20.12.2010 - 10:10 | Son Güncellenme:
İlköğretim birinci sınıflar için oluşturduğu aşı takvimini genişletme kararı alan Sağlık Bakanlığı, halen uygulanan kızamık-kızamıkçık-kabakulak, çocuk felci ve difteri-tetanoz aşılarının yanına boğmaca aşısını da ilave etti.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, ilk dozları bebeklik çağında yapılan ilköğretim birinci sınıf öğrencileri için uygulanan aşıların, pekiştirme dozları olduğunu belirterek, kısa bir zaman içinde aselüler boğmaca aşısının da pekiştirme dozu olarak çocukluk aşı takvimindeki yerini alacağını bildirdi.
Bu yaş grubundaki çocukların sadece hastalanma değil, boğmacayı çevresindekilere de bulaştırma riski olduğunu ifade eden Torunoğlu, uygulanacak aşı sayesinde her iki riskin birden ortadan kaldırılmasının amaçlandığını belirtti.
-DOLUMU VE PAKETLEMESİ TÜRKİYE’DE YAPILACAK İLK AŞI-
Birinci sınıf öğrencilerine uygulanacak aşının, dolumu ve paketlemesi Türkiye’de yapılacak ilk aşı olma özelliği taşıdığını anlatan Torunoğlu, "Uygulamanın başında yapılacak aşılar için bu durum söz konusu değil, ama 2011 başından itibaren çocuklarımıza artık kendi ülkemizde doldurulacak ve paketlenecek aşılar yapılacak. Bu Türkiye’de aşı üretimine geçilmesi açısından büyük bir adım" diye konuştu.
Torunoğlu, halen ayrı dozlar halinde uygulanan söz konusu aşıların, yeni aşının uygulanmaya başlamasıyla bir arada ve tek doz halinde yapılacağını da bildirdi.
-BOĞMACA HASTALIĞI NEDİR?-
Her yaştaki duyarlı bireyleri etkileyen, hızlı seyirli, bulaşıcı bir solunum yolları enfeksiyonu olan boğmaca özellikle çocuklarda ağır seyrediyor.
Burun akması, yorgunluk ve kimi zaman orta şiddette bir ateş ile genellikle nezle gibi başlayan boğmacada daha sonra nöbetler halinde öksürük gelişiyor, bunu derin nefes kesilmeleri (öksürmeler) izliyor.
Boğmaca, insandan insana öksürük veya hapşırıktan saçılan damlacıklar aracılığıyla geçiyor.
Enfeksiyon riskini büyük ölçüde azaltan ve bebeklik çağlarında uygulana boğmaca aşısının, çocuklukta tekrar uygulanması halinde bağışıklığı artırıcı etkisi bulunuyor.