23.03.2023 - 09:23 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Hem cephe hattı hem de diplomasi alanında baş döndüren bir hıza ulaşan Rusya-Ukrayna savaşında, İngiltere'nin sevk ettiği Challenger 2 tanklarında kullanılan top mermileri Moskova ile NATO arasında büyük bir kriz çıkardı.
Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırı emri vermesiyle Rus işgalcilere karşı silah yağdıran Batılı ülkeler, geride bıraktığımız 13 ayda Javelin tanksavar füzelerinden HIMARS'lara, aralarında Patriot'ların da bulunduğu hava savunma sistemlerinden tanklara on milyarlarca dolarlık yardım sağladı.
Kiev yönetiminin aylarca talep ettiği tank kararının alınması, 2023'ün ilk haftalarını buldu. Üzerinde büyük bir baskı olan Almanya Leopard tanklarının Ukrayna'ya sevk edilmesine yeşil ışık yakarken, Berlin yönetimini Londra ve Washington izledi. ABD Abrams tanklarını cephe hattına yollamaya hazırlanıyor, İngiltere'nin savaşa süreceği tank ise Challenger 2.
Ukrayna'da bataklığa saplanan Rusya lideri Vladimir Putin, bu hafta en önemli müttefiki Çin'in Devlet Başkanı Xi Jinping'i Moskova'da ağırladı. Batının kilitlendiği görüşme trafiğinde en dikkat çekici açıklamayı Putin yaptı, Rus lider İngiltere'yi Ukrayna'ya nükleer nitelikte parçası olan silah vermekle suçladı.
İngiltere'nin gönderdiği Challenger 2 tankları ile birlikte zırh delici niteliği olan top mermisi de cephe hattında olacak. Söz konusu top mermilerindeki radyasyonun düşük risk taşıdığını belirten Londra yönetimi, zayıflatılmış uranyumun bu tür mühimmatlarda 'standart' olduğunu ve nükleer silahla hiçbir alakasının bulunmadığını kaydediyor.
Vladimir Putin top mermilerinin Ukrayna'ya ulaşması halinde İngiltere'ye karşılık vermek zorunda kalacaklarını söyledi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise "Bunun sonunun Londra için kötü olacağına şüphe yok" dedi.
Putin'in Avrupa'daki en sevdiği ve tek müttefiki Alexander Lukaşenko da tehdit korosuna katıldı, İngiltere'nin korkunç bir yanıt alacağını savunup bunun tüm gezegen için bir ders olacağını da ekledi.
Rus radyosu Radio Kommersant FM ise, Moskova'daki Putin-Xi randevusunu çarpıcı bir analizle aktardı ve Lukaşenko'yla bağlantı kurdu:
"Rusya giderek Asya’daki en güçlü ortağına bağımlı hale geliyor. Pek çok bakımdan fiilen bir hammadde kaynağına ve siyaseten de kıdemsiz bir ortağa dönüşüyor. Elbette Çinli siyasetçiler ve diplomatlar, bunu gereksiz sıklıkta vurgulamayacak zekâya, hünere ve inceliğe sahip. ... Alexander Lukaşenko'nun Belarusu Moskova için neyse, Moskova da yavaş yavaş Pekin için o konuma geliyor. Kendini büyük güç görmeye alışkın bir ülke için hiç de hoş bir tespit değil bu. Ancak, Pekin ve Moskova’nın ekonomik göstergelerini karşılaştırınca ve Kremlin’in uluslararası arenada maruz kaldığı kısmi izolasyona bakınca, kulağa pek de şaşırtıcı gelmiyor."
Rusya ile NATO arasında tırmanan gerilim, Karadeniz ve Avrupa'yı parlama noktası haline getirdi. Rus savaş uçakları geçen hafta ABD'ye ait insansız hava aracı MQ-9 Reaper'ı Karadeniz semalarında düşürdü.
