DünyaABD, Rusya'ya füze göndermekle suçladığı İran'a karşı yeni yaptırımlar açıkladı

ABD, Rusya'ya füze göndermekle suçladığı İran'a karşı yeni yaptırımlar açıkladı

11.09.2024 - 11:28 | Son Güncellenme:

Blinken, İran'ın düzinelerce Rus askeri personelini, maksimum 121 kilometre menzile sahip Fath-360 yakın menzilli balistik füze sistemini kullanmak üzere eğittiğini açıkladı.

ABD, Rusyaya füze göndermekle suçladığı İrana karşı yeni yaptırımlar açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşta kullanmak üzere İran'dan balistik füzeler aldığını belirterek, İran'ın Moskova'ya silahları tedarikinde rol oynayan gemi ve şirketlere yönelik yeni yaptırımları duyurdu.

Haberin Devamı

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile birlikte Kiev'e yapacağı ziyaret öncesinde Londra'da bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'un İran'ı Rusya'ya balistik füze sağlamasının “dramatik bir tırmanma” yaratacağı konusunda uyarıda bulundu.

Blinken, ABD müttefikleri ile paylaştıkları istihbarata atıfta bulunarak, “Rusya şimdi bu balistik füzelerin sevkiyatını aldı ve muhtemelen birkaç hafta içinde bunları Ukrayna'ya karşı kullanacak” dedi. Hazine Bakanlığı'nın internet sitesine göre, ABD daha sonra İran'dan Rusya'ya silah sevkiyatına karıştığını söylediği dokuz Rus bandıralı gemiyi tespit ederek Washington'un yaptırım politikası kapsamında 'bloke edilmiş mülk' olarak tanımladı.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, daha önce yaptırım uygulanan havayolu şirketi Iran Air'in yanı sıra iki ülkenin askeri işbirliğine dahil olan şirket ve şahıslara da ek tedbirler getirildiği belirtildi. Blinken, İran'ın düzinelerce Rus askeri personelini, maksimum 121 kilometre menzile sahip Fath-360 yakın menzilli balistik füze sistemini kullanmak üzere eğittiğini açıkladı. Uluslararası medyanın geçen ay bildirdiğine göre, Rus savunma bakanlığı temsilcilerinin, Aralık ayında İranlı yetkililerle Fath-360 ve İran'ın bir başka balistik füze sistemi için bir sözleşme imzaladığına inanılıyor.

İran daha önce Rusya'nın Ukrayna'da kullandığı Shahed insansız hava araçlarını tedarik etmiş ancak Rusya'ya balistik füze tedarik ettiği iddialarını reddetmişti. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani salı günü X hesabında yaptığı açıklamada, ülkesinin bu haberleri Batı'nın İsrail'e verdiği askeri desteği gizlemeye yönelik 'çirkin bir propaganda' olarak gördüğünü söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov pazartesi günü haberleri doğrulamayı reddetti ancak gazetecilere Rusya'nın İran ile 'en hassas' alanlar da dahil olmak üzere işbirliği yaptığını belirtti. İki buçuk yıl süren savaşın ardından Ukrayna kuvvetleri, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki istikrarlı ilerleyişine karşı koymaya çalışıyor. Geçtiğimiz ay Kiev, ilk büyük çaplı sınır ötesi harekâtında Rusya'ya geniş çaplı operasyonu gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Blinken, İran füzelerinin daha yakın hedeflerde kullanılabileceğini ve Rusya'nın cephe hattından daha uzaktaki hedefler için kendi cephaneliğinden daha fazlasını kullanabileceğini ifade etti. Daha önce İran'a yönelik Birleşmiş Milletler (BM) kısıtlamalarına imza atan Rusya'nın, Tahran'ın istediği teknolojiyi de paylaştığını sözlerine ekledi.
Hazine ve Dışişleri Bakanlığı, İran ve Rusya'da yerleşik 10 kişi ve dokuz kuruluşa yaptırım uyguladığını açıkladı.
Yaptırımlar, hedef alınan kişilerin sahip olduğu ABD varlıklarını donduruyor, erişimlerini engelliyor ve genel olarak Amerikalıların bu kişilerle iş yapmasının önüne geçiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca Iran Air'in Batı menşeli hassas malların tedarikinde ve İran'ın insansız hava aracı programı için malzeme taşımada kullanıldığı için hedef alındığını söyledi.

AVRUPA'DAN SOMUT ADIM

Fransa, Almanya ve İngiltere, İran ile hava hizmetleri anlaşmalarını iptal ettiklerini açıkladılar. Üç ülke, İran Air ile İran'ın balistik füze programına ve Rusya'ya silah sağlamasına dahil olanlara yaptırım uygulama sözü verdi.