25.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD, dört gün önce Colorado eyaletinin Denver kentinde yaşanan trajediyle sarsıldı. Aurora banliyösünde ‘Batman’ serisinin son filminin ilk gösterimini basan James Holmes; internet üzerinden aldığı av tüfeği, yarı otomatik taarruz tüfeği ve 40 kalibrelik bir el tabancasıyla 12 kişiyi öldürdü, 58 kişiyi yaraladı. Psikolojik sorunları olan bireylerin rahatlıkla erişebildikleri silahlarla katliam gerçekleştimesi ABD’de bir ilk değil. Denver ile birlikte ABD tarihinde yaşanan bu tip büyük katliamlar yediye ulaştı. Yedi katliamda ölenlerin sayısı ise 137.
Küçük Silahlar Araştırması’nın verilerine göre, ABD açık ara dünyanın birinci küçük silah alıcısı. 300 milyon nüfusa sahip ABD’de, sivillerin elinde toplamda 270 milyon silah var. Başka bir ifadeyle, ABD’de her 100 kişiden 96’sına bir silah düşüyor. Dünyada sivillerin kullandığı kayıtlı 875 milyon civarında ve her üç silahtan biri ABD’de. Kişi başına en fazla silahlı insanın bulunduğu ülke olan ABD’yi çatışmaların günlük hayatın bir parçası haline geldiği Yemen izliyor. Ancak Yemen’de bile silah sahiplerinin oranı ABD’ninkinin yarısına denk. Dünyanın en zengin 23 ülkesi arasındaki ABD’de silahla meydana gelen ölümlerin sayısı diğer 22 ülkenin toplamının 20 katı. Her yıl, ABD’de 100 bin kişi silahlarla vuruluyor ve bu silahlar 30 bin insanın ölümüne yol açıyor.
YILDA?İKİ?KİŞİ?ÖLÜYOR
Bu rakamların temelinde yatan sorun ise bireylerin silahlara kolayca ulaşabilmesi. ABD Yüksek Mahkemesi, kişilerin Anayasa’nın ikinci maddesine dayanarak silah edinebileceğini, silah kontrolüyle ilgili yasaların anayasal güvenceye sahip olduğunu kabul ediyor. 50 eyalette, kişilerin birçok kamusal alanda silah taşımasına izin var.
Pasifik Okyanusu’nun karşısında, yine dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Japonya’da ise durum ABD’dekinin tam tersi. Japonya’da yılda ortalama iki kişi silahlı saldırıda ölüyor. Peki Japonya bunu nasıl başardı?
MARS’A?ÇIKMAK?DAHA?KOLAY
Japonya’da neredeyse kimse silah sahibi değil. Japon yasalarına göre elinde silah tutmak, lisanssız kurşunlara sahip olmak ve ateş etmek üç ayrı suç. Sadece silah tutmak bile 1 ila 10 yıl arasında hapis cezası getiriyor. Japonya’da sadece av tüfeği ve havalı tüfeğe izin veriliyor. Ancak bunlara sahip olmak hiç de kolay değil. Japonya’da bir silah satın almak için önce tüm gün süren bir kursa gitmeniz ve yazılı sınavı geçmeniz gerekiyor. Ardından hastanede akıl sağlığı ve uyuşturucu testleri yaptırılıp polise iletiliyor. Son olarak da silah almak isteyen kişi hakkında titiz bir sicil kontrolü yapılıyor. Silah satın alındıktan sonra bile kontroller bitmiyor. Polise silahı evde nerede tuttuğunuzu bildirmeniz gerekiyor. Silah ve kurşunların ayrı yerlerde kilitli tutulması da şart koşuluyor. Polis yılda bir kez eve teftişe gidiyor. Silah sahibi olmak için alınan dersler ve sınav da üç yılda bir tekrarlanıyor.
Şiddet içerikli filmler etkili mi?
Saldırgan James Holmes’un Batman filmini basması ve ateş açmadan önce “Ben Joker’im” dediği yönündeki iddialar, “şiddet içeren filmler, şiddet eylemlerine mi neden oluyor” tartışmasını gündeme getirdi. Ancak dünya basınında bu soruya olumsuz yanıt veren görüşler ağır basıyor. ABD’nin saygın haber dergisi Time’ın psikoloji yazarı Christopher J. Ferguson, şiddet içeren filmlerin direkt olarak şiddet eylemlerine yol açacağı görüşünün yanlış bir değerlendirme olduğunu söyledi. Ferguson, ABD Gizli Servisi’nin yaptığı araştırmada cinayet işleyen kişilerin olağandışı bir oranda şiddet içerikli medya izlediğine dair bir bulguya rastlamadığına işaret etti. Ferguson, bu tarz katliamları işleyen kişilerin ortak özelliğinin anti-sosyal kişilik özellikleri, akıl sağlığı bozukluğu ve toplum tarafından dışlanma hissi olduğunu söyledi.
3 milyon
Türkiye’de kayıtlı 3 milyon, kayıtsız 4-8 milyon silah var. Umut Vakfı’na göre her yıl 4 bin 500 kişi ateşli silah nedeniyle ölüyor. Ateşli silahlarla işlenen suçların yüzde 75’i ruhsatsız silahla işleniyor.
160.9 milyon dolar
Batman filminin son serisi “The Dark Knight Rises” haftasonu 160.9 milyon dolar hasılat yaptı. Açılış haftasonunda en fazla hasılat yapan üçüncü film oldu. Ancak 170 milyon ila 200 milyon dolar arasında hasılat bekleniyordu.