Pazartesi günü Rus jetleriyle ABD'ye ait stratejik bombardıman uçakları B-52'ler Baltık Denizi üstünde karşı karşıya geldi. İspanya'dan havalanıp Fransa'nın semalarından geçen ve Avrupa'nın kuzeyine doğru uçan B-52'lerin yanında beliren Rus Su-35 jetinin görüntüsü, büyük yankı uyandırdı.
Amerikan B-52'leri NATO'nun doğu kanadında uçmayı sürdürdü, Salı günü İspanya, İtalya ve Romanya'ya ait jetler nükleer füze taşıyabilen stratejik bombardıman uçağı B-52'lerle gövde gösterisi yaptı. NATO'nun Hava Kuvvetleri Komutanlığı, B-52'lerden birinin kokpitinden alınan görüntüyü Twitter hesabından paylaştı.
NATO, Ukrayna'ya gönderilmesi gündemde olan Polonya'ya ait MiG-29'ların da yer aldığı bir başka filonun yine ittifakın doğu sınırlarında uçtuğunu gösteren fotoğraflar da yayınladı. Yeni gözdağında Hollanda'ya ait F-35'ler ve Fransız Rafale savaş uçakları da sahne aldı.
Aylardır Ukrayna'nın doğusundaki Bakhmut'u ele geçirmeye çalışan ve on binlerce askerini kaybeden Rusya lideri Putin, cephedeki hezimete karşı çaresizce çözüm arıyor. II. Dünya Savaşı'ndan hemen sonra üretilmeye başlanan Sovyet tankları T-54 ve T-55'lerin, trende taşındığı görüntüler ortaya çıktı.
Uzun süredir Rus ordusu tarafından kullanılmayan tankların, Ukrayna'da cepheye sürülebileceği yorumları yapılıyor. Stalin döneminde tasarlanan birinci nesil Sovyetler Birliği tankları, 1947'de ordu envanterine girdi ve 1980'lerde emekli edildi.
T-54 ve T-55 görüntülerinin zamanlaması, 12 yıl önce üretimi durdurulan ve depolara kaldırılan T-62 tanklarının yeniden savaşa gönderilmesini izliyor.
Modernize edilmiş T-54 ve T-55 tanklarını taşıyan yük treni, Rusya'nın en doğu ucundaki Primorsky bölgesinde yer alan Arsenyev'den hareket etti. Arsenyev'deki bir depoda yıllardır tutulan tankların sevk edildiği video kaydı, sosyal medyada paylaşıldı.
Amerikan Washington Post gazetesi ise, kış mevsimi boyunca Bakhmut'u elinde tutmayı başaran ve ilkbaharda karşı taarruza geçmesi beklenen Ukrayna ordusunun Batılı ülkelerden beklediği silahları zamanında alamadığını yazdı.
"Silah sevkiyatındaki gecikmeler Ukrayna'ya pahalıya mal oldu" diyen gazeteye göre, ABD ve diğer ülkelerden artan askeri desteğe rağmen, Ukrayna hala Rus birliklerini topraklarından tamamen çıkarmak için gereken insan gücü ve silahlara sahip değil.
Polonya ve Slovakya'nın savaş uçağı teslimatı duyurusu sembolikti ancak savaşın doğası göz önüne alındığında Sovyet dönemi uçakları sınırlı kullanımda ve ABD Abrams tankları ancak sonbaharda ulaşacak.
Washington Post'a konuşan analist Rachel Rizzo, "Açıkçası, zaman Rusya'nın lehine işliyor, Rusya geniş bir cephede uzun bir savaş verecek askerlere ve maddi kaynaklara sahip" deyip ekliyor: "Ukrayna'nın böyle bir avantajı yok."
Yanı sıra tek sorun gecikmeler de değil. Gazete, Batı desteğinin güvencelerine rağmen, Ukrayna'nın istediği silahlar listesindeki diğer önemli ekipmanların temin edilmediğini de yazdı.
Kiev, Amerikan F-16 savaş uçakları ve daha uzun menzilli roket topçuları gibi gelişmiş ekipmanlardan temel mühimmata, özellikle mevcut Sovyet tankları ve topçu parçaları için mermilere kadar her şeyi istiyor.