08.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
EVRİM ALTUĞ evrimaltug@gmail.com
Eylül ayı sonunda “rekor satış rakamları”yla Haliç Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Artinternational İstanbul’un ardından, bu kez Contemporary İstanbul (CI) adı ile düzenlenen çağdaş sanat fuarının dokuzuncusu gelip çattı. Rakam demişken, bu yıl da İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda (ICEC), 16 bin 450 metrekarelik bir alanda, 13-16 Kasım arası yapılacak ve öğrencilerin 12, diğer izleyicilerin 20 lira karşılığı gezecekleri fuar, akademisyen ve küratör Dr. Marcus Graf’ın program direktörlüğünde, yeni bir safhaya erişmiş gibi görünüyor.
Fuarın beyin takımında bu yıl da başta CI Fuar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ile Rabia Bakıcı Güreli başı çekerken, kadroda
R. Paul McMillen gibi ilginç bir kişilik de bulunuyor. Sanatla ilgilenen, matrak olduğu kadar da ciddi bu İrlandalı reklamcı, fuara kazandırdığı “CI Editions” projesiyle, bu kez “sokaktaki sanatsever”i, 22 sanatçının çalışmaları üzerinden, can evinden vurmayı hedefliyor.
11 bin metrekarede 104 galeri olacak
11.00 ve 20.00 saatleri arasında gezilebilecek fuarın toplam alanının 11 bin metrekaresini bu yıl yerli yabancı toplam 104 galerinin işgal etmesi bekleniyor.
14 sanat kurumu ve 10 inisiyatif ise bu alanda 850 metrekarelik bir bölümle temsil ediliyor. Bu sanat kurumları arasında, AB ve TBMM ödüllü Baksı Müzesi (Türkiye) başta olmak üzere, YARAT Güncel Sanat Alanı (Azerbaycan), IW8 Stuttgart Sanat Alanı (Almanya), Şekerbank Açık Ekran (Türkiye) ve Sea Foundation (Hollanda) gibi imzalar da bulunmakta. Fuarda karşılaşacağımız inisiyatifler Amber Platform, Zamanın İşaretleri, Maumau, Yaygara Güncel Sanat İnisiyatifi ve Berlin İstanbul Quartier gibi oluşumlarla yüklü. Bunu, fuarın diğer kısımları sayılabilecek “CI Editions”, küratöryel sergiler ve “Plugin İstanbul” proje alanları takip ediyor. Bu girişimlerden, CI Editions isimli projeyle, fuara katılan kimi galerilerle işbirliğine gidilerek sanat yapıtlarının teknik olarak çoğaltılabilir serigrafi, fotoğraf veya litografi gibi örnekleri, “mümkün olan en uygun fiyata” alınabilecek. Bu projenin ilk safhasında karşımıza çıkan oluşum ve sanatçılar ise Ahmet Duru, Ahmet Polat, Ali Emir Tapan, Alpin Arda Bağcık, Ansen, Ardan Özmenoğlu, Buğra Erol, Burçak Bingöl, Erdoğan Zümrütoğlu, Fırat Engin, Gözde Türkkan, Gülay Semercioğlu, Mehmet Ali Uysal, Merve Morkoç, Mustafa Horasan, Orhan Cem Çetin, Özlem Günyol / Mustafa Kunst, Seçkin Pirim, Sıtkı Kösemen, Sinan Demirtaş ve The Book Lab biçiminde duyuruluyor.
90 dakikalık sergiler
Fuarda, CI Program Direktörü Dr. Graf imzası altında birçok yerli ve yabancı sanatçı ile art arda hayata geçirilecek “CI 90 Minute Shows” ise yine çok isimli bir proje. CI kaynaklarına göre bu, “Her 90 dakikada bir, bir sanatçının solo şovunun kurulup, sunulup, tartışılıp, kaydedilip başka bir sanatçının kurulumu için tekrar boş bir alan bırakılarak oluşturulan bir mekan sergisi”. Etkinliğe Fırat Engin, İsmail Necmi, İrfan Önürmen, Buğra Erol, Özlem Günyol & Mustafa Kunt, Voldemars Johansons, Gentian Shkurti, Ansen, Ali Emir Tapan, Fani Ziguro, Charlotte Stein, Liu Dao, Peter Beyli, Kerem Ozan Bayraktar, Mehmet Ali Uysal, Orhan Cem Çetin ve Lukas Ulmi’nin katılımı bekleniyor.
“Plugin Yeni Medya Bölümü”nde bin metrekarelik alanda, yeni medya ve dijital sanat örnekleri izlenebilecek. Girişim, temelinde ses ve ışık enstalasyonları ile, etkileşimli ve “jeneratif” sanat işleri ve iç mekan haritalama projelerinin yanı sıra robotik tasarımları ve video sanatını içeren eserleri bünyesinde barındırıyor.
Milliyet Sanat’ın da sponsoru olduğu fuarda Çin çağdaş sanatına odaklancak “Now you see” sergisini Dr. Michael I. Jacobs’un, yeni Çin sanatı video sergisini Chrissie Iles’in düzenleyeceği; Nuri Bilge Ceylan’ın da fotoğraflarıyla katılacağı
haber veriliyor.