05.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:
DHA
Pasifik Okyanusu’nda 170 adadan oluşan Tonga’nın başkenti Nuku’alofa’nın kuzeyindeki Hunga Ha’apai Adası’ndaki yanardağ, 15 Ocak’ta patlamış ve kül, buhar ve gaz püskürtmüştü. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Aura uydusundaki Mikrodalga Limb Siren cihazının patlamayla ilgili yaptığı çalışma sonuçlarını açıklamayla paylaştı.
Patlamada Dünya yüzeyinden 12 ila 53 km’de bulunan stratosfere yüksek miktarda su buharı gönderildiğini belirten NASA, bu su buharı kütlesinin 58 bin olimpik yüzme havuzunu dolduracak yeterlilikte su içerdiği kaydetti. NASA’ya göre, miktarın fazla olması patlamanın okyanus yüzeyinin 150 m derinliğinde gerçekleşmiş olmasından kaynaklandı. NASA’nın Güney Kaliforniya’da Jet Propulsion Laboratuvarı’nda atmosfer bilimci Luis Millan, sonuçlara ilişkin “Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştik” dedi.
NASA, buharla Dünya’nın yüzeyini geçici olarak ısıtmasının muhtemel olduğunu vurguladı. Araştırmacılar, fazla su buharının stratosferde birkaç yıl kalabileceğini ancak ısınma etkisinin küçük olacağını ve mevcut iklim krizi koşullarını daha da kötüleştirmesinin beklenmediğini bildirdi. NASA’nın 2004’te fırlatılan Aura uydusundaki Mikrodalga Limb Siren cihazı, Dünya’nın etrafındaki su buharı, ozon ve diğer atmosferik gazlarını ölçüyor.
NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde baş bilim adamı olan Jim Garvin, 15 Ocak’taki patlamanın “Hiroşima nükleer patlamasının yüzlerce katı eşdeğer mekanik enerjiyi açığa çıkardığını” bildirmişti.
6 BİN YIL SONRA 2. KEZ PATLADI
İzlanda’da başkent Reykjavik’in 45 km güneyindeki Fagradals Yanardağı 8 ay sonra tekrar patladı. Reykjanes Yarımadası’ndaki Geldingdalir’de magma yeryüzündeki çatlaktan yüzeye çıktı. Reykjanes Yarımadası, başkent Reykjavik’in güneybatısında volkanik ve sismik bir sıcak nokta olarak biliniyor. Yerel basındaki haberlerde, patlamanın meydana geldiği alanda yerde oluşan çatlaklardan lav dışında duman da püskürüyor. Fagradals Yanardağı, 6000 yıl sonra geçen yıl ilk kez lav püskürtmeye başlamıştı.