31.12.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:
Pizzayı herkes bilir ve sever! Herkes için aydınlık ve neşe dolu olmasını dilediğim bu yeni yıla, size gerçek ("gerçek" derken aslına en yakın olan şekilde demek istiyorum çünkü nedendir bilinmez, tarifi son derece basit bu hamurun kıvamını kimse Napoli'de hazırlananlar gibi tutturamaz) pizza hamurunun tarifini vererek girmek istiyorum... Ama önce biraz yıldızlarla oynayalım diyorum. Koç: Eve götüreceği pizzalar hazır oluncaya kadar pizzacıyla pişirme teknikleri üzerine tartışır, bu arada da ayaküstü iki dilim götürür.Tavsiyemiz: Sucuklu ve peynirli.Boğa: Evinde, televizyon karşısında bir kutu Coca-Cola ile keyfini çıkara çıkara yer pizzasını. Tam bir şımarıktır. Ne o, daha farkına varmamış mıydınız? Etrafta bir gönüllü bulursa pizzayı mutlaka ona kestirir ve ardından temizleyecek birileri yoksa, kendi uğraşmamak için doğrudan kutusundan yer.Tavsiyemiz: Ekstra peynirli, domatesli ve bol zeytinli margarita.İkizler: Aslında onun için "her dilimi ayrı lezzette" bir pizza lazım. Kalanını da gece yarısı uyandığında yer!Tavsiyemiz: Tonlu, kivili, kaparili, mantarlı, proşuttolu, suşili...Yengeç: Onunki kesinlikle iyi pişmiş olmalı. Akşam vakti hava dışarı çıkmak için fazla soğuktur bilirsiniz; tam bir keyif düşkünü olduğu için daha akşamüstünden pijamalarını üstüne geçirmiş, mutlu mutlu oturmaktadır evinde. Pizzasını eve sipariş eder. Tavsiyemiz: Dört peynirli ve acılı soslu. Yengeçlere iyi pişmiş Aslan: Onunki ekstra ekstra büyük boy, hatta mümkünse altın renkli bir şeylere sarılı, üstüne de bir taç yerleştirilmiş ve tabii önemli bir pizzacının imzasını taşıyan bir pizza olmalı!Tavsiyemiz: İçine ne bulunursa doldurulmuş süper zengin seçenek.Başak: Beslenmesine ve pizzasının fiyatına dikkat ettiği için klasik rokalı margarita seçeneğine alternatif bir şeyler aradığında yine sebzeli, vejetaryen pizzaları tercih edecektir. Hatta buzdolabında önceki günden kalma bir şeyler bulursa pizzasına onları da ekler. Başak burcu hiçbir şeyi israf etmez!Tavsiyemiz: Her türlü pizza.Terazi: Pizzasını asla doğrudan kartonun içinden yemez; masayı kurar, dantelli peçetelerini serer, gümüş takımları çıkarır ve ninesinden kalma şamdanlarda mumlarını yakar.Tavsiyemiz: Porcini mantarlı ve enginarlı... Hatta üstüne biraz trüf mantarı da rendelenebilir.Akrep: Pizzanın kokusuna karşı koyamadığı için yarısını daha arabadayken iki lokmada, diğer yarısını da eve gidince yeniden ısıtıp dilediği gibi sosladıktan sonra koca bir bardak birayla televizyon karşısında keyifle yer.Tavsiyemiz: Acı salamlı pizza. Akreplere acı salamlı Yay: Asla yalnız kalmadığından ona bir pizza yetmez, en az iki büyük ya da aile boyu pizza söyler. Zaten artan olursa sabah kahvaltıda soğuk da yer. Ağzının tadını seven, neşeli bir tiptir.Tavsiyemiz: Her çeşit olur!Oğlak: Formuna çok dikkat etmesine rağmen bu doğal ve geleneksel yemeğe karşı koyamaz ve daha aperitif saatinde, köpüklü şarapla art arda beş dilimi mideye indirir. Sonra vicdan azabından akşam yemeği yemez.Tavsiyemiz: Mantarlı pizza.Kova: En sadesinden bir margarita sipariş ettikten sonra gelen pizzayı modifiye etmeye başlar; ananas dilimleri ya da yoğurt ekler... Birileri engel olmazsa kestane marmeladıyla bile yemeyi deneyebilir.Tavsiyemiz: Yapılıyor olsa Nutellalı!Balık: Haz veren her şeyi sevdiği gibi pizzayı da bayıla bayıla yer ama sonra karnı ağrır, hazmedemez ve mızmızlanmaya başlar. Toparlanıp ilk fırsatta kaldığı yerden devam etmek üzere tabii...Tavsiyemiz: Deniz mahsullü pizza!Hepinize iyi seneler! Balıklara deniz ürünlü Malzemesi (500 gr. için): 400 gr. (biraz da yoğurma sırasında kullanmak için) un, 10 gr. taze bira mayası, 2-3 kaşık sızma zeytinyağı, yaklaşık 250 ml. ılık su, tuz.Yapılışı: Mayayı metal olmayan bir kasede biraz ılık suya yedirdikten sonra silme bir kaşık unu da ekleyin ve hepsini iyice karıştırın. Bir bezle üstünü örtün ve oda sıcaklığında yarım saat dinlenmeye bırakın (Ekleyeceğiniz bir kaşık şeker mayalanma sürecini hızlandıracaktır). Kalan unun içine bir çay kaşığı tuz katıp tezgahın üzerinde volkan haline getirin ve kraterin ortasına parçalara ayırdığınız mayalanmış hamuru koyun. Zeytinyağını ve suyun bir kısmını da ekleyip enerjik bir şekilde yoğurmaya başlayın. Suyun kalanını da yavaş yavaş ekleyerek yumuşak ama yapış yapış olmayan bir kıvam elde edinceye kadar yoğurmaya devam edin. Kıvamı tutturduktan sonra hamuru en az beş dakika daha yoğurun. Top haline getirip 3-4 dakika dinlendirdikten sonra aralarda una bulayarak yoğurmaya devam edin. Sonunda zemine yapışmaz olduğunda, hamuru yeniden una bulayın, top haline getirin, bir kaba koyun ve üstüne bir kesik atın. Üstünü bir bezle örtüp sıcak ve cereyansız bir yerde (kalorifer olmasın çünkü hamur çok kuruyor) en az 2 saat, yani hamurun hacmi iki katına çıkıncaya kadar dinlenmeye bırakın. Hamuru açıp şekil verdikten sonra dilediğiniz malzemelerle donatıp 220 derecelik fırında pişirin... donatellapiatti@hotmail.com Pizza hamuru