EkonomiTarlada hububat yağış bekliyor

Tarlada hububat yağış bekliyor

20.04.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye genelinde mart ayı yağışları son 35 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Bu kuraklık, hububat ekili bazı alanlarda tarımsal kuraklık halini aldı. Verim ve kalitedeki etkiyi ise nisan ve mayıs yağışları belirleyecek.

Tarlada hububat yağış bekliyor

DUYGU ERDOĞAN - Pek çok ilde zirai don sorunu nedeniyle yaşanan üretim kayıpları yanı sıra meteorolojik kuraklık da yerini tarımsal kuraklığa bıraktı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) tarladaki gelişmeleri ele aldığı mart ayı fenolojik değerlendirmesine göre özellikle önemli üretici bölgeler İç Anadolu’nun orta kesimleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin güneyi, Osmaniye, Hatay, Hakkâri ve Van çevrelerinde normaline göre yüzde 60’ın üzerinde yağış azlığı yaşandı. Buğday ve arpadaki gelişmeyi yavaşlatan, bazı alanlarda ise sararmaya neden olan bu kuraklık, nisan ve mayısta da yeterli yağış alınmazsa verimi ‘ciddi’ olarak etkileyeceği değerlendirildi.

Haberin Devamı

Tarlada hububat yağış bekliyor

Şubatta da bir don yaşayan Adana, Osmaniye

35 YILIN EN DÜŞÜĞÜ! 

Yağışlarda normaline göre yüzde 53, geçen yıl mart ayı yağışına göre yüzde 59 azalma meydana gelirken, mart ayı yağışları son 35 yılın en düşük seviyesine indiği kayıtlara geçti. 1 Ekim-31 Mart 2025 tarihleri arasında yağışlarda normaline göre yüzde 33, geçen yıl yağışlarına göre yüzde 38 azalma olduğu görüldü. TMO’nun değerlendirmesine göre Konya’da devam eden meteorolojik kuraklık nedeniyle hububatta bitki gelişiminin genel olarak normallerin bir miktar altında olduğu görüldü. Ancak nisan yağışlarının bu süreci normale çevirebileceğine dikkat çekildi.

Adana, Osmaniye ve Hatay’da önceki aylarda yaşanan meteorolojik kuraklık ve zirai donun verim ve kalite üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı öngörülüyor. Diyarbakır’ın güney ve güneydoğu kesimlerinde meteorolojik kuraklık nedeniyle bitkilerin strese girdiği vurgulanırken; bu stres sonucunda erken başak çıkışı gözlemlendi. Şanlıurfa’da yağış yetersizliği sonucu ise sararma ve kurumalar meydana geldi.

Haberin Devamı

Kuraklık seviyesi barajları da etkiledi. Denizli ve Kırıkkale’de baraj doluluk oranlarının düşük olması nedeniyle tarımsal üretim amacıyla kullanıma kapatıldığı vurgulandı.

NİSAN YAĞIŞLARI ETKİLİ OLABİLİR

Hububatın gelişim seyri, verim ve kalite açısından nisan ve mayıs aylarındaki yağış durumunun belirleyici olacağı belirtilen değerlendirmede, “Ülke genelinde nisan başında yağmur ve kar şeklinde gerçekleşen yağışlar, kurak geçen mart ayına rağmen hububatın gelişimi açısından oldukça olumlu katkı sağlamıştır” denildi.

KEŞFETYENİ
Derin Talu'nun yataktaki bornozlu pozları Instagram'ı salladı
Derin Talu'nun yataktaki bornozlu pozları Instagram'ı salladı

Cadde | 19.04.2025 - 14:40

Derin Talu'nun Instagram'daki bornozlu fotoğraflarına kısa sürede yorum yağdı.