10.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
AB Komisyonu’nun iç işlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis’le Brüksel’deki görüşmesi sonrasında düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtladı. Johansson, ses topunun görüşmede ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine, “Bunu konuşmadık. Benim görüşüme göre bu, sınırlarınızı korumak için garip bir yöntem” dedi. Johansson’a karşılık veren Yunan bakan ise, ses topunu savundu ve uluslararası hukuku ihlal etmeyen teknolojileri kullanabileceklerini belirtti. Yunan bakan, Yunanistan’ın ses topu kullanarak AB hukukunu ihlal edip etmediği sorusunu da “Polis, ne yapıyorsa, kendi yöntemlerini kullanarak yapmalıdır. Önemli olan şu. Bu tuhaf değil. Asıl mesele şu. Her şey etkili şekilde ve AB mevzuatı dahilinde olmak zorunda. Bazı şeylerin AB mevzuatına uygun olmadığı görüşü varsa bunu tartışmak için gerekli forumlar bulunmaktadır” diye yanıtladı.
Johansson da bunun üzerine tekrar söz alarak, “Bence bu sınırlarınızı korumak için tuhaf bir yol. Bu, AB Komisyonu tarafından kurulmuş bir şey değil. Bunun temel haklara uygun olduğunu ümit ediyorum. Bu güç netleştirilmeli. Bir ihlal sürecinde değiliz” karşılığını verdi.
Atina, bir süre önce Meriç sınır bölgesine, muhtemel toplu göçmen akınlarına karşı kullanmak üzere, taşınabilir, güçlü ve rahatsız edici düzeyde ses dalgaları yayabilen iki adet Uzun Menzilli Aktif Akustik Uyarıcı (LRAD) sistemi yerleştirmişti.
Avrupalı bizi ‘düşman’ görüyormuş
Avrupa’da yapılan geniş çaplı bir anket, Avrupalıların Türkiye’yi Rusya ve Çin’den daha büyük tehdit unsuru ve sorun olarak gördüğünü ortaya koydu. Euronews Türkçe’nin haberine göre, bu sonuçlar, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nce hazırlanan bir rapor için yapılan ankette ortaya çıktı.
Anketin sonuçlarına göre Avrupalılar, Türkiye’yi birliğin stratejik ortağı veya müttefiki olarak değil “hasmı” veya “düşmanı” olarak görüyor. Üstelik ankete göre Türkiye, AB için Rusya veya Çin’den daha ciddi bir tehdit unsuru. Araştırmada Rusya ve Çin, stratejik ortaklar olarak değerlendirilirken tüm ülkeler içerisinde Türkiye, Avrupalılar tarafından “hasım” olarak tanımlanan tek ülke oldu. Özellikle Fransa’da halkın yüzde 53’ü ve Almanya’da yüzde 52’si Türkiye’yi birliğin “baş düşmanı” olarak tanımlıyor. Bu bakış açısı Hollanda’da yüzde 45, Danimarka’da yüzde 42 ve İsveç’te yüzde 40 oranında.