CumartesiSahilin minik patencileri

Sahilin minik patencileri

25.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Havaların güzelleşmesiyle birlikte sahilde paten kayma mevsimi de açıldı. Bunların arasında en çok dikkat çekenler en küçüğünün yaşı beşten başlayan minik patenciler. Ortak özellikleri ise paten kaymayı “çok kolay” bulmaları...

Sahilin minik patencileri

Havaların ısınmasıyla birlikte yapılacak en güzel aktivitelerden biri kendini doğaya bırakmaktır herhalde. O yüzden böyle havalarda pek çok kişi sahillere akın ediyor. Özellikle Bostancı-Kalamış hattında kendinizi bir cümbüşün içinde buluyorsunuz. Uçurtma uçuranlar, gitar çalanlar, voleybol oynayanlar, bisiklete binenler ve paten kayanlar.

Haberin Devamı

Öğrenci sayıları 1.5 yılda 1000 kişiyi aşmış

Birkaç yıldır paten kayanlarda artış var. Sadece gençler değil, yaşı küçük olanlar da patene meraklı. Hatta bu potansiyeli görüp sahilde paten kayma üzerine ders veren gruplar var. Bunların arasında aktif olanlardan biri Paten 34 isimli, 17 yıllık bir paten geçmişi olan Volkan Ülker’in önderliğinde kurulan grup. Özel bir telekomünikasyon firmasında operasyon sorumlusu olan Ülker, hafta sonları Şaşkınbakkal sahilinde ders veriyor. 10 kişilik bir ekipleri var ve öğrenci sayıları da
1.5 yılda 1000 kişiyi aşmış.

Her yaştan öğrencileri var. Yaş aralığının en yoğun olduğu kitle 5-15’miş. 65 yaş üzeri de 15 öğrencileri varmış, hatta torunlarıyla birlikte kaymaya gelenler bile oluyormuş. Ama genelde erken gelmeyi tercih ettikleri için o yaşlardan birine maalesef rastlayamadık.

Haberin Devamı

Biz gittiğimizde sahilde ders alan üçer kişilik iki gruptan birini Öykü (6), Ömer (6) ve Deniz (5) oluşturuyordu.
Üçünün de aldığı üçüncü dersmiş ve buna rağmen gayet iyiler, özellikle de Öykü. Zira bana bayağı kafa tuttu ve yarıştık. Onlarla yaptığım mini röportajda hiçbirinin korkmadığını hatta paten kaymayı kolay bulduklarını öğrendim.

Yaşlar büyüdükçe ise yapamadıkları şeylerin de farkına varıyorlar ve yorum yaparken daha objektifler. 9 yaşındaki Merve Karahalil paten kaymayı kolay bulsa da topuk freni yapmakta zorlandığını itiraf ediyor. Ya da o gün
ilk dersini alan 10 yaşındaki Kaan Altınel, paten için “Biraz kolay, biraz zor” diyor. O da en çok ayağını düz tutmakta zorlanmış. 13 yaşındaki Baran Yiğit için ise artık bir profesyonel diyebiliriz sanırım, yaptığı hareketleri ağzım açık izledim çünkü!

“Tekniğini öğrendikten sonra tehlike yok”

Aileler bu konuda çocuklarını sonuna kadar destekliyor ve iyi bir ekipmanla kaydıktan ve tekniğini öğrendikten sonra bir tehlike olmadığını düşünüyor.
Volkan Ülker paten kaymaya başlamak için bacak kaslarının ancak güçlendiğini söyleyerek 5 yaş ve sonrasını öneriyor. İkiz olan Öykü ve Ömer’in babası Kerem Özmen de bu konuda, “Bence 6, başlamaları için ideal bir yaştı. Öncesinde zorlanırlarsa bir daha sevdiremeyiz diye riske etmek istemedim” diyor. Merve’nin annesi Nevra Karahalil ise “Bence başlaması için geç bile kaldık, daha evvelden isterdim” diyor. Yani genel olarak aileler çocuklarının paten kaymalarından memnun. Kaan’ın annesi Alev Altınel ise başka bir noktaya değiniyor: “Bilgisayar oyunlarından böyle açık havada yapabilecekleri şeylere geçiş yapmalarını çok istiyorum.”

Haberin Devamı

Aileler demişken, hep beraber kayan bir aileye tanık oluyorum sahil yolunda: Şebnem, Ekrem ve Eren Kanat. Aile önce 7 yaşındaki Eren için gelmiş. Sonra anne Şebnem Hanım, “Acaba patenle ayakta durabiliyor muyum?”
diye merak etmiş, ertesi gün de baba Ekrem Bey başlamış. Şimdi hep birlikte ders alıyorlar.

Paten kaymaya gelenler burayı aynı zamanda bir sosyalleşme, yeni arkadaşlıklar edinme ve keyif yeri olarak görüyorlar. Çünkü ortam çok güzel ve buna müsait. Ülker “Kek, börek yapıp getirenler bile oluyor” diyor ve ekliyor: “Bizim için öncelikli olan para değil, iyi vakit geçirilmesini sağlamak. Çünkü zaten hepimizin ayrı bir mesleği var, bunu zevk için yapıyoruz. Bu yüzden mesela parası olmayanları da hiçbir zaman geri çevirmiyoruz. Eskiyen patenlerimizi buradan geçen ve durumu iyi olmayan çocuklara hediye ediyoruz.”

Haberin Devamı

Ders fiyatları

- Paten 34; paten üzerinde dengeyi kurma, düşünce nasıl kalkılır, fren nasıl yapılır gibi temel eğitimler veriyor.
1 saat süren dersin fiyatı tek kişi almak isterseniz 50 lira. Ama kişi sayısı arttıkça fiyatlar kişi başı 30 liraya kadar düşebiliyor. Paten kiralamanın bedeli ders alırsanız 10, ders dışı saati 20, günlüğü 60 lira. Dersler genelde hafta sonu oluyor ve 8.00’de başlıyor ama 6.30’da başladıkları da olmuş. Bitiş için net bir saat yok. Yazın öğlen 12.00-16.00 arası güneş yüzünden ders vermedikleri için gece 12.00’ye kadar devam edebiliyormuş.

- Paten 34 dışında sahilde eğitim verenlerden biri de Bostancı sahil ışıklarına yakın bir yerde bulunan Patenciyiz.Biz grubu. 4 kişilik bir ekipleri var. Bir ders kişi başı 50, iki kişi 75 lira. Burada ayrıca 4’lü (160 lira), 8’li (300 lira), 12’li (420 lira) ve 20’li (700 lira) ders paketleri de mevcut.

Yazarlar