirby, oradaki Afganların güvenlik taramasından geçirilmesine destek olmak üzere personel takviyesi de yaptıklarını, Kosova ile anlaşmalarına göre Bondsteel'deki Afganları, 365 gün içinde ya ABD'ye veya üçüncü bir ülkeye nakledeceklerini söyledi.
Amerikan topraklarındaki askeri üslerde halen 53 bin 167 Afgan mültecinin bulunduğuna işaret eden Kirby, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığı bölgesinde halen 3 binin üzerinde, ABD Avrupa Kuvvetleri (EUCOM) Komutanlığı bölgesinde ise 462 Afgan mültecinin bulunduğunu dile getirdi.