Dünya Yeni araştırma: 40’ında diyet yap, 70’inde rahat et

Yeni araştırma: 40’ında diyet yap, 70’inde rahat et

04.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD’de Harvard Üniversitesi’nin araştırması, 40’lı yaşlarda diyabetten korunmak için diyet yapmanın 70’li yaşlarda fiziksel ve zihinsel formda kalmanın anahtarı olabileceğini ortaya koydu.

Yeni araştırma: 40’ında diyet yap, 70’inde rahat et

Araştırmada, 1986’dan bu yana 106 bin kişiden alınan veriler ve her 4 yılda bir alınan diyet anketleri analiz edildi. Katılımcılar çalışmanın başlangıcında en az 39 yaşındaydı ve kronik hastalıkları yoktu. Araştırmacılar, doğru beslenmeye uyum açısından en yüksek ve en düşük yüzde 20’lik kesimdeki kişiler arasında sağlıklı yaşlanma oranlarını karşılaştırdı.

Haberin Devamı

NE VARSA SEBZEDE VAR

 30 yıllık araştırma sonunda katılımcıların yarısı ölmüştü, sadece yüzde 9,2’si 70 yaşına veya daha fazlasına hastalıksız, iyi fiziksel, bilişsel ve ruhsal sağlıkla ulaşabilmişti. En fazla meyve, nişastalı olmayan sebze, tam tahıl, doymamış yağ, kuruyemiş, baklagiller ve az yağlı süt ürünleri tüketenlerin, en az yiyenlere kıyasla iyi yaşlanma olasılığı yüzde 84 daha fazlaydı. Çalışma 8 sağlıklı diyet modelinden birini uygulayanların 70 yaşında iyi olma olasılığının yüzde 84’e kadar daha fazla olduğunu buldu. Orta yaşta bol sebze, tam tahıl ve yağsız et yemenin, on yıllar sonra kronik hastalıkları ve bilişsel gerilemeyi uzak tuttuğu belirtildi.