Cumartesi‘Kabak tatlısından dondurma yarattım’

‘Kabak tatlısından dondurma yarattım’

02.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dondurma sevenler parmak kaldırsın! Eminim şu an bütün parmaklar havadadır...

‘Kabak tatlısından dondurma yarattım’

Yaz sıcaklarının kendini yavaş yavaş hissettirmeye başladığı şu günlerde şimdi yanınızda buz gibi bir kup dondurma olsa hiç fena olmazdı değil mi? Cremeria Milano, dondurmayı dondurma deyince akla ilk gelen ülkenin, İtalya’nın geleneksel yöntemleriyle hazırlıyor. Yaratıcısı Antonelle Pagani geçtiğimiz hafta İstanbul’daydı. Biz de Pagani ve Türkiye ortağı Günseli Atılgan ile Cremeria Milano’nun İstiklal Caddesi üzerindeki şubesinde buluşuyoruz.

Haberin Devamı

Antonelle Pagani: “Dondurma besleyici bir şey, yazın öğle yemeği olarak tüketebilirsiniz”

Farkı ne sizin dondurmanızın?

En iyi kalitede ürünleri özel İtalyan dondurma yapma geleneği ile birleştiriyoruz. Bütün malzemeleri yumuşak bir karışım elde etmek için dengeli bir şekilde karıştırıyoruz. Çok kısa sürede servis ediyoruz.

Sizin bulduğunuz aromalar hangileri?

Bazıları geleneksel İtalyan dondurması. Onları orijinalinde olduğu gibi hazırlıyoruz. Fior di latte (sütlü), ceviz ve ballı bir dondurma bu dükkan için özel yaptığım bir lezzet. Benim de favori dondurmam. “Cream and Dream” bitter çikolata parçacıklı vanilyalı bir dondurma, bu da benim buluşum. Yoğurt ve kırmızı meyve aromalı da benim bulduğum lezzetler arasında.

Haberin Devamı

Nasıl buluyorsunuz yeni aromaları?

Bazen geleneksel bir kekten ilham alıyorum. Farklı ülkerede tattığım lezzetlerden bir şeyler yaratıyorum. Bu kış mesela kabak, ceviz ile bir dondurma hazırladık. Çok güzel oldu. Türkiye’de tattığım bir tatlıdan yola çıkarak yaptım bunu. Yine bu kış narlı sorbe yaptık ilk kez o da çok güzel oldu. Üstelik çok da sağlıklı.

Türk damak tadına özel hazırladığınız dondurmalar var mı?

Sakızlı dondurmayı buraya özel yapıyoruz. Bu yönde çok talep aldık.

İstanbul’a özel olarak hazırladığınız başka dondurma var mı?

Mojitolu, kuru üzümlü, çikolatalı, vişne ve çikolatalı. Kuru üzümlü olanı bir ay önce yapmaya başladık, insanlar çok sevdi.

Dondurma yemenin hasta edeceği düşünülür özellikle de kışın...

Dondurma besleyici bir şey, süt ve meyvelerden yapılıyor. Özellikle yazın öğle yemeği olarak yiyebilirsiniz. Hafif ve sağlıklı bir öğün olur. Aşırı tüketilmediği sürece sağlıklıdır. Sorbenin topunda yaklaşık 70 kalori var. Sütle yapılan dondurmalarımızın topunda yaklaşık 160 kalori var. Özellikle süt içmeyen ve meyve yemeyen çocuklar için çok besleyici. Dondurmanızın içinde boya ve kimyasal madde olmadığına eminseniz her gün gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

‘Kabak tatlısından dondurma yarattım’

Günseli Atılgan: “En çok bitter çikolatalı dondurma seviyoruz”

Haberin Devamı

En çok hangi dondurmayı seviyoruz?

Türkiye dışında Prag ve Milano yakınlarındaki Bratislava, Trento’da mağazalarımız var. İstanbul da dahil olmak üzere bütün bu kentlerde en çok satan bitter çikolatalı dondurma. Ortak bir damak tadı var sanıyorum.

Kışın dondurma yememe alışkanlığımız değişti mi?

Kışın elbette düşüyor satışlar. Ama son zamanlar kışın da dondurma yemeye başladı insanlar. Daha da artacağını düşünüyorum. Avrupa ülkelerinde dondurma yaz-kış tüketilen bir ürün. Özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde. Soğuk olan yerlerde nedense dondurma daha çok yeniyor. Dondurma hasta eder, hastayken dondurma yerseniz daha kötü olursunuz gibi inanışlar yanlış.

‘Kabak tatlısından dondurma yarattım’

Cremeria Milano’nun Nişantaşı, Şaşkınbakkal, Caddebostan ve Bebek’te de şubeleri var. Bir top dondurmanın fiyatı 5 TL.


Evde sorbe yapımı

Evde yapabileceğimiz pratik bir dondurma tarifi verebilir misiniz?

Dondurma yapımı biraz karışık, evde yapması zor. Sorbe tarifi vereyim, o daha kolay. Su ve şekeri kaynatıp şurup yapın. Taze meyveleri, mesela çilek güzel olur bu mevsimde, miksere koyun. Şurup soğuyunca meyvelerin üzerine ekleyin. İkisi birlikte karıştırp buzdolabına koyun. Her yarım saate bir dolaptan çıkarıp tekrar mikserden geçirin. Yumuşak bir karışım elde edene kadar tekrarlayın.

Yazarlar