ArkeolojiDünyanın sayılı müzelerinden biri

Dünyanın sayılı müzelerinden biri

24.01.2022 - 10:33 | Son Güncellenme:

Ülkemizin mevcut yapısı içerisinde arkeolojik değerlerin saklanması, korunması ve değerlendirilmesi amacıyla birçok yerde müzeler kurulmaktadır. Milliyet Arkeoloji’nin bu ayki kapak konusu da bu değerli müzelerden biri olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri... 13 Haziran 1891’de ziyarete açılan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey tarafından kurulmuştur. İstanbul Arkeoloji Müzeleri, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, sadece İstanbul veya Marmara Bölgesi’nin değil dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye’nin müze olarak inşa edilen en eski binası olduğunu da söylemek gerekir. İstanbul Arkeoloji Müzeleri üç ana birimden oluşan bir müzeler kompleksidir; Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi

Dünyanın sayılı müzelerinden biri

Aykut Ferah / Milliyet Arkeoloji Proje Danışmanı

Haberin Devamı

Beş salon ziyarete açıldı

Dünyanın en önemli 10 müzesinden biri olarak kabul edilen İstanbul Arkeoloji Müzelerindeki beş salonda uzun zamandır devam eden restorasyon, konservasyon ve teşhir çalışmaları 12 Aralık 2021’de tamamlandı ve yeniden ziyarete açıldı. Daha önce de 2019 yılının ekim ayında İstanbul Arkeoloji Müzelerinde “Sidon Kral Nekropolü” ile “Antik Çağ Heykeltıraşlığı” salonları yenilenmiş ve ziyaretçilere açılmıştı.

Her gün açık

Ziyaretçi sayısının fazla olması nedeniyle İstanbul Arkeoloji Müzeleri, 2 Ağustos 2021’den beri her gün ziyaretçilerine açıktır. Ziyaret saatleri 09.00-18.30 saatleri arasındadır. Bu ziyaretleriniz esnasında birçok müze ve ören yerinde olduğu gibi, İstanbul Arkeoloji Müzelerinde de sesli rehberlik sisteminden 13 dilde faydalanabilirsiniz. Pek çok tarihi eserin sergilendiği, geçmişi bugüne taşıyan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, gezilecek yerler listesinde üst sırada yer almayı hak ediyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri, dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul’un tarihi ilçelerinden Fatih’te bulunuyor. Müze, Gülhane Parkı girişinden Topkapı Sarayı’na doğru uzanan Osman Hamdi Bey Yokuşu’nda yer alıyor. Önemle belirtmek isteriz ki müzelere girişler 18 yaşından küçük çocuklar için tamamen ücretsizdir. 18 yaşından büyük vatandaşlarımız 60 TL tutarındaki MüzeKart ile İstanbul Arkeoloji Müzeleri de dahil olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 350’den fazla müze ve ören yerini bir yıl boyunca ziyaret etme hakkına sahiptir.

Haberin Devamı

Dünyanın sayılı müzelerinden biri

Milliyet Arkeoloji’nin önemi

Her zaman olduğu gibi, Milliyet Arkeoloji dergisinin, İstanbul Arkeoloji Müzelerinin çeşitli yönleriyle ilgili önemli ve eksiksiz bir içeriğe sahip olduğundan eminim. Milliyet Arkeoloji, ülkemizin kültür mirasını tanıtması açısından çok değerli bir yayın. Bu sadece bizim görüşümüz değil, gerek sosyal medya gerekse de çevremizden aldığımız yorumlar da bu noktada bizi destekliyor. İstanbul Arkeoloji Müzelerinin dünya çapında olduğunu ve ilk 10 müze içerisinde yer aldığını ifade etmiş olsak da aslında ilk sırada yer almayı hak ediyor. Dünya çapında çok fazla arkeoloji müzesi bulunmakla birlikte bu müzelerde sergilenen eserler ülkenin ya da dünyanın herhangi bir yerinden bulunup sergilenmek üzere yerlerini almışlardır. Ancak İstanbul Arkeoloji Müzelerinde ise sadece İstanbul ve yakın lokasyonlarda bulunan eserlerin sergilendiğini değerlendirmekteyim. Sizleri dergiyi keyifle ve merakla okumaya davet ederken, yeni yılın bu ilk sayısında 2022’nin ülkemiz ve tüm dünya için daha sağlıklı ve huzurlu bir yıl olarak aklımızda kalmasını diliyorum.