Dünya '267 Ukraynalı piyade teslim oldu' iddiası! ABD'li komando "Videoda bazı tuhaflıklar var" dedi

'267 Ukraynalı piyade teslim oldu' iddiası! ABD'li komando "Videoda bazı tuhaflıklar var" dedi

05.04.2022 - 16:19 | Son Güncellenme:

Rus sosyal medyasında yayınlanan ve 267 Ukraynalı piyadenin Mariupol'da teslim olduğunu iddia eden görüntüler bir anda gündeme oturdu. Ancak ABD'li özel kuvvetler komandosu Pfarrer, videodaki mahkumlara dair detayları analiz etti: Hiç de göründüğü gibi olmayabilir...

267 Ukraynalı piyade teslim oldu iddiası ABDli komando Videoda bazı tuhaflıklar var dedi

Liman şehri Mariupol, Ukrayna'yı işgale girişmesinden bu yana Putin için kilit bir hedef. Sürekli bombardıman altında olan Mariupol'da 100 binden fazla sivil kısıtlı yiyecek ve su ile mahsur kaldı. Şehirdeki evlerin tahminen yüzde 80'inin hasar gördüğü belirtilirken Rusya, "Şehrin ilmiğini sıkıyoruz" açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Rus sosyal medya servisi VK'da paylaşılan bir videoda, Ukraynalı bir dizi asker ellerini kaldırarak Rus birliklerine teslim olmuş gibi görünüyor. Eğer görüntüler doğruysa, bu olay savaştaki en büyük toplu teslim olma anlamına gelecek. Bununla birlikte ABD Donanması Özel Kuvvetler'den bir uzman, videonun göründüğü gibi olmayabileceğine dair birkaç önemli ayrıntı tespit etti.

267 Ukraynalı piyade teslim oldu iddiası ABDli komando Videoda bazı tuhaflıklar var dedi

'ÜNİFORMALAR TERTEMİZ'

Deniz komandosu Chuck Pfarrer, olağandışı detayları sıraladığı Twitter'daki paylaşımlarında şunları söyledi:

“Rus kaynakları, Mariupol'da 267 Ukraynalı Deniz Piyadesinin teslim olduğunu iddia ediyor ama üniformalar çok temiz. Kimse yaralanmamış, hepsi traşlı ve tişörtlerin de tamamı yanlış.”

Ekteki bir resimde, Pfarrer videoyu daha da detaylandırdı. Ukraynalı denizcilerin siyah ve beyaz çizgili fanilaların yanı sıra yeşil bir bere giydiğini vurgulayan Pfarrer, iki öğenin “deniz piyadelerinin saygın amblemleri” olduğunu belirtti. "Muhtemelen bu Deniz Piyadelerinin her biri bu üniforma parçalarından birine (veya her ikisine) sahip olmalı" diyen ABD'li komando, videodaki Deniz Piyadelerinden hiçbirinde bu eşyaların olmadığına çekti.

Haberin Devamı

'DÜŞMANLARDAN AYIRT EDEN HİÇBİR İŞARET TAŞIMIYORLAR'

Pfarrer şöyle devam etti: "İlk sıradaki küçük bant parçaları takan iki esir dışında, 'mahkumlardan' hiçbirisi normalde Ukraynalı savaşçılar tarafından giyilen mavi ve sarı tanıma bandını takmıyor. Yeni yakalanmış bir mahkûmun, onu düşmanlardan ayırt edecek belli işaretleri taşımıyor olması pek olası değil."

'ESİRLERİN TEÇHİZATLARI OLDUĞU GİBİ DURUYOR'

Üstüne üstlük bir bakışta kolayca gözden kaçabilecek bir diğer detay ise askerlerin kıyafetlerindeki mühimmat keseleri. Keseler açıkça dolu, bu da 'esirlerin' aranmadığını veya askeri teçhizatlarının kendilerinden alınmadığını gösteriyor. Pfarrer şöyle devam etti:

267 Ukraynalı piyade teslim oldu iddiası ABDli komando Videoda bazı tuhaflıklar var dedi

“Bir savaş esirinin mühimmat, tabanca veya el bombası içerebilecek açılmamış bir kese taşımasına izin verilmesi imkansız. Düşmanı esir almış herhangi bir savaş gazisi, onların iyice aranması gerektiğini bilir. Cep cep, poşet poşet. Silahlar, bıçaklar ve mühimmat ellerinden alınmalıdır.”

'RUSLAR STRATEJİ DEĞİŞTİRDİ'

İngiliz ordusu Mariupol'da sivillerin sürekli olarak hedef alınmasının, Rusya'nın savaşın ilk üç haftasındaki başarısızlıklarının bir işareti olduğunu vurguladı. İngiltere savunma istihbarat şefi Korgeneral Jim Hockenhull şunları söyledi:

“Kremlin şimdiye kadar hedeflediği amaçlara ulaşamadı, Ukrayna direnişinin ölçeği ve sertliği karşısında şaşkına döndü ve kendi yarattığı sorunların içinde boğulmaya başladı. Rus operasyonları değişti, artık bir yıpratma stratejisi izliyor ve gücünü pervasız ve gelişigüzel bir şekilde kullanıyor. Bu da sivil kayıpların artmasına, Ukrayna altyapısının tahrip olmasına ve insani krizin şiddetlenmesine neden olacak."

KIZILHAÇ YARDIM EKİBİ GÖZALTINA ALINDI

Sivilleri Mariupol'dan tahliye etmeye çalışan Kızılhaç ekibi Rus güçler tarafından gözaltına alındı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk Salı günü erken saatlerde bir Telegram gönderisinde, Rus kuvvetlerin Mariupol'un yaklaşık 20 kilometre batısındaki Manhush'ta Kızıl Haç konvoyunu engellediğini ancak insani yardım görevlilerinin müzakerelerin ardından serbest bırakıldığını söyledi.

Haberin Devamı

267 Ukraynalı piyade teslim oldu iddiası ABDli komando Videoda bazı tuhaflıklar var dedi

Kızılhaç sözcüsü Caitlin Kelly, Washington Post'a e-posta yoluyla "Yardım ekibimizin serbest bırakılmasıyla hem biz hem de aileleri rahat bir nefes aldık” dedi. Her ne kadar yetkililerin geçici bir ateşkes altında sivilleri tahliye etmeye yönelik önceki çabaları çoğunlukla başarısız olmuşsa da, Mariupol'da yeni bir insani koridor için anlaşmaya varıldı.