DünyaAvrupa’da göç krizi!

Avrupa’da göç krizi!

13.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Almanya ve Hollanda’da ülkeye yönelik kaçak girişler sosyal ve siyasi bir krize neden olmak üzere. Yetkililer özellikle Polonya sınırından kaçak girişlere dikkat çekerken, önlem alınmasını talep ediyor.

Avrupa’da göç krizi

Ortadoğu’daki durum, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş gibi sebeplerden ötürü son yıllarda Avrupa’ya göç çok yüksek oranda artmış durumda. Nitekim AB Sınır Koruma Ajansı Frontex, Avrupa Birliği’ne (AB) Akdeniz üzerinden giriş yapan düzensiz göçmenlerin sayısında yüzde 13’lük artış meydana geldiğini açıkladı.

Haberin Devamı

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre, bu yılın başından beri AB’ye giriş yapan düzensiz göçmen sayısının 2016’dan beri en yüksek orana ulaştığı kaydedildi. Bu durumun en çok hissedildiği ülkelerinde başında Almanya gelirken, yetkililer daha sert önlem alınmasını istiyor. Özellikle sınır bölgelerinde daha katı önlemlerin alınması gündemde.

‘Putin istiyor’

Alman Polis Sendikası Başkan Yardımcısı Manuel Ostermann, “Mevcut rakamlar, özellikle de İçişleri Bakanı’nın hâlâ gerçeklere göz yumduğu düşünülürse, ürkütücü” ifadelerini kullanırken, Polonya sınırında kaçak geçişlerin yüzde 143 arttığını ifade etti. Ostermann, İsviçre sınırında dahi kaçak geçişin yüzde 201 oranında artmasından dem vurdu.

Almanya’da basında çıkan ve sınır güvenlik birimlerinin gözlemlerine dayanan haberlere göre, Belarus’tan Polonya’ya ve oradan da Almanya’ya, “Doğu Rotası” olarak adlandırılan yolla gelen göçmenlerin sayısı giderek artıyor. Almanya Polis Sendikası Başkanı Heiko Teggatz, “Putin kitlesel göçle Avrupa’yı, Almanya’yı ve sosyal sistemimizi kasıtlı olarak zayıflatmak istiyor” derken “Putin ve Lukaşenko kaçakçılarla ortak hareket ediyor. Göçmenlerin çoğunun pasaportlarında Rus vizesi ya da giriş damgası var” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Haberin Devamı

Avrupa’da göç krizi

Hollanda’dan yeni sığınmacı kararı

Hollanda hükümeti, Ukrayna’da geçici oturma izni bulunan üçüncü ülke vatandaşlarını sınır dışı etme kararı aldı. Daha önce çoğunluğu Suriye ve diğer Ortadoğu ülkelerinden gelen bu kişilerin, Ukrayna vatandaşları gibi Hollanda’da ‘geçici koruma hakkı’ bulunuyordu. Ancak ülkelerinden kaçarak Ukrayna üzerinden Hollanda’ya gelen kişilerin sayısında artış olması üzerine hükümet adım attı. Son olarak Rotterdam Mahkemesi, Ukrayna’dan gelen bir Tanzanya vatandaşının sınır dışı edilme kararını haklı buldu.

Hollanda’da uygulanan göçmen politikası son dönemde ülke içinde ciddi gerginliklere neden olmuş durumda. Hollanda’da hükümet, koalisyon ortaklarının, göç politikası ve çatışma bölgelerinden gelen mültecilerin savaş sona erince ülkelerine gönderilmesini öngören yeni iltica planı konusunda anlaşma sağlayamaması üzerine düşmüştü.

Haberin Devamı

Avrupa’da göç krizi

Kırım’a İHA yağmuru

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, iki ülkenin insansız hava araçlarıyla (İHA) yaptığı saldırılar da sürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın S-200 füzesiyle Kerç Köprüsü’nü hedef aldığı saldırının engellendiğini duyurdu. Can kaybı veya hasar meydana gelmediği belirtilirken, sosyal medyada paylaşılan videolarda Kırım Köprüsü’nün etrafından dumanlar yükseldiği görüldü. Öte yandan Ukrayna’nın gece saatlerinde Kırım Yarımadası’na 20 İHA’yla saldırı girişiminde bulunduğunu, İHA’ların havada imha edildiğini açıklamıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna’nın Kırım’a gerçekleştirdiği iki saldırı girişiminin karşılıksız kalmayacağını ifade etti. Öte yandan Zaporijya ve Harkov bölgelerine Rusya’nın düzenlediği saldırılarda iki kişi hayatını kaybetti.