03.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Özge Tabak / ozge.tabak@milliyet.com.tr
Ebru Uygun’u arkadaşlarıyla beraber 23 yıl önce Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı’nı (TOÇEV) kuran isim olarak tanıyoruz. Beş çocukla başlayan TOÇEV serüveninde Milli Eğitim Bakanlığı, uluslarararası ve ulusal kurumlarla ortaklıklar, projeler gerçekleşti; çalışan, gönüllü ve bağışçıların katkılarıyla beş milyondan fazla öğrenciye ulaşıldı.
“Hayalimin çok daha ötesine geçti” dediği vakfın Mütevelli ve Yönetim Kurulu başkanı Uygun. “Her süreci birlikte yaşadık. Evlendim, çocuk sahibi oldum, çocuklarım büyüdü, ben büyüdüm, hastalıklarım oldu, toparlandım, o süreçte beni ben yapan unsur oldu. Kitaplarım çıktı, sergilerim oldu, danışmanlık serüvenim başladı. Kan damarlarımdan birisi TOÇEV, her an onunla yaşıyorum” diye anlatıyor hem ilham kaynağı hem başarı hikayesi olan vakfı.
TOÇEV haricinde kalbini çarptıran bir şey daha var; ebru sanatı. Akdeniz ateşi hastalığıyla doğan Uygun’un hastalığı kabulleniş ve savaş döneminde evde geçirdiği zamanın ürünü olarak, ebru hocası Ali Saraçoğlu’nun desteğiyle başlıyor hikayesi. “Su inanılmaz bir terapi, bana çok iyi geldi. Bir hobiydi başta ama sonra içimdeki heyecanı keşfettim. İçinizde yaşadıklarınızı mutlaka kusmanız gerekir. Ya bağırırsınız ya yazarsınız ya da şarkı söylersiniz avaz avaz, ben de ebru yapıyorum avaz avaz. Ebru tekniklerini kullanarak yaşadığım duyguları renklerle suya yansıtıyorum” diye anlatıyor motivasyonunu.
TOÇEV’de ebru dersi verilecek
Soyut çalışıyor, isteğe özel çalışmalar da yapıyor. “Ebru beni hayata bağladı. Bana ayrı bir hayat yolu açtı hastalığın iniş çıkış dönemlerinde. Gece uykumdan uyanıp ebru kıyafetlerimi giyip ebru yapıyorum bazen. Hayatımda her zaman var olacak” diyor bu sanat dalı için.
Yurt içinde ve dışında birçok sergi açan Uygun’un ebruları hayatın içine daha da çok karışıyor şimdi. Gizia Gate ile başladıkları projeyle Gül Ağış, Arzu Kaprol, Özgür Masur, Nihan Peker, Zeynep Tosun gibi tasarımcılar ebru desenlerinin yer aldığı parçalar tasarladı, vakıf yararına satışı yapılıyor. Ayşegül Hotiç çantalarda, Cihan Nacar mayolarda, Umay Koyuncu şapka ve bandanalarda kullandı ebrularını. Persan ise yakında ev tekstilinde yer verecek çalışmalarına.
Desenlerin günlük hayata girmeye başlaması çok heyecanlandırıyor onu. “Mumlara, camlara, farklı materyallere yapmak istiyorum” diyor.
Ebru çalışmalarının TOÇEV ile bağı sadece satış gelirleri üzerinden de sürmeyecek. TOÇEV’e aldıkları yeni binada bir sanat bölümü olacak ve hafta sonları çocuklara ebru dersi verilecek. Uygun’un ABD’de aldığı eğitim sonrası vermeye başladığı danışmanlık hizmetinde de yeri olacak. Kronik hastalıklarla mücadele edenlere, kendini keşfetme konusunda gençlere danışmanlık verecek ve önerilerinin arasında tabii ki ebru da olacak...