ArkeolojiKarkamış’a koruyucu çatı

Karkamış’a koruyucu çatı

18.10.2024 - 02:54 | Son Güncellenme:

Gaziantep’te bulunan ve tarihi M.Ö. 6. binyıla kadar uzanan Karkamış Antik Kenti, M.Ö. 18. yüzyılda Asur ve Babil ticaret ağlarının hareketli kent merkezlerinden biriydi.

Karkamış’a koruyucu çatı

M.Ö. 14-13. yüzyıllarda Hitit İmparatorluğu'nun Suriye işlerinden sorumlu başkent yardımcısı; ardından M.Ö. 717'deki Asur işgaline kadar bağımsız bir Geç Hitit Krallığı’nın başkenti olan kent, M.Ö. 7. yüzyılda Asur İmparatorluğu’nun önemli bir idari merkezi haline geldi.

Haberin Devamı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Türk-İtalyan Karkamış Höyük Kazısı ortaklığında tamamlanan Karkamış Arkeoparkı'ndaki Geç Hitit Saray alanı için koruyucu bir çatı inşa edildi. Alana zarar vermeden, Sanko Holding’in sponsorluğunda inşa edilen ve 1.500 metrekarelik alanı kaplan çatı, bir dizi saray yapısının kalıntılarını, onun altında Hitit İmparatorluk Dönemi’ne ait kişilerin, yüksek düzey görevlilerin mezarlarının kazıldığı alanı koruyor. Yeni Asur İmparatoru'nun saray, idari işlerini yönettiği bürolar ve büroların kalıntıları da çatının koruması altındaki yapılardan.

Özel mimari

Çatı, arkeolojik alana zarar vermemek için, araziye gömülü temeller kullanmaksızın inşa edildi. Bu nedenle sofistike teknolojilerle donatıldı. Yapının çelik bağlantıları, özel ultra dirençli kaplama membranı ve güneş ışınlarına karşı koruma sağlayan özellikleri, tarihi kalıntıları hem çevresel etkilerden koruyor hem de gelecekte yapılacak kazılar için ideal ortam sunuyor.

Haberin Devamı

Karkamış’a koruyucu çatı

Yazarlar